20 milyon Türk oynuyor ama...

Türkiye'de dijital oyun oynayan kişi sayısı 20 milyon iken, dijital oyun pazarında Türkiye'nin payı ancak 150-200 milyon doları buluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Djital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) Başkanı Mevlüt Dinç, Türkiye'de dijital oyun oynayan kişi sayısının 20 milyonu bulduğunu, ancak dijital oyun pazarında Türkiye'nin payının ancak 150-200 milyon dolar civarında olduğunu bildirdi.
 
TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar başkanlığında toplantılarını sürdürüyor.
Komisyonun bugünkü oturumunda, TÜDOF Başkanı Mevlüt Dinç sunum yaptı. Dinç, dünya dijital oyun piyasasının sürekli büyüdüğüne dikkati çekerek, "Dünyada 1 milyarın üzerinde insan aktif olarak oyun oynuyor. Türkiye'de bu sayı 20 milyon civarında. Oyuncu yaşı dünyada ve Türkiye'de giderek küçülüyor. Henüz 3 yaşındaki çocuklar tablet bilgisayarlarda inanılmaz oyun oynuyor" diye konuştu.
 
Dijital oyun piyasasının ekonomik krizlerden etkilenmediğini ve dünyada toplam 70 milyar dolarlık bir sektör olduğunu vurgulayan Dinç, sadece bir oyunun 450 milyon kez indirildiğine dikkati çekti. Dinç, bazı sosyal paylaşım sitelerinin de giderek oyun oynama ortamları haline geldiğini söyledi. 250 milyon kişinin sadece Facebook üzerinden oyun oynadığını vurgulayan Dinç, "Facebook'ta artık herkes bulması gereken arkadaşlarını buldu ve şimdi bu siteler oyun oynamak için kullanılıyor" dedi.
 
Dinç'in verdiği bilgiye göre; 20 milyonluk dijital oyun oynayan kitleye rağmen Türkiye'nin dijital oyun piyasasındaki payı çok düşük seviyelerde. Türkiye'de dijital oyun sektörünün toplam cirosu, 150-200 milyon dolar civarında ve oynanan oyunların çok büyük bölümü yabancı. Bu sektörde son yılda büyük gelişme gösteren Çin ve Güney Kore'de ise oynanan dijital oyunların yüzde 95'i bu ülkelerin kendisi tarafından üretiliyor ve bu oyunlara dünya piyasasında büyük rağbet gösteriliyor.
 
Oyun sektörü sinema sektörünü geçti
Güney Kore'de dijital oyun piyasasında varlık gösteren bir firmanın cirosunun 900 milyon doları bulduğunu belirten Dinç, oyun sektörünün 30 yılda sinema sektörünü büyük farkla geçtiğini ve katma değerinin çok yüksek olduğunu söyledi.
"Sosyal oyun ve oyun tabanlı eğitim" kavramlarının geliştiğini de kaydeden Dinç, Türkiye'nin de hızla yerli oyun üretimine önem vermesi gerektiğine işaret ederken, TÜDOF olarak bu yönde çalışmalarının olduğunu ve piyasadan olumlu karşılık bulduklarını anlattı.