2012'de en büyük risk cari açığın finansman kaynaklarının azalması

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, Türkiye açısından en önemli risk unsurunun, büyümenin yavaşlamasından değil, cari işlemler açığının finansman kaynaklarının azalmasından kaynaklandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Türkiye açısından 2012 yılında en önemli risk unsurunun, büyümenin yavaşlamasından değil, Avrupa'daki krizin derinleşmesiyle cari işlemler açığının finansman kaynaklarının azalmasından kaynaklanacağını bildirdi.
Özen, Türkiye'nin büyüme rakamlarının, Avrupa ekonomisinin içine girdiği resesyon göz önüne alındığında oldukça etkileyici bir performans olduğunu, özellikle 3. çeyrek büyüme oranında net ihracatın katkısının yüksek negatif rakamlardan sıfıra gelmesinin çok olumlu olduğunu vurguladı.
Özen, "Ancak yüksek büyümenin sürdürülebilir olduğuna dair kuşkular var. Büyümenin önemli ölçüde tüketim kalemleri nedeniyle artması ve yüksek cari açık rakamları bu kuşkuları artırıyor. Zaten, orta vadeli programda da büyüme oranlarının azalması öngörülüyor. Önemli olan ekonomideki yavaşlamanın yumuşak iniş şeklinde gerçekleşmesi olacak" yorumunu yaptı.
Büyümenin yavaşlayacağı önümüzdeki yıl dikkat edilmesi gereken risklere ilişkin Özen, "Türkiye açısından en önemli risk unsuru, büyümenin yavaşlamasından değil, Avrupa'daki krizin derinleşmesiyle cari işlemler açığının finansman kaynaklarının azalmasından kaynaklanır" şeklinde değerlendirmede bulundu.
"Bankalar, perakende kredilerine odaklanmaya devam edecek"
Ergun Özen, 2012 yılında Türkiye'de de kredi büyümesinin yavaşlayacağını, ancak bankaların özellikle büyümede cazip risk-getiri dengesi olan perakende kredilere (KOBİ ve bireysel krediler) odaklanmaya devam edeceğini vurguladı.
Türk bankalarının pasiflerinin sadece yaklaşık yüzde 3-4'ünün sendikasyonlardan oluştuğuna işaret eden Özen, dolayısıyla sendikasyon kredilerindeki muhtemel bir düşüşün, bankaların likiditesinde herhangi bir riske yol açmasının söz konusu olmadığını belirtti.
"Banka olarak çift haneli büyüme rakamlarına rahat ulaşırız"
2012 yılı için öngördükleri makro ekonomik senaryoda da Garanti Bankası olarak sürdürülebilir ve karlı büyüme stratejilerine müşteriye her zamankinden daha fazla konsantre olarak devam edeceklerini vurgulayan Özen, şunları kaydetti:
"Krediler tarafında özellikle yüksek marjlı KOBİ kredilere ve artırılan genel karşılıkları nedeniyle büyümede nispeten yavaşlasak da bireysel kredilere odaklanmamızın süreceğini belirtebiliriz. Her zaman en az sektör kadar büyümeyi kendisine hedef koymuş ve bunu hemen hemen her yıl başarabilmiş bir kurum olan Garanti Bankası olarak, 2012'de çift haneli büyüme rakamlarına rahatlıkla ulaşabileceğimizi söyleyebiliriz. Uzun vadeli kritik başarı faktörü olarak gördüğümüz dağıtım kanalları tarafında ise, 2012 yılında şube ağımıza yaklaşık 30 yeni şube katarak 950 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu şubeleri açarken personel sayımızda da sınırlı bir artışla 17 bin rakamının üzerine çıkacağımızı öngörüyoruz. Şube ağımıza ek olarak yeni teknolojilere yatırımlarımızı sürdürerek, alternatif dağıtım kanallarında ilerlemeye devam edeceğiz ve bu kanalların da daha çok yeni müşteri tarafından daha fazla kullanımını amaçlayacağız."
Bu konularda ilginizi çekebilir