2. kez seçilme anayasaya aykırı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanına ikinci kez seçilme hakkı veren kararının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Haliç Kongre Merkezi'nde, uluslararası öğrenciler mezuniyet töreni çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, "Bana göre Anayasa Mahkemesi'nin kararı, cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğuna ilişkin kısmı anayasaya uygundur ve doğrudur. Ancak ikinci kez seçilmeme hususunu iptaline ilişkin kısmı ise anayasaya aykırıdır." dedi.

Bozdağ, kararın hukuki değerlendirmesini yapmakta fayda olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bana göre Anayasa Mahkemesi'nin kararı, cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğuna ilişkin kısmı anayasaya uygundur ve doğrudur. Ancak ikinci kez seçilmeme hususunu iptaline ilişkin kısmı ise anayasaya aykırıdır. Çünkü cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen Anayasa'nın 101. maddesine göre, seçilen cumhurbaşkanı 7 yıllık bir süre için seçilir, ikinci kez seçilemez hükmünü amirdir. Yasayla yapılan düzenleme, anayasayı değiştiren bir düzenleme değil, anayasa değişikliği sonucu konulmamış olan bir intikal hükmünü koymaktan ibarettir. Anayasa Mahkemesi, görev süresi bakımından anayasanın 101. maddesindeki önceki değişikliği esas alıp, ikinci kez seçilememe bakımından yeni düzenlemeye göre hareket etmesi, eğer buna göre hareket etmişse, gerekçeli kararı bilemiyoruz çünkü, bu açıdan anayasaya aykırılık oluşturur. Hükmü bölemez mahkeme. Ya tamamen iptal etmesi ya da tamamen reddetmesi lazımdı.
Bir kısmında uyup bir kısmında uymamazlık yapamaz. Ancak gerekçeyi bilmiyoruz. Gerekçe ortaya çıktıktan sonra belki daha sağlıklı bir değerlendirme yapılacaktır. Anayasanın seçme ve seçilme hakkıyla ilgili değerlendirmiş olabilir, eşitlik ilkesiyle ilgili değerlendirmiş olabilir. Anayasa Mahkemesi bu yönde bir değerlendirme yapmış olsa bile, bu iptali haklı kılmaz. Çünkü Anayasa'nın 101. maddesi anayasa hükmüdür. 101. madde, 67. maddeyle geçmişte de birlikte uygulandı. Çünkü anayasa hükümleri arasında bir hiyerarşi yoktur, yani birini yukarı koyup birini ona göre denetleme imkanınız bulunamaz. Hükümler birbiriyle eşittir, her açıdan. Şimdi anayasanın hükmünde ikinci kez seçilememe hükmü varken, onu seçme ve seçilme hakkıyla veya başka bir konuyla irtibatlandırıp anayasanın bu hükmünü görmezlikten gelmesi Anayasa Mahkemesi açısından düşünülemez."

Mahkemenin neye göre karar verdiğini şu an bilemediklerini dile getiren Bozdağ, "Şu andaki düzenlemede de üçüncü kez seçilme yasağı var. 'En fazla iki kez seçilebilir, üçüncü kez seçilemez' diyor. Önceki düzenlemede de ikinci kez seçilemez hükmü vardı. Önceki düzenlemede bu hüküm varken, uygulanmıyordu, anayasa açısından bir sorun yoktu, şimdiki düzenlemede de uygulanması lazım. Herhangi bir sorun bana göre yoktur. Ancak bunu herkes tartışacaktır, değerlendirecektir" diye konuştu.

Bozdağ, gerekçeli kararın ortaya çıkmasından sonra Anayasa Mahkemesi'nin hangi gerekçeyle bu kararı verdiğini gördükten sonra belki daha sağlıklı bir değerlendirme yapma imkanının bulunulabileceğini belirterek, "Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararı, görev süresi ve ikinci kez seçilip seçilememe konusu bakımından tartışmalı sonlandırmıştır. Hayırlı olsun" dedi. Bir gazetecinin "Yanlış anlamıyorsam, 'Cumhurbaşkanı ikinci kez seçilemez' dediniz. Bundan sonra ne olacak?" sorusuna Bozdağ, "Seçilemez demedim. Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonraki durumda ikinci kez seçilememe kuralını iptal ettiği için ikinci kez aday olma hakkı vardır. Herkes gibi. Şu anda Türkiye yoluna devam edecek. Bundan sonra 2014'e daha vakit çok. Zamanı geldiğinde hep beraber göreceğiz" diye konuştu.