25.Türkiye-AB KİK toplantısı yarın başlıyor

Paris Ticaret ve Sanayi Odasında yapılacak olan toplantı, 2 gün sürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi'nin (Türkiye-AB KİK) 25'inci toplantısı, yarın Paris'te başlayacak.

Paris Ticaret ve Sanayi Odasında iki gün sürecek toplantının açılış konuşmalarını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye-AB KİK Türkiye Kanadı Eş Başkanı ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ile AB Kanadı Eş Başkanı Sandy Boyle yapacak.

Toplantıda, "Sivil Toplum Örgütlerinin Türkiye'nin Katılım Sürecindeki Rolü", "AB ve Türkiye'de KOBİ'lerin Finansmana Erişimi" ve "AB ve Türkiye'de Tüketici ve Sağlık Politikaları" konuları ele alınacak.

Komite yılda 2 kez toplanıyor

Karma bir yapıya sahip olan komite, Türkiye ve AB kanadından, işçi, işveren ve diğer menfaat gruplarını temsil eden 18'er üyeden oluşuyor. Ayrıca biri Türkiye kanadından ve diğeri de AB kanadından seçilen iki eş başkanı bulunan Komite, Brüksel ve Türkiye'de olmak üzere, yılda iki olağan toplantı yapıyor.

Türkiye-AB KİK, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin temelini oluşturan 1963 Ankara Antlaşması'nın; taraflar arasındaki işbirliği ve temasların kolaylaştırılmasını, AB ile geliştirilecek diyaloğun Türkiye'deki muhataplarının kurumsallaştırılmasını ve bu çerçevede bir yapılanmaya gidilmesini öngören 27. maddesine istinaden 16 Kasım 1995 tarihinde oluşturulmuştu.

Türkiye-AB KİK'in Türkiye Kanadı Eş Başkanlığı görevini, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla iki yıl sürecek yeni dönem için TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik devralmıştı. Komitenin AB Kanadı Eş Başkanlığı görevini ise, yine aynı dönem için Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi İşçi Grubu üyesi Sandy Boyle yürütüyor.