15 yıldır hisse senedi ve tahvil biriktiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Anadolu Ajansı kameramanı Hüseyin Kanber, 15 yıl boyunca yerli ve yabancı müzayedelere katılarak topladığı hisse senetleri ve tahvillerle dev bir koleksiyon oluşturdu.
 
1-253.jpg
 
[PAGE]
 
5-119.jpg
 
Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğünde görev yapan Hüseyin Kanber'in eski belge toplama merakı, bugün dev bir koleksiyona dönüştü. Kanber'in sahafları gezerek, ulusal ve uluslararası müzayedelere katılarak satın aldığı belgeler, bugün neredeyse servet değerinde.
 
[PAGE]
 
2-243.jpg
Kanber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihe olan ilgisi dolayısıyla gittiği her yerde antikacı, sahaf ve müzayede evlerini gezdiğini anlattı.
 
[PAGE]
 
İlk dönemlerde mesleğiyle ilgili Osmanlıca belgeler topladığını belirten Kanber, Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetinde yaşamış ülkelerde çıkan Osmanlıca gazetelerin, koleksiyonunun ilk parçaları olduğuna değindi.
 
3-216.jpg
 
[PAGE]
 
Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne
Gazetelerin ardından hisse senetleri ve tahviller biriktirmeye başladığını ifade eden Kanber, koleksiyonda bugün Osmanlı Devleti'nde kurulmuş ilk anonim şirket Şirket-i Hayriye'ye ait hisse senetleri, Osmanlı Devleti'nin 1800'lü yıllarda başlayan borçlanmalarına ait tahvillerin yer aldığını söyledi.
 
6-085.jpg
 
[PAGE]
 
7-068.jpg
Koleksiyonda Fransız, İngiliz ve Alman şirketlerine ait gaz, su, demir yolu, eczacılık, gıda, emlak, maden, otobüs, tramvay, çimento, elektrik, tuğla, tütün, vapur işletmesi, sinema, tiyatro, banka hisse senetleri de bulunduğunu bildiren Kanber, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde kurulan şirketlere ait hisse senetlerinin koleksiyonun en nadide parçaları arasında yer aldığını kaydetti.
 
 
[PAGE]
 
7-069.jpg
AA'nın da hissesi var
Kanber, Türk ordusunun 9 Eylül'de İzmir'e girmesinden hemen sonra 19 Eylül 1922'de Ankara'da kurulan Türkiye Milli İthalat ve İhracat Anonim Şirketi'nin milli hislerle kurulduğunu belirterek, yine İş Bankası'nın 20 Mayıs 1924 tarihinde hükümet kararıyla verilen izne uygun olarak 20 Ağustos 1924 günü Ankara'da kurulduğunu anlattı.
 
[PAGE]
 
Çalıştığı kurum olan Anadolu Ajansının hisse senetlerinin de koleksiyonda yer aldığını söyleyen Kanber, 20 bin lira sermayeyle kurulan Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketinin 44 hissedarı bulunduğunu ve hisse sahiplerinin 41'inin ajansta fiilen çalışan ve o tarihteki kadroyu oluşturan kişilerden oluştuğunu anlattı.
 
8-047.jpg
 
Şehzadelerin kurduğu şirket
2. Abdülhamit'in oğlu Şehzade Abdülkadir Efendi başta olmak üzere diğer şehzadeler ve torunları tarafından, 1920'li yılların başında ABD'de iki şirket kurulduğunu ifade eden Kanber, bu şirketlerden Osmanlı Emlak Şirketine ait hisse senedinin koleksiyonun en değerli parçalarından olduğunu vurguladı.
 
[PAGE]
 
4-168.jpg
Koleksiyonda yakın geçmişe ait ilgi çekici belgeler de bulunduğunu dile getiren Kanber, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'na maddi kaynak bulmak amacıyla dönemin hükümetinin yüzde 11 faizle borçlanma yoluna gittiğini, dönemin Maliye Bakanı Deniz Baykal imzasını taşıyan borçlanma tahvillerinin de koleksiyonda yer aldığını anlattı.
Kanber, "Türkiye'nin ilk milli motor fabrikası Gümüş Motor'a ait Necmettin Erbakan imzalı hisse senedi ile Turgut Özal'ın 1980'li dönemlerde özelleştirmeler için çıkardığı, kendisinin imzaladığı borçlanma tahvilleri de ilgi çekici örnekler" diye konuştu.
Koleksiyonunda bulunan 250'ye yakın belgeyi kamuoyuyla paylaşmayı istediğini belirten Kanber, "Özellikle genç arkadaşlarımın bu belgeleri görmelerini istiyorum. Belgeleri inceleyenler, tarihi bilgilerimizin farklı olduğunu görecekler" dedi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir