”24 Nisan için hala risk görüyorum”

Babacan, ABD Başkanı Obama'nın 24 Nisan'daki konuşmasında 'soykırım' kelimesini kullanma riski olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Nisan ayı başında Türkiye'ye gelmesi beklenen ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan'daki konuşmasında soykırım kelimesini kullanma riskinin halen sürdüğünü söyledi. 

NTV'de Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Babacan, Türk-ABD ilişkilerinin yeni yönetimle birlikte yeni bir döneme girdiğini belirterek, "Yeni yönetimle birlikte yeni döneme girdi. Bunun sinyallerini alıyoruz. Kısa süre içinde üst düzey bir çok ABD'li yönetici ile görüştük. Kapsam olarak bizim dış politikamızda temel önceliklerimiz tamamen örtüşüyor. İstişare ve işbirliği odaklı döneme geriyoruz. Bütün nokta işbirliğinde.. Onlar da 'Afganistan'da Irak'ta Balkanlarda Ortadoğu'da birlikte neler yapabiliriz?' diyorlar. Tüm bu konularda birlikte çalışmak istediklerini söylediler" dedi.

"Obama'nın ziyareti dünyaya önemli bir sinyal" 

Başkan Obama'nın Türkiye'ye "ikili ziyaret" için geleceğinin altını çizen Babacan, "Yani çok taraflı bir toplantı değil. Türkiye'yi özellikle ziyaret için geliyor. Medeniyetler İttifakı konu olur mu, İslam dünyasına konuşmayı yapar mı yapmaz mı, o henüz belli değil" dedi.

Türkiye'de demokrasi laiklik ve İslamiyetin birarada bulunmasının bütün bölge için önemli bir örnek teşkil ettiğini vurgulayan Babacan, "ABD bunu önemsiyor. Biz 'bundan sonraki dönemde pek çok alanda birlikte çalışalım. Ortak olarak çalışalım' istiyoruz. Sayın Clinton Türkiye'yi stratejik ortak olarak vurguladı. Önceki yönetimden daha net vurgulandı. Yeni yönetim Türkiye'nin öneminin farkında. Obama'nın ABD dışına yapacağı ilk birkaç ziyaretten birinin Türkiye'ye olması dünyaya önemli bir sinyaldir. Türkiye'nin 5-6 yıllık dönüşüm örneği dikkat çekiyor" ifadelerine yer verdi.