2010 ihracat hedefi 111 milyar dolar

TİM Başkanı Büyükeşki, "Yaşanan krizin sonlarına geldiğimiz çok açık. 2010 bir toparlanma yılı olacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2010 yılı için hedefledikleri ihracat rakamının 111 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Büyükekşi, yaptığı açıklamada, yaşanan küresel krizin ihracatlarını bu yıl olumsuz etkilediğini belirterek, 2009'un son çeyreği itibariyle makro ekonomik rakamlarda bir toparlanma yaşandığını gözlemlediklerini, bunun da önümüzdeki yıla daha pozitif bakmalarına neden olduğunu söyledi.

Büyükekşi, "Yaşanan krizin sonlarına geldiğimiz çok açık. 2010 bir toparlanma yılı olacak. Tüm dünya ekonomilerinin 2010 yılında daha pozitif seyredeceğini öngörüyoruz. Dünya ticareti de bu canlanmayla birlikte 2009'a oranla yükselecek. Türkiye olarak biz de bundan olumlu etkileneceğiz. 2010 yılı için hedeflediğimiz ihracat rakamı 111 milyar dolardır" diye konuştu.

İhracatta benimsedikleri alternatif pazarlar stratejisinin önümüzdeki yıl da devam edeceğini belirten Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Biz bu noktada komşu ve çevre ülkelere özel bir önem veriyoruz. Özellikle siyasal anlamda da bir çaba sarf ediliyor. Komşularımızla bugüne kadar yaşanan politik problemlerin sona ermesiyle birlikte ekonomik işbirlikleri ön plana çıkıyor. Bu yüzden komşu ve çevre ülkelerle canlanan dış ticaret ilişkilerimiz 2010'da da hızlanarak devam edecek. Bunun yanı sıra Afrika kıtası da bizim için oldukça önemli.

Afrika pazarına da önem vermeye devam edeceğiz. Bu ülkelerin yanı sıra dış ticaretimizin daha kısıtlı olduğu Latin Amerika ve Uzak Doğu pazarlarına olan ilgimiz sürecek. Gelişmiş ülkelere olan ilgimizi ise kaybetmiş değiliz. 2010'da global toparlanmanın hız kazanması ile birlikte bu pazarlarımızda da pozitif yönlü büyümeler kaydedeceğiz."

Tekstilde artış yüzde 15 bekleniyor

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de, 2010 yılında tekstil sektörü olarak artış beklentilerinin yüzde 15 civarında olacağını ifade ederek, buna neden olarak, ertelenmiş taleplerin tekrar ön plana çıkması ve stokların erimesinin gösterilebileceğini kaydetti.

Gülle, yeni yılda Türkiye'nin tedarik sağlama özelliğinin ön plana çıkacağını ve her şeyin yolunda gitmesi halinde tekstil sektörünün ayda ortalama 500 milyon dolarlık ihracatla yıl sonunda 6-6,5 milyar doları yakalayacağını bildirdi.

Uludağ Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay ise 2010 yılında tüm sektörlerde olduğu gibi tekstilde de genel bir toparlanma beklediklerini ifade ederek, tekstil sektöründe Ekim ve Kasım aylarında düşüş eğiliminin hafiflediğini söyledi.

"Dövizin hareketli olacağı bir dönem öngörüyoruz"

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki de 2009'un son çeyreğindeki ihracat artışının önümüzdeki yıl da süreceğini belirterek, demir ve demir dışı ihracatını bu yıl 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştireceklerini, 2010'da ise 6,5 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını söyledi.

Öztiryaki, "Yeni yılda şartların düzeldiği, dövizin hareketli olacağı bir dönemi öngörüyoruz. 2023 yılındaki 500 milyar dolar hedefi çerçevesinde de sektör olarak 25 milyar dolar ihracatı hedefliyoruz. Tüm çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz" dedi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu da, maden sektörünün 2010 yılı ihracatından umutlu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Zaten son 3 ayda gözle görülür bir artış da sağlandı. Bu artışın yeni yılda da devam etmesini bekliyoruz. Ancak bir sorunumuz var. İptal edilen Maden Yasası tekrar yürürlüğe girmezse büyük sıkıntı yaşarız, eğer çözülürse de sektörümüz adeta bir zıplama yapar. Her şey yolunda giderse 2010 yılı sonu toplam maden ihracatı beklentimiz 3 milyar dolar."

Devlete önemli görevler düşüyor

Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli, iyimser senaryoya göre AB ülkelerinin sektöre yönelik teşviklerini sürdürmesi ve hedef pazarlara ihracatta canlanmalar yaşanması halinde ihracatlarını önümüzdeki yıl 20 milyar dolara yükseltebileceklerini, burada devlete önemli görevler düştüğünü, hurda indirimi, uzak yol navlun desteği ve ticari araçlar için KDV indirimi desteklerinin hayata geçmesi halinde gerek iç piyasada gerekse de ihracatta olumlu yönde ciddi gelişmeler yaşanacağını söyledi.

Sünneli, kötümser ve beklenen olası senaryoyu ise şöyle açıkladı:

"Kötümser senaryoya göre, AB ülkeleri teşvikleri kaldırır, hedef pazarlara ihracatımızı arttıramaz ve krizin etkileri 2010 yılının ikinci yarısından itibaren hafiflemezse, endüstri ihracatı bu yıl 14-15 milyar dolar aralığında gerçekleşecektir. Elbette ki bu hiç istemediğimiz bir durum. Bu senaryo gerçekleşirse endüstrimiz ve ülkemiz kan kaybetmeye devam edecektir. Beklenen olası senaryo ise AB ülkelerinde teşvikler bir süre daha devam eder, krizin etkileri kısmi olarak hafiflerse mevcut durumun korunacağını ve 2010 yılını yaklaşık 17 milyar dolar ihracat ile kapatacağını öngörüyoruz."