2023 hedefi için 10 sektörün röntgenini çekiyor

TİM Akademi 2023 ihracat hedeflerine ulaşılması için 10 sektörün röntgenini çekecek. TİM, Mayıs ayının ikinci yarısında projeyi kamuoyuyla paylaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Sedat ALP 
 
İZMİR - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), önemli bir projeye daha mayıs ayında start veriyor. Türkiye'nin 2023 için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirecek olan sektörlerin röntgenini çekecek olan 'TİM Akademi 2023' projesi ile Türkiye genelinde ihracat yapan şirketlerin altyapıları, kurumsal anlayışları ile Cumhuriyet'in 100. yılı için belirlenen ihracat hedefine ne kadar yakın oldukları tespit edilecek. TİM, Mayıs ayının ikinci yarısında kamuoyuyla paylaşacağı bu proje kapsamında ekonominin içindeki tüm çevrelerle birlikte hareket edecek ve ilk aşamada bu yıl sonuna kadar 10 sektörün röntgeni çekilmiş olacak. Projeyi,  HSBC ve Vodafone sponsor olarak destekliyor.   
TİM Akademi 2023'ün ana amacının 2023'ün stratejisini belirlemek olduğunu belirten TİM Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, "TİM Akademi 2023'ün ana hedefi, 2023 için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru giderken, bunun bir uzantısı olarak tüm şirketlerin altyapıları bu hedefe hazır mı? Kurumsal anlayışları bu işe ne kadar yakın? Hem ihracatçı birliklerinin hem odaların yapısı ne kadar hazır? Bunu görmek için diğer oda ve meslek yetkileri ile bir çalışma içine giriyoruz. Bu yıl 10 sektörle ilgili çalışma yapılmış olacak. Tüm sektör temsilcileri, şirket üst düzey yöneticileri ile Türkiye genelinde workshop çalışması olacak.  Mayıs'ın ikinci yarısı, 20-21 Mayıs gibi proje kamuoyuyla paylaşılacak" diye konuştu. 
Alharal, ihracatçılar olarak Türkiye'nin 2023 için belirlediği ihracat hedefinden sapma riski görmediklerini, projenin bir yönünün de ihracatçı firmalara, ürünlerine katma değer katarak daha yüksek fiyata satmaya teşvik etmek olduğunu belirterek, "Biz 2 yılı aşan bir çalışma ile her sektörün 2023'te,  hangi koşullarla ne miktar ihracata ulaşacağını gördük. Diğer ilintili bakanlıkların görüşleri ve katkılarının da ne olacağını görerek böyle bir hedefe ulaşıldı. Bu 500 milyar dolar hedefine şirketler ne kadar hazır? Hangi strateji ile yakınız, vizyonumuz yakın mı?  Bu çalışma ile şirketlerin kapasitesini göreceğiz. İlk olarak büyük hacimli ihracatçı şirketlerin röntgeni çekilecek. Sonraki aşamada ihracatçı birliklerini de devreye sokarak daha küçük ihracatçılara kadar mümkün olduğunca çok firmaya ulaşılacak. Bu 2-3 yıl sürecek bir proje" dedi.
 
İhracatçılar inovasyona teşvik edilecek
 
Projenin bir sol bacağını da tanıtım, tasarım ve inovasyonun oluşturduğuna işaret eden Alharal, "Ege İhracatçı Birlikleri, Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi ve İnovasyon Akademisi'ni kurma çalışmalarını yürütüyor. Kendini hazır hisseden ve yeniliğe açık sektörlerde bu tür yapılar oluşuyor. İhracatçıların çok büyük bölümü, bugün 100 dolara mal sattığı ürünü yarın 120 dolara satmak istiyor. Ama 120 dolara mı yoksa 200 dolara mı satmak doğru? Yani inovatif bir katkı ile mevcut materyalleri nasıl daha pahalıya satabiliriz, şirketleri  böyle düşünmeye nasıl sevk edebiliriz bunu çalışıyoruz Önemli olan bu ruhu aktarmak" diye konuştu.
 
Başarısızlık öyküleri anlatılacak
 
Eli Alharal, projenin, TİM'in kontrolünde profesyonel bir organizasyon tarafından yürütüleceğini aktardı. "Esas olan milli menfaatlerdir" diyen Alharal, "Şirketlerin oyun planını oluşturmak, geliştirmek ve yürütmek için, şirketin strateji vizyonu, değişim vizyonunu nasıl oluşturabiliriz? Projenin çok sayıda üst başlığı var. 2023 hedefinin bir parçası olan ve bu yıl kasım ayı gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile yapılması planlanan İnovasyon Kongresi'nde bu kez inovasyon konusunda başarısızlıkla sonuçlanmış hikayeler de paylaşılacak. İnovatif bir gündemle yola çıkmış başarısız olup bunu dile getirmekten çekinmeyen holding patronları da neden başarısız olduklarını anlatacak" dedi. 
Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin bir takıntı olmadığını, asıl hedef koyabilmenin ve insanları, sektörleri o hedefe doğru itebilmenin önemli olduğunu belirten Alharal, şunları söyledi: "2023 yılında ihracat 450 milyarda da kalabilir,  550 milyar dolara da çıkabilir. Ufak tefek sapmalar olabilir. Dünyada her türlü gelişme oluyor. Önemli olan bir hedefe tutunup, o yöne doğru gitmektir. Türkiye'nin kilogram başına ihracatı Almanya ve Japonya ile kıyaslandığında 4-4,5 kat daha az. Ham saç da ihraç edebilirsin, işleyerek de satabilirsin. Turquality ile gidenler diğerlerinden yüzde 50 fazla gidiyor. Biz 55 bin kişilik bir orduyuz,  birbirimizi cesaretlendirmemiz gerekiyor."