22 bin metreden atladı

Çılgın Avusturyalı Felix Baumgartner 21.800 metreden paraşütle atlamayı başardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA  - Avusturyalı ekstrem sporcu Felix Baumgartner, 21.800 metre irtifadan paraşütle atlayarak, serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan  olma hedefinin ilk adımı attı. Salzburglu sporcu ABD'de yapılan ilk denemenin ardından "Red Bull Stratos" adlı çılgın projenin facebook sayfasında yazdığı açıklamasında, "Hala çok  heyecanlıyım, olup bitenleri kelimelerle anlatamam" dedi.

50 metre uzunluğunda helyum balonunun taşıdığı bir kapsülün içinde gökyüzüne tırmanan Baumgartner, 21.800 metre irtifada kendisini boşluğa bıraktı ve 3 dakika 33 saniye sonra New Mexico çölüne iniş yaptı. Avusturyalı sporcu, serbest düşüşü sırasında saatte 587 kilometre hıza ulaştı. Ellerini kımıldatamadığını ve soğukla mücadele etmenin çok zor olduğunu belirten Baumgartner, "Bir süre geçtikten sonra paraşütü açmak istediğimde, daha 15 bin  kilometre irtifada olduğumu fark ettim" dedi.

Baumgartner ve ekibi, bu ilk denemelerinde sıvıların, kanın buharlaştığı ve insan hayatını tehlikeye sokan 19 bin metre irtifa civarlarındaki "Armstrong sınırı"nı geçmeyi hedefliyordu. Bu irtifada sıcaklık sıfırın altında 60 derece santigrata yaklaşıyor. Baumgartner ve ekibi Haziran'da yapmayı planladıkları bir sonraki denemede, ekstrem sporcunun 36 bin metre irtifadan atlayarak, serbest düşüş sırasında ses hızını geçen ilk insan olmasını hedefliyor.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir