18. Ereğli Festivali ve 'Eğitim Dede'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARADENİZ EREĞLİ'DEN / Sabiha TOPRAK

Karadeniz Ereğli'de her yıl düzenlenen Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk, Kültür ve Sanat Festivali'nin 18.'si yapıldı. 3 gün, 3 gece doyasıya festival yaşandı. Gündüzleri gösteriler, sergiler, şiir, dinletileri uçurtma şenliği; akşamları ise bol bol eğlence vardı. Festivalin bir özelliği de  Türkiye''nin en büyük festivali olması. Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanlar, Ereğli'nin mavisine, yeşiline, eğlencesine  doyup gidiyorlar.

Festivalin en anlamlı ödülü 'Sevgi Barış Dostluk Ödülü'nün ilki, Ereğli'de eğitime verdiği katkılardan dolayı 'Eğitim Dede' olarak anılan 82 yaşındaki Hacı Hüseyin İbrahim İzmirli'ye verildi. Kimdir Eğitim Dede? Eğitim Dede, 1929 yılında Karadeniz Ereğli'de dünyaya gelen hayırsever iş adamımız... Dede tarafından Rüstemoğlu olarak bilinen, Caferoğlu sülalesinden gelen, kentin tanınmış eşraflarından biridir. İlk ve ortaöğrenimini memleketi Karadeniz Ereğli'de tamamlayan İzmirli, o dönemlerde ilçede lise bulunmadığından ve ailesinin kendisini başka bir kentte okutma imkanı olmadığından tahsil hayatını sonlandırıp, ticarete atıldı. Hüseyin İbrahim İzmirli, gençlik yıllarında ilçede ve çevresindeki cami ve Kuran kurslarının yapımı gibi hayır işleriyle uğraştı.

Aileden gelen mesleği ayakkabıcılık olan İzmirli, şehir içinde sebzecilik, meyvecilik,  hayvancılık işleriyle ilgilendi. Bugün bile piyasalarda görülen ve ailesinin imalatı olan' Yemeni' adındaki çarığın imalatı ile de ilgilenmeye devam etti. Bugüne kadar Karadeniz Ereğli'ye 6 ilköğretim okulu ve bir huzurevi kazandırdı. Şimdi de, yapımına başlanacak olan Fen Lisesi konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmek için kolları sıvadı.  Eğitim Dede, daha öncede  Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce üstün hizmet ödülleriyle onurlandırılmıştı.

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ödül töreni öncesinde çok heyecanlıydı. Bunca yıldır belediye başkanlığı yapan Halil Posbıyık, ödülü verirken gururlu ve heyecanlıydı çünkü ödül verdiği insan, Eğitim Dede, kente 6 okul kazandıran  kişiydi. Festivalin adını taşıyan ödülün anlamı da büyüktü...

Hacı Hüseyin İbrahim İzmirli, yani Eğitim Dede öyle güzel mesaj verdi ki; "Dünyaya geliş gayemiz yiyip içmek, servet sahibi olmak olmadığına göre, ben de ilk olarak Yıldırım İbrahim İzmirli İlköğretim Okulu'nun yapılmasını sağlayarak eğitimde ilk adımı atma mutluluğunu yaşadım. Peşi sıra dört ilköğretim okulunu anahtar teslimi olarak; ayrıca da devlet işbirliği ile bir başka ilköğretim okulu ve bir de Anadolu Lisesi yapılmasını sağladım. Okulumuz, önümüzdeki devre ilk mezunlarını verecek. Ereğli'ye bir de huzur evi yaptırdım. Kentimizde eksik olan fen lisesini de yaptırıyorum. Ben kazancımı Alanya'da, Almanya'da değil ilçemizde, sizlerin katkısı ile oluşturduğumdan, siz değerli halkıma da  teşekkür ederim" dedi.

Türkiye'nin  Eğitim Dede'lere ihtiyacı var. Eğitim Dede'nin 'Dünyaya geliş gayemiz yiyip içmek, servet sahibi olmak olmadığına göre gelin eğitime  yatırım yapalım. Okumamış kızımız, çocuğumuz kalmasın' mesajı bize örnek olmalı. Bilim adamları, doktorlar, hakimler, sanatçılar yetişecek Eğitim Dede'nin yaptırdığı okullardan. Haydi Eğitim Dedeler, okul yaptırmaya...