2015’e dair beklentiler…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Banu ERİŞ / Finansinvest

Yılın son günlerinde küresel piyasalarda tatil etkisiyle olumlu ama hacimsiz bir seyir görülebilir. Gelecek yıla dair beklentilere baktığımızda ise özellikle ilk çeyrekte piyasalar için beklenti yaratan iki önemli katalist söz konusu; TCMB’nin faiz indirimi ve Avrupa Merkez Bankası’nın ülke tahvillerinin alımını içeren geniş çaplı bir varlık alım programı açıklaması. 

Enflasyonda beklenen iyileşmenin görülmesi ve küresel risk iştahında bozulma olmaması durumunda TCMB ilk çeyrekte faiz indirimini gündeme getirebilir. Önceki gün yapılan PPK toplantısında faizleri sabit bırakan Banka enflasyona dair öncekine göre daha iyimser olduğunu gösteren ifadeler kullandı. Enflasyonun baz etkisine bağlı olarak ilk çeyrekte belirgin bir düşüş göstermesi bekleniyor. Bu durum, faiz indirimi açısından Banka’nın elini güçlendirecektir. Küresel risk iştahı ve TL’nin seyri ise daha fazla belirsizlik içeriyor. Aralık ayının ilk yarısında döviz kurlarında sert bir yükseliş görülmesi üzerine Banka hem günlük döviz satım tutarını artırarak, hem de TL likiditesini kısarak piyasaya müdahale etti. Bu tepki, Banka’nın TL’deki zayıflığa karşı önceki döneme göre daha duyarlı olduğunu gösteriyor.

Dolayısıyla Fed beklentileri ve petrol fiyatlarının seyri TCMB’nin para politikası üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Fed son toplantısında Nisan’dan önce faiz artırımı yapmayacağını belirtirken, 2015 sonu için faiz tahminini aşağı indirdi. Son durumda Fed’in Haziran 2015’te artırıma başlaması bekleniyor. Bu, 2015’in ilk yarısında doların güçlü kalmasını sağlayabilir. Petrol fiyatlarının düşmesi, hem enflasyon, hem de cari açık açısından Türkiye ekonomisini ve dolayısıyla TL’yi olumlu yönde etkilemekte. Ancak zayıf talep ve küresel büyümeye yönelik riskler özellikle gelişmekte olan ülkeler üzerinde dönem dönem baskı yaratıyor. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketler önümüzdeki dönemde yurtiçi piyasalarımız üzerinde olumlu etki yaratmayabilir.