20’ye yakın ülkede 100’ü aşkın ofis açtılar, dünyayı taşıyorlar
Barsan, Ekol, Borusan, Arkas gibi Türkiye’nin önde gelen lojistik firmaları, yurtdışında yalnızca ofis ve depo açmıyor. Lojistikçilerimiz, yabancı şirketler satın alıyor, ortaklıklar kuruyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Aysel YÜCEL
İSTANBUL - Lojistik sektörü globalleşti. Onlar artık sadece Türkiye yüklerini taşıyan şirketler değil. Ekol, Barsan, Borusan, Arkas gibi önde gelen oyuncular, Avrupa, ABD, Uzakdoğu ve Ortadoğu'da hızla yayılıyor. Yurtdışında yüzden fazla ofisi, onlarca deposu ve binlerce çalışanı bulunan lojistikçilerimiz, yabancı firmaları da satın almaya başladı. ‘Uluslararası lojistik markası’ yaratma hedefine koşan büyük şirketlerimiz, artık dünya devleriyle yarışıyor. Uzmanlar ise, global lojistik markalarımızın çıkacağına inanıyor.
Barsan Lojistik’in 12 ülkede ofisi ve depoları var. 15 ülkeye daha ofis açma hazırlığı yapıyor. Arkas 18 ülke ofisiyle 5 kıtada 46 ülkeye hizmet sunuyor. Borusan’ın yurtdışında 6 şirketi ve 100’den fazla acentesi bulunuyor. İtalya ve Romanya’da şirket satın alan Ekol’ün, Almanya, Fransa, Bosna, Yunanistan ve Ukrayna’da da ofis ve depoları bulunuyor. İtalya, Almanya ve İngiltere’de ofisleri bulunan Ulusoy, yeni girdiği pazarlarda ise ‘lojistik üs’ler kurmaya başladı. Latek, Omsan, Mars ve Kıta Lojistik de uluslararası pazarda hızla büyüyen Türk lojistik firmaları arasında yerini aldı. UND’nin 100'den fazla üyesi de Türkiye dışındaki ülkelerarasında taşımacılık yapıyor, Fransa'dan aldığı yükü Irak'a, Portekiz'den aldığı Ukrayna'ya götürüyor. UND raporlarına göre bu firmalar, 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan taşıma yapıyor.
Ekol, Avrupa’da liderliğe oynuyor
Hava, deniz ve intermodal taşımacılık modlarında hizmet sunan Ekol Lojistik, Avrupa’da hızla büyüyor. İlk ofisini Almanya’da açan şirket, 2011’de iki şirket satın aldı. 2012’de ise Ukrayna’da Komora lojistik firmasına ortak oldu ve aynı yıl Avrupa’daki ülkelere toplam 10 milyon euro yatırım yaptı. Sadece Avrupa’da 7 milletten bin 200 kişiyi çalıştıran Ekol, geçtiğimiz yıl Avrupa ülkeleri arasında Türkiye bağlantılı olmayan 5 bin ton yük taşıdı. Almanya, Romanya, İtalya Fransa, Bosna, Yunanistan ve Ukrayna’da ofisleri ve depoları bulunan firma, Transuniverse Belçika’nın Türkiye Şubesi’ni satın alarak bu şirketle stratejik ortaklık kurdu. Ekol Lojistik COO’su (Chief Operations Officer) Eyüp Soner, 2013 yılında da yurtdışı yatırımlarını sürdüreceklerini ve stratejik noktalarada yapacakları yatırımlarla Avrupa’da bölgesel bir güç olmayı hedeflediklerini aktardı. Soner, “Avrupa’da yeni girdiğimiz pazarlarda ciddi büyüme hedeflerimiz var. 2013 yılında ciromuzu 350 milyon euroya
çıkaracağımızı öngörüyoruz” dedi.
Türkiye’deki altyapı sorunlarının giderilmesinin sektörün büyümesine hız katacağına dikkat çeken Soner, global lojistik markaları yaratabilmek için teknolojiye ve insan kaynağına daha fazla yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi.
Barsan, 15 yeni merkez ofis açacak
Barsan Lojistik’in; ABD, Almanya, Çin, Hong Kong, Fransa, İspanya, İngiltere, Macaristan, Slovakya, Güney Kore, İtalya ve Özbekistan’da olmak üzere 12 ülkede depoları, ofisleri, merkezleri bulunuyor. Barsan önümüzdeki dönemde ise yurtdışında 15 yeni merkez açmaya hazırlanıyor. Bu yeni merkezler ile Barsan, hem bulunduğu pazarlardaki konumunu güçlendirecek hem de yeni ülkelere giriş yapacak. Şirketin yeni ofis ve depo yatırımı yapacağı yereler
ise şunlar: İspanya-Madrid, İspanya-Zaragoza, Fransa-Lyon, İngiltere-Londra, İngiltere-Manchester, Italya-Torino, Almanya-Stuttgart, Almanya-Hannover, Almanya-Berlin, Almanya-Hamburg, Hollanda-Rotterdam, Belçika-Brüksel, Romanya-Bükreş, İsveç-Göteburg, Bulgaristan-Sofya, ABD-Chicago, ABD-San Francisco, Çin-Dalian, Çin-Tianjin,Çin-Qingdao, Çin-Ningbo,Çin-Xiamen.
Şirket yurtdışındaki yeni depolama merkezlerini kiralamak yerine satın almayı tercih ediyor.
Borusan’ın 4 kıtada 6 şirketi, 100 acentesi var
Borusan’ın 4 kıtada 6 şirketi, 100 acentesi var
Uluslararası pozisyonunu güçlendirmek için aralık ayında Türkiye’nin önde gelen uluslararası taşımacılık şirketlerinden Balnak Lojistik’i satın alan Borusan Lojistik’in bugün 4 kıtada yüzde 100 kendi iştiraki olan 6 şirketi ve yaklaşık 100 acentesi bulunuyor. Ortadoğu ülkelerinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Cezayir'de,
Hollanda'da, ABD'de ve Kazakistan'da kendi şirketleri bulunan Borusan, 600 milyon dolarlık ciroya, 4 bin çalışana, 400 bin m2’yi aşan depolama alanına sahip. Özellikle Avrupa'da sağlam bir altyapıya ulaşan Borusan Lojistik'in karayolu acente ağında Almanya, İsviçre, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Norveç, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Belçika, İtalya, Fransa, İspanya, Fas, Tunus, Portekiz ve Baltık ülkeleri bulunuyor. Şirketin uzun vadeli hedefi ise, Türkiye lojistik sektörünün lider lojistik iş ortağı konumuna gelerek, 2022’de de dünyanın ilk 10 kontrat lojistik şirketinden biri olmak.
Arkas, 5 kıta 46 ülkede taşıma yapıyor
Arkas’ın Yunanistan, İtalya, Monako, Fransa, Portekiz, İspanya, Cezayir, Fas, Libya, Mısır, Lübnan, Suriye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan olmak üzere 18 ülkede ofisleri, şirketleri, depoları bulunuyor. Arkas Lojistik, geçtiğimiz yıl da Hanjin Logistics ortaklığı ile Hanjin Arkas Lojistik'i kurdu. Arkas böylece, global hizmet ağını Sağlayıcı ağını 5 kıta ve 46 ülkeye yaydı. Hanjin Arkas Lojistik, müşterilerine, denizyolu, havayolu, karayolu ve demiryolu taşımaları, proje yükleri, forwarding hizmetleri, cross yüklemeler, depolama konularında destek oluyor. Ulusoy, yurtdışında ‘lojistik üs’ler kuruyor İtalya, Almanya ve İngiltere’de ofisleri bulunan Ulusoy Lojistik, Macaristan’da lojistik üs projesine imza atıyor. “Ulusoy Lojistik Macaristan Lojistik Üssü” projesi Macaristan, Romanya, Sırbistan sınırına yakın bir konumda bulunuyor. 2 blok olarak tasarlanan projenin arsa alanı 50 bin m2, inşaat alanı ise 30 bin m2 olacak. 15 milyon euroluk yatırım
bütçesiyle gerçekleştirilecek olan projede; depolama tesisleri, ofisler, gümrük alanları, TIR parkı, benzinlik, restoran ve konaklama alanları olacak. Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding, Almanya, İngiltere, İtalya ve daha sonraki yılllarda Türki Cumhuriyetler’de de benzer yatırımları hayata geçirmeyi planlıyor.
Omsan’ın, yurtdışında 4 şirketi bulunuyor
Omsan’ın, yurtdışında 4 şirketi bulunuyor
Omsan Lojistik, 1300 adetlik karayolu nakliye filosu, 340 swapbody ile 205 adet vagondan oluşan intermodal taşıma filosu, 2 adet helikopteri, 1 adet 30 bin DWT büyüklüğünde kuru yük gemisi, dünya çapındaki toplam 900 bin m2’lik lojistik merkezleri ile hizmet sunuyor. Şirketin, Marmara, İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de bölge müdürlüklerinin Fransa, Rusya Federasyonu ve Romanya'da şirketleri, İtalya ve Almanya'da irtibat büroları, İspanya'da OMFESA adıyla ortaklığı bulunuyor. Omsan, 2023’e kadar dökme yüklere yönelik denizyolu taşımacılığındaki yatırımlarını büyüterek 500 bin DWT büyüklüğünde bir kapasiteye ulaşması hedefliyor. 3 adet dökme yük gemisinin filoya katmayı planlayan şirket, demiryolu ve karayolunda da önemli yatırımlara imza atmayı planlıyor. Mars, Avrupa ülkelerine 27 milyon euro yatırdı 1500 araçtan oluşan karayolu filosuna 200 yeni araç eklemeye hazırlanan Mars Lojistik, yurtdışı yatırımlarını hızlandırdı. İtalya’nın Trieste ehri ile Lüksemburg’un Zettembourg şehirleri arasında 500 römorkla tren yolu yatırımı başlatan şirket, bu işin 27 milyon euroluk yatırıma imza attı.
Mars Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Ali Tulgar, Lüksemburg, Trieste, Guangzhou ve Shanghai'da şubeleri bulunan şirketin, kısa ve uzun vadede yeni destinasyonlara taşıma yapacağını söyledi. Tulgar, 2013’te yüzde 20’lik büyüme ve 280 milyon dolar ciro hedefleri olduğunu açıkladı. Latek, 4 ofisiyle her kıtaya ulaşıyor Hava, deniz, kara taşımacılığının yanı sıra depolama ve dağıtım hizmetleri sunan Latek Lojistik, yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da kendi organizasyonları ve geniş acente ağı sayesinde her kıtaya hizmet sunabiliyor. ABD, Romanya, Kenya ve Dubai’de ofisleri bulunan Latek’in, Türkiye dışında Avrupa, Uzakdoğu ve Amerika'da gümrüklügümrüksüz, depoları bulunuyor. Kıta Lojistik, yurtdışında ortaklık kovalıyor 3. ülke taşımaları olarak da adlandırılan Türkiye bağlantılı olmayan yükleri taşıyan firmalardan biri de Kıta Lojistik. Karayolunun yanı sıra denizyoluyla ve hatta havayoluyla, ABD’den Rusya’ya ve Pakistan’a, Çin’den BDT ülkelerine, Avrupa’dan Kuzey Afrika ülkelerine 3. ülke taşımaları yapan Kıta, bu şekilde yıllık 3 bin ton yük taşıyor. Yurtdışında Erbil’de şubesi bulunan şirket, başka ülkelerde de stratejik birliktelikler planlıyor. Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener, özellikle Çin ve Ortadoğu pazarlarında büyümeyi planladıklarını söyledi.