21 milyar lira konsolide net satış bekliyoruz

Kurtul, "Holding şirketlerinin net aktif değeri 14 milyar doları geçti. Bu, bizi Türkiye'nin en büyük holdingi ve en büyük şirketi yapıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, 2010 yıl sonu konsolide net satış beklentilerinin 21 milyar lira olduğunu bildirdi.

Kurtul, Sabancı Holdingin yılsonu beklentilerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ekonomik anlamda kaydedilen gelişmelere değinerek, bütün ortamı düşündüklerinde ülkenin  geleceğiyle ilgili çok büyük heyecan duyduklarını vurguladı.

Sabancı Holding olarak bu ortamı en iyi değerlendirebilecek grup olduklarını düşündüklerini belirten Kurtul, 2004'ten 2009 yılının sonuna kadar Türkiye ekonomisindeki büyüme oranı yüzde 71 iken, Holding olarak cirodaki gelişime bakıldığında bu dönemde yüzde 103 büyüdüklerini, dolayısıyla Türkiye ekonomisinden daha başarılı bir büyüme gösterdiklerini söyledi.

Önümüzdeki dönemde de bu olumlu ekonomik ortamda çok daha iyi sonuçlar elde etmeyi düşündüklerini dile getiren Kurtul, Holdingin 30 Haziran 2010 itibarıyla konsolide net satışlarının 9,8 milyar lira olarak gerçekleştiğini ve bunun bir önceki döneme göre yüzde 4'lük artışı gösterdiğini, EBITDA rakamının ilk 6 ayda yüzde 35'lik büyümeyle 2,6 milyar lirayı geçtiğini, net karın ise yüzde 52'lik büyümeyle 918 milyon lira olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Sabancı Holdingin 2010 yıl sonu beklentilerini anlatan Kurtul, şöyle devam etti:

"2010 yıl sonu konsolide net satış beklentimiz 21 milyar lira. Bu çok önemli bir rakam. Bu, yüzde 8'lik büyümeyi gösteriyor. EBITDA (FAVÖK) rakamlarımızda yaklaşık 4,5 milyar lirayı hedefliyoruz. Bu ise yüzde 15'lik büyümeyi gösteriyor. Özkaynak yapısına bakarsak, 30 Haziran itibarıyla özkaynaklarımız 12 milyar liraya yaklaştı. Bu da büyüklük anlamında çok önemli bir rakam. Sabancı Holdingin 2010 yılında toplam yatırımlarının 1,5 milyar dolara yakın olmasını hedefliyoruz. 2010 yılında yatırımlarımız yüzde 28 artıyor.  1,5 milyar dolar yatırım, çok önemli bir rakam... 2009'daki yatırımlarımız 1,1 milyar dolardı.

Holding şirketlerinin net aktif değeri 14 milyar doları geçti. Bu, bizi Türkiye'nin en büyük holdingi ve en büyük şirketi yapıyor. Bu yıl net aktif değerlerimiz yüzde 15 yükseldi."

"Dünyada yatırım yapılabilecek 2 ülkeden biri Türkiye"

Kurtul, Sabancı Holding'in halka açık şirketlerinin sayısını önümüzdeki dönemde artırmak istediklerini belirterek, "Potansiyel olan şirketler Enerjisa, Teknosa, Temsa, Avivasa..." dedi.

Kurtul, düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin dünyada en hızlı büyüyen 3 ülke arasında yer aldığını vurgulayarak, yabancı yatırımcıların önümüzdeki önemde dünyada yatırım yapılabilecek 2 ülke olarak Brezilya ve Türkiye'yi gördüğünü ifade etti.

@page@

Türkiye için yeni bir dönemin başladığını, bunun en önemli göstergelerinden birinin de faiz oranlarındaki düşük seviye olduğunu belirten Kurtul, bugünkü düşük faizli ortamın Türkiye için yeni bir dönemin başladığına işaret ettiğini söyledi.

Sabancı Holdingin piyasa değerinin 10,6 milyar dolar olduğunu, bu konuda piyasa değerinin net varlık değerinde olmasını hedeflediklerini kaydeden Kurtul, hisse senetleri performansında 10,6 milyar dolardan 14 milyar dolara gelişme potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Kurtul, Sabancı Grubu bünyesinde halka açık 12 şirket bulunduğunu, söz konusu 12 şirketin İMKB'nin yüzde 13'ünü oluşturduğunu, İMKB'de halka açık şirketlerin toplam piyasa değerinin 317 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Holdingin önümüzdeki dönem stratejilerini anlatan Kurtul, dünyada ve Türkiye'deki olumlu gidişatı çok iyi değerlendirmek ve daha iyi bir performans göstermeyi hedeflediklerini, bunun için de stratejiler oluşturduklarını kaydetti.

İlk hedeflerinin karlılık içinde büyümeyi sürdürmek olduğunun altını çizen Kurtul, şunları kaydetti:

"Bizim hedefimiz hem karlılık hem büyümemizi gerçekleştirmekse bu ikisini birden yapmak istiyoruz. Ancak bu şekilde Sabancı Grubu olarak başarılı olabileceğimizi düşünüyoruz. İkici önemli stratejimiz, yeni işlere yatırım yapmak. Bu da hem karlılığımızı hem büyümemizi olumlu etkileyecek çok önemli bir stratejik karar. Üçüncüsü, yeni işlere yatırım yapıp işlerimizi geliştirdikten, belli bir büyüklüğe getirdikten sonra ve uygun ortam sağlandığında şirketlerimizi halka açmak. Porföyümüze baktığımızda halka açma potansiyeli olan birçok şirketimiz var. Dolayısıyla halka açık şirketlerimizin sayısını önümüzdeki dönemde artırmak istiyoruz. Potansiyel olan şirketler Enerjisa, Teknosa, Temsa, Avivasa...

Dördüncüsü, stratejik ortaklıklar yapmak. Bu ortaklıkları yaparken buradaki yöntemimiz, çalışma biçimimiz ya Sabancı Holdingin çoğunluk olması ya da bu ortaklıklarda yüzde 50 50 durumda olmamız ve birlikte yönetmemiz. Gelecekteki bu ortaklıklarda en önemli çalışma prensibimiz bu olacak. Son olarak da Sabancı Holding olarak temettü gelirlerimizi artırmak istiyoruz. Şirketlerimiz karlılık içinde büyümelerini sürdürdükleri zaman biz de Holding olarak temettü gelirlerimizi artırmış olacağız."

"Yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz"

Kurtul, 2011 yılında yüzde 15 büyümeyi hedeflediklerini bildirdi.

Düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Kurtul, bankacılık sektörünün geçmiş yıllarda özellikle son 5-6 yılda çok iyi bir performans sergilediğini, bunun Sabancı Grubu için de son derece iyi olduğunu, ancak bundan sonra diğer sektörlerde yüksek büyüme oranları öngördüklerini, dolayısıyla sanayi ve ticaret alanında çok iyi gelişmeler beklediklerini söyledi.

Kurtul, "Bugün için çıkmayı düşündüğümüz hiçbir şirketimiz yoktur. Dolayısıyla şimdiki hedefimiz, iyi bir şekilde karlılık içinde büyüme stratejimizi her şirketimizde uygulamak, bu şirketleri büyütmektir. Bu şirketlerimizin böyle bir potansiyeli vardır" dedi.

Bundan sonra oluşturacakları stratejik ortaklıkların kendilerine değer katması gerektiğini ifade eden Kurtul, "Sabancı Grubu olarak baktığımızda gerek Grubun Türkiye içindeki yapısı, gerek şeffaflığı, gerek itibarı önem taşıyor. Sabancı Grubu, sadece Türkiye'de değil tüm dünyanın en itibarlı şirketleri arasında. Dolayısıyla Türkiye'de yatırım yapmak isteyen, büyümek isteyen her yatırımcı ilk bizle, Sabancı Grubu ile konuşur. Biz de çok titiz şekilde bu ortaklığın şirketimize ne değer katacağını iyi değerlendirip karar veriyoruz" diye konuştu.

Dinçer: 10 bin arkadaşımızı Sabancılı yapacağız

Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, "Halen perakende grubumuzda 15 bin kişi istihdam ediyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 10 bin yeni arkadaşımızı da Sabancılı yapmak istiyoruz" dedi.

Dinçer, Sabancı Holding 9 aylık faaliyet sonuçlarının değerlendirildiği ve yılın son çeyreğine yönelik hedeflerin açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2004-2009 yılları arasında yüzde 71 büyürken, Sabancı Holding perakende grubunun aynı dönemde yüzde 156 büyüdüğünü belirtti.

Dinçer, "Bu yıla gelecek olursak bu yıl 300 net mağazayı portföyümüze katıyoruz ve 1.400 mağazayı sene sonu itibariyle açacağız. Önümüzdeki 3 yıl için planımız 1.500 mağazayı devreye almak. Geçtiğimiz 3 yıl 500 milyon liranın üstünde yatırım yaptık, gelecek 3 yıl için yatırım planımız 500 milyon lira. Halen perakende grubumuzda 15 bin kişi istihdam ediyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 10 bin yeni arkadaşımızı da Sabancılı yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Hakman: Doğalgaz sektörüne bakıyoruz

2009 Ocak ayında Başken Elektrik Dağıtım bölgesini devraldıklarını, buradaki çalışmalarının da hızlı bir şekilde sürdüğünü anımsatan Hakman, "3 milyon 200 bin müşterisi olan bir bölge. Bizim hedefimiz 6 milyon. Dolayısıyla burada 2,5-3 milyonluk daha bölgeyi almak üzere de çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Hakman, seçtikleri projelerin Türkiye'nin en rekabetçi projeleri olduğunu ifade ederek, "Bandırma Doğalgaz Santrali'nden yola çıkarsak Türkiye'nin en düşük maliyete sahip doğalgaz santralini kuruyoruz. Bunun dışında yeni işlere girme konusunda da Holdingin strateji grubuyla birlikte çalışmalarımız sürüyor. Doğalgaz sektörüne bakıyoruz, yenilenebilir enerji konusunda ekipman imalatı veya mühendislik konularına bakıyoruz. Grubumuz karlı bir şekilde büyütmeye ve işin sonunda da sermayedarlarımıza daha önemli temettü katkılarında bulunmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Hakman: 3 bölgeyle yakından ilgiliyiz

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ise Başkent Elektrik Dağıtım Şirketine ilişkin bir soru üzerine, şirketi devraldıklarında yatırımların çok eksik kaldığını ve bakımlarının yapılmadığının görüldüğünü, bu nedenle bu yılın Şubat ayında başlayan ve bugünlerde tamamlanan temelden bakım programı uyguladıklarını belirterek, 1.000 ilave istihdam ve 400 araçla tesislerin bakımını yaptıklarını, kesintilerin arıza nedeniyle değil planlı bakımdan dolayı önceden duyurularak yapıldığını kaydetti.

Hakman, "Önümüzdeki dönemde kalan 3 dağıtım bölgesi var. Bu kez daha aktif olacak mısınız?" sorusuna, "Bizim 6 milyon müşteri gibi hedefimiz var. Önümüzde kalan 3 bölgeyle de çok yakından ilgiliyiz. Bunun için çalışıyoruz, değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Bu bölgelerin özelleştirmesinde başarılı olmak için her türlü çabayı göstereceğiz. Biz kendimiz için makul olan, sınırlarımızı zorladığımızda makul olan rakamların da üstünde bir teklifle gelmeyi düşünmeyiz. Şimdiye kadar düşünmedik, bundan sonra da düşünmeyiz" karşılığını verdi.

Göçmen: Yurt dışına yöneleceğiz

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen ise Türkiye çimento sektörünün dünyada az rastlanan derecede rekabetçi olduğunu, 25 çimento oyuncusu bulunduğunu, Sabancı Grubu'nun burada Çimsa ve Akçansa ile yüzde 20 ile en ağırlıklı pazar payına sahip olduğunu belirtti.

Göçmen, "Son 5 yılda çimento sektöründe ülke içinde çok önemli yatırımlar yaparak kapasitemizi 2 misline yakın artırdık. Bu kapsamda TMSF ihalelerinde 2 fabrika aldık. 9 çimento fabrikamız, 80'in üzerinde hazır beton tesisimiz var" dedi.

Artık Türkiye'deki büyümelerini hemen hemen bitirmiş durumda olduklarını vurgulayan Göçmen, "Çünkü rekabet, hukuk nedeniyle de bazı eşikler var, bunun ötesinde yatırım yapma şansınız yok. Yatırımları o yüzden bölgesel bir güç olmak için yurt dışına yönlendireceğiz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Göçmen, yatırımlarını gelecek dönemde çevre ve karbon ekonomisi sağlayacak şekle dönüştürmeye çalıştıklarını vurguladı.

Çok yakın zamanda Çanakkale'de 16-17 megavatlık atık ısıdan enerji üretme tesisinin temelini attıklarını anımsatan Göçmen, önümüzdeki dönmede benzer bir tesisin Mersin'de temelini atacaklarını, ikisi 2011 yılında işletmeye girdiğinde 30 megavat civarında bir enerji üretir hala geleceğini, ayrıca başta belediye atıkları olmak üzere hem ekonomi sağlamak hem de karbon ayak izlerini küçültmeye çalıştıklarını kaydetti.

Göçmen, "Bundan sonraki dönemde çevre ve atık yönetimine önem veren yatırımlar yapacağız, ki bu yatırımlar 200 milyon doları aşkın yatırım demek önümüzdeki 3 ile 5 yılda" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir