1980 darbecilerine suç duyurusu

İHD, MAZLUMDER ve "Yetmez Ama Evet Platformu" üyeleri Kenan Evren ve dönemin komutanları hakkında suç duyurusunda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- İnsan Hakları Derneği (İHD), MAZLUMDER ve "Yetmez Ama Evet Platformu" üyeleri, "12 Eylül 1980 darbesini yapanlar" hakkında suç duyurusunda bulundu.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, suç duyurusunda bulunmadan önce adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, 12 Eylülden 30 yıl sonra 1982 Anayasasında önemli tadilatlar yapıldığını belirtti.

Bunlardan birinin geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılması ve darbecilerin anayasal koruma zırhından arındırılması olduğunu ifade eden Ünsal, "Türkiye'ye 30 yıl önce çok büyük acılar yaşatan ve Türkiye'nin siyasi tarihinde kocaman bir kara leke olarak duran 12 Eylül iradesinin darbecileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını" bildirdi.

Yargılı ve yargısız infazların hesabının hukuk nezdinde sorulabildiğini göstermeyi amaçladıklarını söyleyen Ünsal, Türkiye'nin 30 yıllık ayıbının üzerine gidilerek, sorumluların yargılanmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Ünsal, "bunun, bundan sonra darbeye teşebbüs etmek isteyenler için çok caydırıcı olacağını" ifade etti.

"Yetmez Ama Evet Platformu" adına açıklama yapan Halil İbrahim Torlak da "12 Eylül 1980 darbesini yapanlardan hesap sorulması için suç duyurusunda bulunacaklarını" kaydetti.

Torlak, suç duyurusu dilekçesinde şüphelilerin, eski Cumhurbaşkanı, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile dönemin komutanları, Danışma Meclisi üyeleri, bakan, bürokrat, vali, kaymakam, emniyet müdürü, asker, amir ve memurları olduğunu açıkladı.

İHD'nin suç duyurusu

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da "bugünün, belki de 30 yılın utancının silineceği bir gün olduğunu" söyledi. Referandumla birlikte darbeyi yapan cuntanın korunduğu geçici 15. maddesinin kalktığını ifade eden Türkdoğan, "Büyük insanlık suçlarının cezasız kalmaması adına suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

Türkdoğan, "Burada bir zaman aşımı sorununun olmadığını düşünüyorum. Çünkü hukuki ve fiili engeller, özel dokunulmazlık hükümleri vardı. Bunlar varken zaman aşımından söz edilemeyeceği kanaatindeyim. Kaldı ki insanlığa karşı suçlarda da evrensel zaman aşımı ilkesi işlemez" diye konuştu.

Suç duyurusu dilekçesini hazırlayan Dr. Levent Korkut da geçici 15. maddenin kaldırılmasının Türkiye'nin önünde fırsat açtığını kaydetti.

Suç duyurusunun, sorumluların cezasız kalmasıyla sonuçlanması halinde BM ve AİHM'ye başvuruda bulunacaklarını bildiren Korkut, "Ama, gönül istiyor ki, kirli çarşaflarını Türkiye kendisi temizlesin" ifadesini kullandı.

Bir dönem İHD Genel Başkanlığı görevinde bulunan, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş ise geçici 15. maddenin kalkmasıyla bir dönem insanlık suçu işleyen darbecilerin yargılanmasının önünün açıldığını söyleyerek, "bunun Türkiye açısından bir fırsat olduğunu" kaydetti.

Alataş, "Umarım bu başvuru ciddiye alınır ve sorumluların cezalandırılmasıyla sonuçlanır" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir