192 Angus daha geldi

Korel Tarım, kontrolden geçtikten sonra hayvanları damızlık olarak kullanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Avustralya'dan ithal edilen 192 adet Angus cinsi damızlık büyükbaş hayvan, kargo çağıyla Türkiye'ye getirildi.

Canlı ağırlığı 1,5 tona kadar çıkabilen hayvanları taşıyan kargo uçağı, yaklaşık 19 saatlik yolculuğun ardından Esenboğa Havalimanı'na geldi.

Angus cinsi 192 adet damızlık hayvanın 113'ü Konya'ya, 79'u da TIR'larla Afyon'a gönderilecek. Angusların kontrolleri, TIR'lara bindirilmeden önce havalimanında Ankara Tarım İl Müdürlüğü Gümrük Veterineri Hacı Özkan tarafından yapıldı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hacı Özkan, çabuk kilo alabilen, etlerindeki yağ oranı daha az hayvanlar olan Angusların daha önce de Türkiye'ye getirildiğini ve ülke şartlarına uyum sağladıklarının görüldüğünü belirtti.

Hayvanların kontrollerini yaptıklarını anlatan Özkan, "Daha sonra bu hayvanlar Afyon ve Konya'ya götürülecek. Buralarda tarım il müdürlüklerince 21 günlük karantinaya alınacaklar. Karantinanın ardından tekrar kontrolleri yapılacak. Sonuçların Avustralya'daki ilgililerin belirttiği gibi çıkması durumunda kabul işlemleri tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Damızlık olarak kullanılacaklar

Angusları satın alan firmalardan biri olan ve Afyon Bolvadin'de faaliyet gösteren Korel Tarım İşletmesi Satınalma Grup Yöneticisi Dilek Aydın da, şirketlerinin süt sığırcılığı yaptığını, Angusları da çiftliği genişletmek için damızlık amacıyla getirdiklerini söyledi. Dilek Aydın, et fiyatlarını düşürmek için et ithalatının geçici bir çözüm olduğunu, sorunun uzun vadeli çözümü için damızlık üretimine önem verilmesini ifade etti.

Bu arada, aynı şirket tarafından daha önce 191 adet getirilen Anguslardan toplamda bin 600 adet ithal edilecek. Bunların bin 200'ü, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından satın alınacak. Diğerleri ise Artvin, Salihli ve Gelibolu gibi farklı bölgelere gönderilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir