202 kişi geldi 78 kişi Avrupa'ya gönderildi
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş AB ile yapılan müzakerelerle birlikte Türkiye'ye getirilen sığınmacılarla ilgili '202 kişi geldi 78 kişi Avrupa'ya gönderildi' açıklamasını yaptı.
Geri kabul anlaşmasının dün(önceki gün) itibarıyla uygulanmaya başlandığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Yunan adalarına geçmiş olanların Türkiye'ye gelişinin teminiyle ilgili sürecin AB ile yapılan müzakereler sonucu başlatıldığını anımsatarak, '202 kişi geldi 78 kişi Avrupa'ya gönderildi' dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasının gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Kurtulmuş, Suriye'li sığınmacılarla ilgili şu cümlelere yer verdi:
'Türkiye'den Yunan adalarına giden polisler, emniyet görevlilerimiz, aynı şekilde Yunan tarafından da Türkiye'ye gelip Dikili'de duruma nezaret eden Yunan polisleri, bu sürecin başladığı tarihten itibaren görevlerini yerine getiriyor. Burada birebir ilkesi uygulanacak. Yunan adalarından Türkiye'ye gelen her bir yasa dışı göçmen karşılığında, Türkiye'de bulunan ve listeleri yapılmış olan Suriyeli mültecilerden aynı oranda, sayıda insan Avrupa'ya gönderilecek. 4 Nisan'da gelen ilk kafilede, biz 500 kişiyi kabul edeceğimizi ifade etmemize rağmen 202 kişi geldi. Bunların içerisinde hemen bizim listelerimizden, BM ile de mutabakat halinde oluşturulan listelerden 78 kişi, 4-5 Nisan'da Avrupa ülkelerine gönderilmiş oldu. Dolayısıyla bu süreç ilk uygulaması bakımından önemliydi. Uygulamanın ilk günlerinde sorunsuz bir şekilde sürecin uygulanmasına başlanmıştır. Ümit ediyoruz ki en kısa süre içerisinde AB ile mutabakat halinde verilen karar olarak 76 bin Suriyeli mültecinin, geniş ölçekte de diğer kotalar üzerinden de 1 milyona yakın mültecinin Avrupa'ya gitmesi planlanmaktadır."
Sürecin başladığı gibi başarılı bir şekilde devam etmesini temenni etiklerini belirten Kurtulmuş, "Bu çerçevede gerekli her türlü geri gönderme merkezleri ve bu geri gönderme merkezlerinin organizasyonuyla ilgili çalışmalar da tamamlanmış ve süreç, aksamadan yürütülmeye başlanmıştır. Hiçbir şekilde bu çerçevede, yeni bir kamp ihtiyacı da yoktur Yunan adalarından geleceklerle ilgili. Çünkü şu anda AFAD'ın elinde 20 bin 405 kişilik bir boş kamp imkanı vardır. Gelen yasa dışı göçmenler bu kamplarda ağırlanabilecektir."
Vatandaşlıktan çıkartma
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Terör örgütünün yandaşlarını devre dışı bırakmak için vatandaşlıktan çıkartma dahil gereken tüm önlemleri almakta kararlı olmalıyız" şeklindeki ifadelerine ilişkin, "Eğer bu yönde bir çalışma yapılacaksa, çalışmanın yapılacağı çerçeve anayasamız, yasalarımız ve Adalet Bakanımızın ki bu süreci yürütecek kişi olarak Adalet Bakanımızın yapacağı ön hazırlıkla, konu Bakanlar Kurulu'na gelir ve tartışılır" dedi.
İmar planı değişikliği
Seçim zamanı kamuoyuyla paylaştıkları "İmar plan değişiklikleri" konusunu da Bakanlar Kurulu toplantısında görüştüklerini aktaran Kurtulmuş, bu yasanın dört temel gerekçesi olacağını ifade ederek şunları kaydetti:
"Bunlardan bir tanesi adalet prensibi. Yani herhangi bir şekilde imarla oluşacak olan husus adalet prensibini mutlaka kapsamalıdır. Yani aynı adanın içerisinde birisine falanca yüksekliği verirken bir başkasına başka bir yüksekliğin verilmesi ya da başka zemin bakımından başka kullanımın verilmesi adalet prensibiyle uyuşmaz. Dolayısıyla birinci olarak buna dikkat edeceğiz.
İkincisi, şeffaflık prensibi. İmar vakıflarının en çok konuşulan konulardan biri olduğu göz önününde bulundurulursa, bütün bu süreçlerin her bir parselle ilgili, her bir adayla ilgili 1/5 gibi bütün planların da işin içerisine katılarak burada oluşacak olan yeni plan değişiklikleri ile ilgili bütün notların şeffaf bir şekilde herkes tarafından takip edeceği bir düzenin kurulması ikinci temel prensibimiz olacaktır.
Üçüncü temel prensibimiz koruyuculuk prensibidir. Yani şehirlerimizin kimliklerini, şehirlerin kültürlerini, şehirlerin daha yaşanabilir ve daha çevre dostu şehirler halinde olmasını sağlayacak bir koruyuculuk prensibi içerisinde hareket edilmesidir.
Dördüncü prensip de yeni imar değişikliklerinden oluşabilecek değer artışlarından kamunun pay alması ve burada oluşacak fonların Türkiye'deki örneğin birtakım kentsel dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere kamuya lazım olan alanlarda bunların kullanılmasıyla ilgili düzenlemeler yapılacaktır. Yasa zannediyorum tartışmalarla birlikte önümüzdeki günlerde son hali verilecek ve uygulamaya konulacaktır."
"Planının 30 maddesi yüzde 100 hayata geçirildi"
Bakanlar Kurulunun gündeminde olan bir diğer konunun ise Birlik Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nın geldiği son noktanın değerlendirilmesi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bunun içinde 81 maddelik eylem planının çok sayıda bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşunu ilgilendiren konuların olduğunu kaydetti.
Her bakanlığın hangi adımları atacağını bildiğini söyleyen Kurtulmuş, "Dün(önceki gün) itibarıyla bu 81 eylem planınından 30 maddesinin yüzde 100'ünün gerçekleştiğini müşahede etmiş bulunuyoruz. Ayrıca bazı maddeler uygulanıyor, bazı maddeler sürekli olarak uygulanacak olan maddeler. Yine reform eylem planımız gibi bu Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planımızın da planlandığı gibi, planlandığı zaman dilimi içerisinde başarıyla uygulanmaya başlandığını, sonuçlarının alınmaya başlandığını sizlerle paylaşabilirim" ifadelerini kullandı.