2012 gayrimenkulde büyüme yılı

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel'e göre Türkiye'de gayrimenkul sektöründe büyüme her şeye rağmen 2012 yılında da sürecek. Enflasyon baskısı ile fiyatlarda artış eğilimi öngören Çamlıbel, özellikle yabancılara konut satışı önündeki engellerin kalkmasının

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem Ermiş Beyhan

Gayrimenkul sektörü küresel dalgalanma dinlemiyor. Sektörde 2012 yılında da büyüme öngören Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel'e göre burada en önemli katkı, yabancılara satış yapılmasının önünün açılmasından gelecek. Mütekabiliyet yasasında değişiklik yapılması ile sektörde önemli bir canlanma bekliyor Çamlıbel.

Soyak Holding için 2011 yılında gayrimenkul grubunda bekledikleri büyümenin gerçekleştiğini anlatan Çamlıbel, "Yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz" diyor ve şöyle devam ediyor:

"2010’da sektörde yaşanan büyüme trendi bu yıl da devam ediyor. 2010 yılı ile karşılaştırdığımızda 2011 yılının ilk döneminde satışlarımızın 2 kat arttığını görüyoruz. Gayrimenkul alanında hedefimiz, 2011 yılı içinde toplam 2 bin konutun satışını gerçekleştirmek. Gayrimenkul sektörünün sürdürülebilir gelişimini destekleyerek, gelecek nesillerin yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz ve önümüzdeki 3 yıl içinde 1.1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. 5 yıl içinde diğer faaliyet alanlarımız olan enerji sektöründe 1 milyar dolarlık, döküm sektöründe ise 10 milyon euro’luk yatırım yapacağız. Satışta olan Soyak Siesta ve Soyak Park Aparts dışında, 2011 yılında İzmir’de Mavişehir Optimus, İstanbul’da Evostar, Bahçe&Bahçe ve Soyak Soho olmak üzere 4 yeni konut projesinin daha satışına başladık. Yakın bir dönemde İzmir Zeytinalanı’nda yeni bir projeye daha başlıyoruz. Dolayısıyla, 50. yılımızı kutladığımız 2011 yılında satışta olan konut projesi sayımız 7 olacak.Enerji sektöründe ise tam kapasite olarak elektrik üretimine başladık. 2011 itibariyle 60 mw kapasiteye sahibiz ve yılda 200 milyon kwh elektrik üretiyoruz."

Yatırımlarda hız kesmedi ciro 1 milyar TL'ye ulaştı

Çimento sektöründe pazar paylarını arttırmaya yönelik çalışmalara devam ettiklerini anlatan Çamlıbel, yurtdışında yeni pazarlara yöneldiklerini vurguluyor. Döküm sektöründe ise 2011 yılında geçmiş yıllara göre üretim ve satış rakamları, rekor seviyelere ulaşmış. Çamlıbel, "Genel olarak, 2011 yılında grup genelinde sene başında koyduğumuz hedeflere ulaşıyor olduğumuzu söyleyebiliriz. 2011 ciromuz 1 milyar TL seviyesinde gerçekleşecek" diyor.

CEO Çamlıbel, konut fiyatlarında yukarı doğru bir trend olduğunun altını çiziyor: "Gayrimenkul sektörüne bakacak olursak; son dönemde döviz fiyatlarındaki ve enflasyondaki artış, girdi maliyetlerinde artışa neden oluyor ancak bu artış konutların fiyatlarına yansımıyor. Üretim maliyetlerindeki artış ve döviz fiyatlarındaki yükselmenin uzun vadede konut fiyatlarının yukarı çekilmesine neden olabileceğini düşünüyoruz."

Çamlıbel'e göre Türkiye’de her yıl 600-700 bin yeni konut ihtiyacının ortaya çıkması düşünüldüğünde ve yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alabilmesinin önünü açacak yasa taslağının kanunlaşmasıyla; piyasaların ve ilgili sektörlerin rahatlayacağı ve yabancıların kolay mülk edinmesinin ekonomiye olumlu katkı sağlayacağı açık. Bu doğrultuda sektör ve Soyak Holding olarak 2012 yılı için gayrimenkul alanında büyümeyi sürdüreceklerini öngörüyor.

Peki Soyak Holding'in 2012 hedefleri nasıl belirlendi? Çamlıbel bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Soyak Grubu olarak 2012 yılında, konut satışlarımızı 2011 yılının üzerinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Levent’teki ofis yatırımımızın inşaatına 2012 yılında hızla devam edeceğiz. Enerji sektöründe, yeni yatırımlarımızın tamamlanmasıyla üretim kapasitemiz 60 mw’dan 150mw’a çıkacak. 2012 yılında Hes, Res, jeotermal ve termik olmak üzere yeni enerji yatırımlara başlayacağız. Dökümde ve çimentoda, kapasitemizi arttırmaya yönelik yatırım planlarımız var. Soyak Grubu olarak 2012 yılında da istikrarlı büyüme sürecimiz devam edecek. "

Kur riskini azaltan enstrumanlar etkili oldu

Soyak Holding, son aylarda yaşanan finansal dalgalanmalara rağmen iyi bir yıl geçirmiş ve 2012'ye de umutla bakıyor. CEO Emre Çamlıbel, bu yolda attıkları stratejik adımları şöyle özetliyor: "Başta, konut satın alacak müşterilerimize ödeme kolaylığı sağlayacak yeni ödeme planları geliştirdik. Nakit akışlarımız üzerinde etkili olan kur risklerini azaltacak yeni finansal enstrümanları uygulamaya soktuk. İhracatta yeni pazarlara yöneldik. Gerek şirket içi politikalarımızda gerek gerçekleştirdiğimiz projelerde, sürdürülebilir yaşam anlayışına uygun, enerji verimliliği ve tasarruf yaklaşımını gözeten çalışmalar yapıyoruz. Bu anlayışla hareket ederken öncelikli hedefimiz çevresel kazanç sağlamak, projelerimizin doğaya olan etkilerini azaltmak. Bu yaklaşımın bize kazandırdığı diğer bir fayda ise çalışmalarımızdan elde ettiğimiz maddi tasarruf."

Tasarruf 2012 yılında tüm şirketlerin önem vereceği konulardan biri. Peki Soyak Holding bu yolda nasıl adımlar attı? "Örneğin enerji verimliliği ve sürdürülebilir yaşamın geliştirilmesi için yaptığımız çalışmalar doğrultusunda bu yıl Holding binamıza aldığımız ve Türkiye’nin ilk mevcut binalara verilen LEED sertifikası ile su tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlamayı hedefliyoruz. Aynı şekilde hayata geçirdiğimiz konut projelerinde de enerji verimli uygulamalarla hem sürdürülebilir yaşamın desteklenmesine katkıda bulunuyor hem de Soyak sakinlerinin daha az aidat ödemesini sağlayarak tasarruflarına katkıda bulunuyoruz."

Türkiye, bölgesel güç olur yabancıya konut satışı önemli

Emre Çamlıbel, Türkiye'nin bölgesel güç olma potansiyelinin kendisini çok heyecanlandırdığını söylüyor. O'na göre Türkiye istikrarlı ekonomik büyümesini sürdürürse bu ortamda çok önemli bir fırsat yakalayabilir. Çamlıbel, "Ekonomik açıdan, önümüzdeki 10 yılda, gelişmiş ülkeler açısından sıkıntılı bir dönem olacağı gözüküyor. Gelişen ekonomiler ise dünya ekonomisinin yönünü belirleyecek ağırlığa henüz sahip değil. Bu anlamda Türkiye, bölgesel bir güç haline gelebilecek her türlü potansiyele sahip. Bu potansiyeli iyi kullanabilmesi için öncelikle istikrarlı ekonomik büyümesini sürdürmesi gerekiyor" diyor. Soyak Holding CEO'suna göre bu noktada sektörün önündeki en önemli gelişme ise mütekabiliyet yasasında gündemde olan değişiklik olacak. "Gayrimenkul sektöründe, yabancıların mülk edinmesinin kolaylaştırılması yönünde atılan adımlar sektör için oldukça sevindirici gelişmeler" diyen Çamlıbel, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın önünü açtığı bu çalışmaların sektör ve Türkiye için önemli kazançlar yaratacağına inanıyoruz" diyerek sektörün beklentisini ortaya koyuyor.

Türkiye'de tüketim alışkanlıkları değişecek

Geçtiğimiz yıl bir yönetici olmanın en zor tarafı neydi?

Global ekonomideki çalkantılar, tüketicilerin güvenini, ileriye yönelik beklentilerini ve satın alma güçlerini sürekli değiştirebiliyor, ayrıca şirketlerin yatırım planlarını da etkiliyor. Bu değişimler çerçevesinde, şirket stratejilerini son derece dinamik ve proaktif şekilde yönetmek, geçtiğimiz yılın en önemli zorluğu olarak değerlendirilebilir.

Yeni yılda yöneticilerin şirketlerini başarıya ulaştırması için sizce ne tip çalışmalar yapması, önlemler alması gerekir?

Küresel ekonomik krizin etkileri önümüzdeki yıl da devam edecek. Bu noktada; değerli yöneticilerimizin küresel çapta öncü göstergeleri dikkate alarak sektörlere olumlu ivme kazandıracak, ihracatı artıracak, şirketlerinin nakit akışlarını yönetme ve yeni stratejileri hızla devreye sokma konularında proaktif çalışmalar içinde olacaklarını düşünüyoruz.

Bugün yeni bir şirket kursanız, hangi sektörde ne yapardınız?

Türkiye, nüfus artışı ve demografik özellikleri itibariyle, potansiyeli birçok ülkeden çok daha yüksek olan bir ülke. Yeni bir şirket kurarken, bu demografik özellikleri ekonomik olarak en iyi değerlendirecek ve bu unsurları itici bir güç haline getirecek alanlara yönelmeli diye düşünüyorum. Konut sektörü de bu sektörlerden biri.

Ayrıca, sürdürülebilir iş stratejleri çerçevesinde Türkiye’de tüketim alışkanlıklarının, üretim biçimlerinin ve enerji tedarik yöntemlerinin de değişeceğini, bu sebeple yeni iş kurarken, bu faktörlerin de mutlaka dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.

Bu yıl çocuklarıma daha çok vakit ayıracağım

"Doktora çalışmalarımı yeni tamamladım. 2012 yılında hedefim aileme, çocuklarıma biraz daha fazla zaman ayırmak..."

2012 bence çok inovatif çözümler üretilen bir yıl olacak. Çünkü sürekli olarak karşımıza çıkacak olan riskleri dinamik olarak yönetmek zorunda kalacağız.

Bu yıl benim için şirket performansında en belirleyici kriter tüketicilerin satın alma güçlerinde oluşabilecek değişimlere bağlı olarak, yeni stratejilerin süratle geliştirmesi ve uygulanması olacak.  2012 beni en çok dünya finans piyasalarındaki hareketlilik açısından tedirgin ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir