2 bin meslek danışmanı istihdam edilecek
ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu yıl içinde 2 bin sözleşmeli iş ve meslek danışmanının daha istihdam edilmesinin planlandığını bildirdi. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin soru önergesine verdiği yazılı yanıtta Çelik, iş ve meslek danışmanlığı üzerinde hassasiyetle durduklarını kaydetti.
İŞKUR'a kayıtlı her işsizin, bir iş ve meslek danışmanı olacağını, işsizlere birebir hizmet verileceğini ifade eden Çelik, mesleği olan ya da olmayan tüm iş arayanlara "mesleğe yönlendirme" ve "iş bulma" hizmeti sunulacağını belirtti. Çelik, bu amaçla Nisan 2012 itibariyle kuruma 2 bin sözleşmeli iş ve meslek danışmanı ataması yapıldığını, bu yıl içinde 2 bin kişinin daha istihdam edilmesinin planlandığını açıkladı.
Türkiye'de istihdam ile ilgili en önemli sorunları arasında, istihdam ile mesleki eğitim ilişkisinin yeterince güçlü olmamasının bulunduğunu belirten Çelik, "Bir tarafta belirli bir mesleği olan veya mezun işsizler, diğer tarafta istediği vasıfta ve meslekte eleman bulamayan işverenler" dedi.
Çelik, İŞKUR'un, eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikteki işsizlerin istihdam edilebilirliğinin artırılmasına yönelik aktif işgücü programları kapsamında İşgücü Yetiştirme Kursları, Toplum Yararına Çalışma Programları, Girişimcilik ve İş Başı Eğitim (Staj) Programları uyguladığını vurguladı. Çelik, işgücü yetiştirme faaliyetleri kapsamında geçen yıl açılan 10 bin 606 kurstan 156 bin 275 kişinin; girişimcilik programları kapsamında düzenlenen 906 eğitimden 24 bin 145 kişinin; işbaşı eğitim programları kapsamındaki 2 bin 658 programdan 5 bin 511 kişinin; toplum yararına çalışma programları kapsamındaki 2 bin 424 programdan 64 bin 85 kişinin yararlandığını belirtti.
"İşsizliğin azaltılması yolunda önemli adımlar"
Hükümet'in, ekonomi politikalarının yürütülmesinde istihdam odaklı hareket anlayışını özümsediğini ifade eden Çelik, bireylerin ve ailelerin, düzenli gelir elde etmesinin esas yolunun, bir işe sahip olmasından hareketle, istihdamın artırılarak işsizliğin azaltılması yolunda önemli adımlar atıldığına dikkati çekti.
Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan işsizliği azaltmak, işgücüne katılımı ve istihdamı artırmak için ilki 2008'de olmak üzere 4 ayrı istihdam paketi açıklandığını anımsatan Çelik, bu paketlerle çeşitli prim indirimleri ve teşvikler getirildiğini, istihdam üzerinde yüklerin azaltıldığını, işsizlik ödeneği miktarında artış sağlandığını, kısa çalışma ödeneğinin işler hale getirildiğini, kadın ve gençlerin istihdamına yönelik özel düzenlemeler yapıldığını vurguladı.