”2010'a kadar 18 sınır kapısının tamamını yenileyeceğiz”

Bakan Yazıcı, Gaziantep Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Semih Baydemir'i makamında ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

GAZİANTEP - Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 2010 yılına kadar mevcut 18 sınır kapısının tamamını yenileyeceklerini bildirdi.

Bakan Yazıcı, Gaziantep Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Semih Baydemir'i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Bakan Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, sınır kapılarının yenilenmesi için çalışmaların devam ettiğini, bu alanda karşılaştıkları sorunları da aşmaya çalıştıklarını ifade etti.

Karkamış Sınır Kapısı gibi bazı sınır kapılarının yenilenmesinde, finansman temininin de ötesinde bazı sorunlar yaşandığını belirten Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Finansman temininin ötesinde başka sorunlar da olabiliyor. Arazi temini, mayınlı araziler sorunu gibi. Bu sorunları kamu idareleri ile görüşmek suretiyle, en kısa zamanda giderip, bu kapıları da oradaki ticaret hacmimize, komşuluk ilişkilerimize ve Türkiye'nin yakaladığı performansa uygun olarak yenileyeceğiz. Tüm sınır kapılarımızı yenilemek için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah, 2010 yılına kadar mevcut 18 sınır kapımızı da yenilemiş olacağız."

Gümrüklerde teknoloji

Bakan Yazcı, sınır kapılarının yenileme çalışmaları devam ederken, teknolojiyi de gümrüklerde ticaret erbabının hizmetine sunduklarına işaret etti.

2009 yılı sonu itibari ile tüm gümrüklerde sanal iletişimin sağlanır hale geleceğine dikkati çeken Bakan Yazıcı, şu bilgileri verdi:

"Yıl sonu itibariyle, çok büyük ölçüde, tüm gümrüklerde evrakların sanal ortamda iletişimini sağlar hale getireceğiz. Geçen hafta bir programı devreye soktuk. UYAP ile Gümrük İdaresi'nin entegrasyonunu sağladık. UYAP ile yaptığımız protokol çerçevesinde, 140 bin dava dosyasının sanal ortamda takip etme imkanına kavuşturduk. İmzalanan protokol ile Gümrük İdarelerimiz taraf oldukları davaları sanal ortamda takip etme imkanına kavuşacak.

Mahkemelerimiz de bu belgeleri Gümrük İdarelerinden temin etme imkanına kavuşmuş olacak. Bunun sonucunda davalar daha kısa sürede bitecek, kamu maliyesinin kaybı da önlenmiş olacaktır. Gümrük faaliyetlerinde risk analizleri yapmak son derece önemli. Dolayısıyla bu davaların takibi suretiyle oluşturduğumuz risk analiz merkezlerimiz, riske yönelik bilgi derleme imkanına da kavuşmuş olacak. Sonuçta, riskli kişiler, riskli faaliyetler, riskli olanlar, daha sıkı denetim yapılacak hale gelecektir. Risksiz olanlara da daha seri ve etkin geçişler sağlanacaktır. Çalışmalarımız bu doğrultuda yürüyor."

Bakan Yazıcı, e-gümrük ile tüm gümrük idarelerinde teknik imkanları en uygun şekilde kullandıklarını, gümrük idarelerinin e-gümrük ile kamu idareleri ve emniyet ile sanal iletişimi ilk sağlayan idareler arasında yer aldığını dile getirdi.

Kaçakçılıkla mücadele

Bakan Hayati Yazıcı, gümrüklerde kaçakçılıkla mücadelede de çok etkin bir takip içinde olduklarını bildirdi. Yazıcı, şunları kaydetti:

"İşte, birkaç gün önce, Kapıkule Sınır Kapısı'nda son yılların en büyük eroin kaçakçılığı ortaya çıkartıldı. Gümrük muhafaza ekipleri tarafından 473 kilo eroin ele geçirildi. Bu miktar, son yılların en büyük eroini. Bunun yanı sıra ekiplerimiz, 2 kilo, 3 kilo gibi değişik miktarlarda eroin ve diğer uyuşturucu maddeleri ele geçirdi. Yıl sonu itibari ile bunların toplamını da açıklayacağız.

Kaçak istihbaratında, vatandaşlarımızın gördükleri, tanık olduklarını en seri şekilde aktarmalarına imkan sağlayan (ALO-136 Kaçak Servisi) bir ay kadar önce devreye sokuldu. Bunu da vatandaşlarımızın kullanmasını diliyorum. Ebetteki kişilerle alakalı ihbarın, mutlaka müspet verilere dayalı olması lazım. Yoksa kişilik haklarını zedeler tarzda, doğru ticaret yapan insanların ticaretini baltalar tarzda, eylem içinde olanlara da yasal gerekli yaptırım öngörülüyor."

Gümrük kanunu

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Gümrük Kanununun da 7 Ekim 2009'da yürürlüğe gireceğini bildirdi. Yazıcı, kanunun çıkartılması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Yeni Gümrük Kanunu çerçevesinde hazırladığımız Bakanlar Kurulu Karar Taslağı ve Yeni Gümrük Yönetmeliği 7 Ekim'e kadar yayımlanacak. Bakanlar Kurulu karar taslakları vardır, bu konu ile alakalı. Daha önce 3 ayrı Bakanlar Kurulu kararı vardı, bunları birleştirdik ve tek Karar Taslağı'na dönüştürdük. 9 Eylül Çarşamba günü imzalandı ve Bakanlar Kurulu'na sevk edildi. İnşallah 7 Ekim'e kadar çıkmış olacak."

Yazıcı, bir gazetecinin sorunu üzerine, Habur Sınır Kapısı'nda şu anda bir sonun yaşanmadığını dile getirdi.

Yazıcı, "Habur Sınır Kapısı'nda daha önce yaşanan birikim sorunu giderildi. Bu sonunu gidermek için personel takviyesi yaptık. Ama, şu anda bir sonun yok. Olsa bana iletirler. Valimiz de bu işi yakından takip ediyor, personelimiz uyumlu bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor"dedi.

Bakan Yazıcı daha sonra Gaziantep Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'nün depolarında bulunan gümrük kaçağı malların bulunduğu bölümleri gezdi ve yetkililerden bilgi aldı.

Yazıcı, ele geçirilen kaçak mallar arasında bulunan bir çakmağı da eline alarak yakından inceledi. Işığı yandığı zaman Türk bayrağı ve Başbakan Erdoğan'ın resminin çıktığı çakmak ile yakından ilgilenen Yazıcı, çakmağı eline alarak, ışığını yaktı ve özelliğini yakından görme fırsatı buldu.

Yazıcı, ele geçirilen kaçak ürünler arasında, insan sağlığına zararlı olan sahte ürünlerinde olduğunu, bunların imhası için Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Ziyarete, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Fatma Şahin, Mehmet Sarı, Halil Mazıcıoğlu, Özlem Müftüoğlu ve Mehmet Erdoğan ile diğer ilgililer katıldı.