2012 yatırım yılı olmaya aday

İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim'e göre 2012, hesaplanabilir risklerle atılım yılı olacak. Zaim, belirsizliğin ilk gündem maddesi olacağı yeni yılda risk yönetiminin öneminin altını çiziyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Gelecek yılın tüm ekonomik senaryoların olabilirliğine hazırlıklı olmayı gerektirdiğini belirten İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, bu açıdan risk yönetiminin öneminin altını çiziyor. Zaim, "2012 yılında, kalıcı bir başarı için her duruma adapte edilebilir planlar yapmalı ve bu planları da yaratıcı ve dinamik temellere oturtmalı" diyor.

Zaim'e göre 2011, "ülkemizde ekonominin canlandığı, her sektörde ileriye dönük adımların atıldığı, geleceğe dönük umut verici bir yıl oldu." İnci Grubu da bu paralelde 2011'de hedeflerine ulaşmış, başarılı bir yılı geride bırakmış. Zaim, "2011 yılsonu itibari ile ciro ve ihracat hedeflerimizin yaklaşık yüzde 20 üstünde sonuç elde etmiş olacağımızı tahmin ediyoruz. Yine ciro performansı ve finansal yapılanmamızda gerçekleştirdiğimiz değişiklikler ile yılsonu itibari ile üreteceğimiz kar ve nakdin hedeflerimizin üzerinde olacağını görüyoruz. İnci Grubu olarak, bu yıl ciromuzda yüzde yüzde 20 oranında bir artış hedefliyoruz" diyor.

2012 için umutluyum ama tedbiri elden bırakmamalıyız

Zaim, 2012 yılından umutlu olduklarını belirtiyor ve hemen ekliyor, "Ancak tedbiri elden bırakmamak lazım. Önemli ihracat pazarlarımızda siyasi çalkantılar ve ekonomik krizler var.  2012 bizim için daha çok çalışma ve daha çok üretme yılı olacak. İnanıyorum ki, İnci Grubu için önümüzdeki yıl verimli ve fırsatları olumlu değerlendireceğimiz bir yıl olur. Endüstriyel akü tesisimiz tamamlandı ve üretime başladı. Mevcut otomotiv yan sanayi operasyonlarımızdan alüminyum jant üretiminde ikinci fabrika için düğmeye basmış durumdayız. Starter akü alanında ise kalite, verimlilik ve kapasite artışı yatırımlarımız 2011 planlarında yer aldığı gibi gerçekleşti. Lojistik sektöründe çevreci Intermodal Denizotobanı taşıma hizmeti devreye girdi. 2011 yılında Grubumuz için birçok yeni iş ve yabancı ortaklık fırsatları doğdu. 2012’ de bunların bir kısmını realize edeceğiz."

Zaim, Türkiye'nin önümüzdeki süreçte dış şoklardan eskiye nazaran daha az etkileneceğini düşünüyor. "Bugün ülkemiz; stratejik ve jeopolitik konumu, bölge ülkeleriyle her gün daha da gelişen ilişkileri, yüksek büyüme potansiyeli, insan kaynağı gibi unsurlarla yıldızı parlayan ülkelerden bir tanesi.  Önümüzdeki dönemde, sağlam finans sistemi,  kuvvetli kamu finansmanı ve güçlü büyüme görünümü, yabancı sermaye girişleri ile Türkiye’nin, dış şoklardan daha az etkilenen bir ekonomik performans sergileyeceğini düşünüyorum."

Risk yönetimi uygulamalarını içselleştirmek çok önemli

İnci Holding'in uzun süredir en önemli gündem maddelerinden biri olan kurumsal risk yönetimi uygulamalarının yerleştirilmesi ve içselleştirilmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Zaim, "Bu çerçevede, değişen hukuki ve mali düzenin gereksinimleri, değişen Türk Ticaret Kanunu ve muhasebe uygulamaları yeni yılda şirketlerin hazırlanmaları gereken önemli noktalar.

Ayrıca süreçlerimizi değiştirip geliştirerek rekabette farklılık yaratmayı hedefliyoruz" şeklinde konuşuyor.

2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da kurumsal risk yönetimi uygulamalarını geliştirmenin ve derinleştirmenin peşinde olacaklarını belirten Zaim şu bilgileri veriyor:

"Krizlere rağmen yakaladığımız karlılık ve nakit üretim kapasitesindeki artışın sürdürülebilirliğini ve uluslar arası boyutta elde ettiğimiz bilinirliği ve bize duyulan güveni artırarak korumak 2012 yılında ana hedeflerimiz. 2011 yılında ihracat yaptığımız ülke sayısını 67’ye çıkartırken, Ukrayna ve Almanya’dan sonra yurt dışı operasyon zincirimize Romanya’yı da ekledik. İş planlarımız doğrultusunda ülkemizin iktisadi ve politik liderliğine paralel olarak mevcut operasyonlarımızda bölgenin lideri olmayı hedefliyoruz. 2012’de de iç ve dış kaynakları çok daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ve fırsata dönüştürmek için çalışacağız. Yeni iş fırsatlarının hayata geçirilmesi ile geçen seneye kıyasla daha canlı bir yıl yaşayacağımıza inanıyoruz. Yine de, tedbirli olmaya devam etmeliyiz. Cari açığı gözlüyoruz. Enflasyonu izliyoruz. Yatırımlarımızla İstihdam politikalarımıza destek vereceğiz."

Bu yıl 'krizin ikinci dalgasıolur mu' tedirginliği zorladı

Sizi en çok heyecanlandıran ekonomik gelişme, trend nedir?

2011 yılının ikinci çeyreği itibari ile dünyanın en hızlı büyüyen ikinci, Avrupa’nın ise birinci ekonomisi olması tartışmasız bu yılın en heyecan verici ekonomik gelişmesi oldu bizim açımızdan. Üstelik büyümenin dünya klasmanında 2010 yılından bu yana sürdürülmesi ise bu ülke sanayisine hizmet veren bir grup olarak bizlere de haklı bir guru kaynağı olmaktadır.

Geçtiğimiz yıl bir yönetici olmanın için en zor tarafı neydi?

Global krizin etkisinin bittiği, artık ekonomilerin yükselişe geçtiğini düşündüğümüz 2011 yılında krizin ikinci dalgasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği yönündeki belirsizlik hem 2011 yılı içinde operasyonları yönetmekte hem de 2012 yılı için 2011 yılında alınması gereken aksiyonların alınıp alınmaması yönünde karar almayı çok güçleştirdi. Kısa ve orta vadeli global belirsizlik ortamı bence sadece 2011 yılının değil önümüzdeki birkaç yılın daha yöneticilerin odak noktalarından biri olmaya devam edecek.

Bugün yeni bir şirket kursanız, hangi sektörde ne yapardınız?

Grubumuz’un temelleri otomotiv yan sanayi sektöründe Jantaş’la atıldı. Bugün faaliyet gösterdiğimiz 13 şirketimiz  yüzde 85 oranında otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor.

Bizler, bu değerleri ve duyguları DNA’larımızda taşıyoruz. Dolayısıyla hangi sektörde bulunursanız bulunun aslolan sizin iş yapma biçiminizde taşıdığınız değerlerdir. Bu yönden çok şanslı olduğuma inanıyorum. İyi bildiğimiz işi en iyi şekilde yapmaya devam etmek istiyoruz. Sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan işler geleceğin işleridir. Atık yönetimiyle bu konuda faaliyetlerimize başladık.

Ar-Ge çalışanı sayısı ikiye katlanacak

"Biz, genlerinde girişimcilik ruhu taşıyan bir grubuz" diyen Zaim, 2012 hedeflerine ilişkin şöyle konuşuyor: "Önümüzdeki fırsatları görüyor ve en doğru şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem, 2011 ve öncesinde başlayan yatırımlarımızda iş yapış şeklimizi geliştirerek büyüyecek ve otomotiv yan sanayinde Ar-Ge gerektiren teknolojik ürünlerde yelpazemizi genişleteceğiz. İnci Grubu olarak, bu yıl ciromuzda yüzde yüzde 20 artış hedefliyoruz. 2012 yılı içinde stratejik yol haritamızda yer alan yatırımlar ile yatırımlarımıza hız kesmeden devam etmeyi planlıyoruz." İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı'nın gündeminde Ar-Ge var. Gündemlerindeki projeleri gerçekleştirdiklerinde çalışan sayılarının yüzde 20 artacağını belirten Zaim, "Üzerinde çalıştığımız projelerimiz ileri teknoloji gerektirdiği için Ar-Ge çalışan sayımız katlanacak" diyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir