230 reklama 15 milyon lira ceza!

Reklam Kurulu'nca bu yıl incelenen 635 reklamın yüzde 94'ü yasalara aykırı bulundu. En fazla ceza 4,1 milyon lira ile gıda sektörüne verildi. Bunu, 3 milyon lira ile iletişim sektörü, 2 milyon lira ile banka ve sigorta sektörleri izledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Reklam Kurulu'nca bu yıl incelenen 635 reklamın yüzde 94''ü yasalara aykırı bulundu. Yasaları ihlal eden 230 reklam için toplam 14 milyon 764 bin 930 lira para cezası verildi.

Tüketicileri ve rekabetçi piyasa işleyişini korumak, reklam sektörünü etkin şekilde denetlemek ve sektörü usulsüz reklam uygulamalarından arındırmak hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, tüketicileri aldatan reklamlara taviz vermiyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, tüketiciler, kurum ve kuruluşlar ile firmalar Reklam Kurulu'na 1 Ocak-19 Ağustos 2013 tarihleri arasında toplam 1004 şikayet başvurusunda bulundu. Şikayetlerin yüzde 36'sı kurum ve kuruluşlardan, yüzde 33'ü tüketicilerden, yüzde 13'ü rakip firmalardan, yüzde 17'si de re'sen yapıldı.

Bu yıl toplam 635 reklamın dosyasını gündemine alan ve değerlendiren Kurul, bunların yüzde 94'ünü yani 601'ini yasalara aykırı buldu.

Yasalara aykırı bulunan reklamların 230'una idari para ve durdurma cezası verilirken, 371'ine sadece durdurma cezası uygulandı. Söz konusu reklamlara uygulanan para cezası ise 14 milyon 764 bin 930 lira olarak kayıtlara geçti.

Yapılan başvuruların sektörel dağılımına bakıldığında ilk sırada gıda reklamları yer aldı. Şikayet başvurularının 295'i gıda, 186'sı sağlık, 97'si iletişim hizmetleri, 64'ü kozmetik ve temizlik ürünleri, 60'ı teknoloji, 46'sı turizm, kalan kısmı ise tütün, alkol, enerji, eğitim, banka ve sigortacılık sektörlerinin reklamlarına ilişkin yapıldı.

En çok para cezası gıda sektörüne verildi

Kurul, en çok para cezasını ise gıda sektöründeki reklamlara verirken, ikinci sırada iletişim hizmetleri, üçüncü sırada banka ve sigorta sektörü yer aldı. Geçen yıl verilen 14,8 milyon liralık para cezasının 4,1 milyon lirası gıda sektörüne, 3 milyon lirası iletişim hizmetlerine, 2 milyon lirası banka ve sigorta sektörüne, 1,2 milyon lirası sağlık sektörüne verildi. Kalan 4 milyon liralık ceza ise kozmetik temizlik ürünleri, turizm, tütün-alkol, teknoloji ve enerji sektörlerine kesildi.

Yasaklanmış reklamlar

Reklam Kurulu, ''Aldatıcı, tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici ve örtülü reklamları'' yasalar doğrultusunda yasaklanmış reklamlar olarak tanımlıyor.

Kurulun, mevzuata aykırı reklamlardan dolayı durdurma, düzeltme ve idari para cezası verme yetkisi bulunuyor.