”2025'te nakit ödeme tarih olacak”

BKM Genel Müdürü Özinal, "Kayıt dışı ekonomi dip yapacak, vergi gelirleri katlanacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA/ANKARA- Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, 2025 yılında nakit ödemenin tarihe karışacağını ve geleceğin ödeme doğrulama sistemi olarak kabul edilen biometri ile yeni bir çığır açılacağını bildirdi.

BKM 20. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Londra'da düzenlediği basın toplantısında "kartlı ödeme sistemleri gelecek nesil teknolojilerini" tanıttı.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal toplantıda, Türk kartlı ödeme sistemleri sektörünün bugün ulaştığı nokta ve yeni nesil teknolojilerle yarın ulaşacağı yer hakkında önemli bilgiler verdi.

Avrupa'nın ülke bazında 2010 itibariyle en büyük servis sağlayıcısı BKM'nin 20. yılını kutladığını belirten Sertaç Özinal, 20 yılda Türk kartlı ödeme sistemleri sektörünün Avrupa'nın en büyük üçüncü pazarı konumuna gelerek, büyük bir başarıya imza attıklarını vurguladı.

BKM'nin Türkiye'de yeni projelerde öncü olacağını, dolayısıyla tüm dünyada benzer uygulama konusunda benzer adımlar atacaklarını belirten Özinal, 2012 Londra olimpiyatları için bu konuda tez çalışmasının düşünüldüğünü ve buna Türkiye'nin de dahil olacağını söyledi. Olimpiyatlarda birçok ülkenin telefonlarını orada kullanabileceği bir program yaratılacağını anlatan Özinal, bu pilot projede de Türkiye'nin yer alacağını dolayısıyla bunun hem Türkiye hem de BKM için önemli olacağını bildirdi.

"Kayıt dışı ekonomi dip yapacak, vergi gelirleri katlanacak"

Özinal, nakitsiz bir Türkiye'de tüm ödemelerin ödeme sistemleri üzerinden yapılacağı için ekonomiye katkının artacağını, kayıtdışı ekonominin "dip" yapacağını, vergi gelirlerinin artacağını ve istihdam sorununun azalacağını bildirdi.

Özinal, Londra'daki toplantıda yaptığı konuşmada, kartlı ödeme sistemlerinde yakın gelecekte kullanıcıları bekleyen gelişmeler hakkında açıklamalar yaptı. Ortak POS uygulamasının gerçekleşmesi, toplu taşımada kredi kartı kullanımının sağlanması ve yaygınlaşması, temassız uygulamaların artışı, yakın alan iletişimi anlamına gelen NFC'nin (near field communication) uygulamaya girmesiyle kartlı ödeme sistemlerinin yeni bir dünya sunacağını belirtti.

Ödeme sistemlerinin mal takasıyla başladığını, madeni para ve banknot kullanımı, çek ve senet ile devam ettiğini, gelişerek kartlı ödeme sistemlerine ulaşıldığını belirten Özinal, 2010 ve 2015 arasındaki yenilikler içinde ortak POS kullanımından da bahsetti. Ortak POS uygulamasında 2011 sonuna kadarki gelişmelerle kart kullanıcılarının farklı bankaların sunduğu kampanyalardan tek bir POS üzerinden faydalanabileceklerini bildirdi. Bununla hem işyeri hem de sektörün maliyetten kurtulacağını ve bu uygulama ile 120 milyon TL tasarruf edilmesinin beklendiğini kaydeden Özinal, projenin diğer hedefinin de proje sonunda POS'suz işyeri kalmamasının olduğunu söyledi. 

"En düşük kart sahteciliği Türkiye'de"

Özinal, Avrupa'da kart sahteciliğinin yakından izlendiğini belirterek, Avrupa ve Asya'da en düşük sahtecilik oranının Türkiye'de olduğunu bildirdi.

Bunun halkın ve kart kullanıcılarının bilinçlendirilmesi, internette güvenlik önlemlerinin artırılması gibi konulara bağlı olduğunu belirten Özinal, sahtecilik oranının Avrupa'da yüzde 0,17, Türkiye'de yüzde 0,1 olduğunu kaydetti

Bunun önemli bir başarı olduğunu vurgulayan Özinal, bu konuya önem verdiklerini, yapılan araştırmalarda biraz iyileşme görülmesine rağmen kullanıcıların yüzde 10'unun halen şifrelerini başkalarıyla paylaştığını kaydetti. Özinal bu nedenle hatırlatma olarak şifrelerin paylaşılmaması konusunda "paylaşılan şifre şifre değildir" adı altında bir bilinçlendirme kampanyasının başlatıldığını söyledi. 

Özinal konuşmasında ayrıca, Avrupa'ya imrenilen bir noktada bu işe başladıklarını, ancak Avrupa'nın övgüyle bahsettiği, birçok konuda örnek aldığı bir noktaya geldiklerini, dolayısıyla Türk kartlı ödeme sektörü ve BKM için 20 yıllık sürecin verimli geçtiğini düşündüklerini ifade etti. 

Kredi kartlarının ve kartlı ödeme sisteminin ekonomideki rolünün son derece büyük olduğuna değinen Özinal, gayri safi yurt içi hasıla (GYHİS) ile kıyaslandığında bu oranın yüzde 21 olduğunu, para dolaşımına bakıldığı zaman dönen cironun nihai tüketim açısından yüzde 37'sinin kartlı ödeme sistemleriyle yapıldığını belirtti. Özinal son 10 yıla bakıldığında yüzde 11'lerden yüzde 37'lere gelinmesi bakımından bunun önemli bir gelişim olduğunu söyledi.

"Kredi kartları yüde 6 bin oranında büyüdü"

Son 20 yılda kredi kartları adetlerinde yüzde 6.000, banka kartlarında yüzde 1.000, ATM sayılarında yüzde 1.500, POS sayılarında yüzde 110.000 ve kart cirolarında yüzde 435.000 oranında büyüme olduğunu kaydeden Özinal, BKM'nin Avrupa'nın en büyük 3. servis sağlayıcısı olduğunu söyledi.

Türk Kartlı Ödeme Sistemleri sektörünün, Avrupa'da, POS adetlerinde 1. Banka kartı sayısında 2. Kredi kartı sayısında 3. ciroda 4. sırada olduğunu belirten Özinal, kartlı ödeme sistemlerinin yalnızca fiziki değil sanal ortamda da hızla büyüdüğünü açıkladı.

Avrupa'da ilk temassız kredi kartı uygulamasının Türkiye'de başladığını vurgulayan Özinal, ürün hizmet çeşitliliği ve yeni teknoloji kullanımı konusunda her zaman ilkleri gerçekleştirdiklerini . bu konudaki öncü rollerini yeni nesil teknolojilerinin uygulamalarında da sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir