27 Nisan'ın hesabı sorulacak mı?

Muhalefet partileri e-muhtıranın yıldönümünde hükümete yüklendi. Muhalefet, "12 Eylül, 28 Şubat sorgulanırken 27 Nisan neden sorgulanmıyor" diye sorarken Cumhurbaşkanı konu hakkında yorum yapmak istemedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "28 Şubat'ı, 12 Eylül'ü sorgulamayı önemli bir demokrasi zaferi olan gören AK Parti Hükümeti'nin, 27 Nisan e-muhtırasından hiç söz etmemesinin iki yüzlü bir yaklaşım olduğunu" söyledi. CHP'li Öztrak "Savcılık, Başbakan düğmeye basmadan harekete geçmez" derken, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ise  "TSK'nın 27 Nisan girişimi tarihe muhtıra olarak geçmeli ve soruşturulmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Şandır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Darbelerin sorgulandığı, milli iradeye müdahalenin yargılandığı bir süreçte ne hikmetse AKP Hükümeti, 27 Nisan e-muhtırasını hiç konu etmemektedir. Çünkü, bu onun darbesidir. AKP'yi iktidara getirenler, AKP'yi iktidarda tutmak isteyenlerin bir operasyonudur. Bunun için AKP iktidarı, 28 Şubat'ı, 12 Eylül'ü sorgulamayı çok önemli demokrasi zaferi olarak görürken, 27 Nisan e-muhtırasından hiç söz etmiyor. Bu, iki yüzlü politikadır, yaklaşımdır. MHP olarak, milletin iradesine ipotek koyan, seçimlere hile karıştıran bu muhtıranın bütün detaylarıyla sorgulanmasını istiyoruz. Bu muhtıradan sonra 4 Mayıs 2007 Dolmabahçe Sarayı'nda, Sayın Başbakan ile bu muhtırayı veren Genelkurmay Başkanı'nın o gizli, o mezara gidecek sırların millete açıklamasını istiyoruz. Demokrasi hile götürmez. Bu, Türk demokrasisine düşmüş kara lekedir. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde bu konuyla ilgili de bir yargı süreci başlatılacaktır."

CHP: Savcılar, Başbakanlık düğmeye basmadan hareket etmez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak düzenlediği bir basın toplantısında gazetecilerin, "27 Nisan e-muhtırası ile ilgili nasıl bir yargısal  süreç bekliyorsunuz? Savcılar harekete geçecek mi?" sorusuna, "Savcıların  harekete geçip geçmemesi konusunda bizim söyleyecek pek bir şeyimiz yok. Artık  savcılar Başbakanlık'tan düğmeye basılmasıyla harekete geçiyorlar" diye cevap verdi.

Kurtulmuş: 27 Nisan soruşturulmalı

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "TSK'nın 27 Nisan girişimi tarihe muhtıra olarak geçmeli ve soruşturulmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. Kurtulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, 27 Nisan'ın "ülke siyasi tarihinin son olağan dışı müdahalesi olmasını" ümit ettiğini belirterek, özetle şunları kaydetti: "Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 27 Nisan e-muhtırası için Ocak 2012'de bir soruşturma başlatmıştı. Geçen 3 aylık sürede soruşturmada nasıl bir ilerleme sağlandığınızı bilmiyoruz. Ancak bu soruşturma sürecini de 28 Şubat soruşturma süreci gibi yakından takip edeceğiz. 27 Nisan, siyasi iradeyi doğrudan hedef seçmiş somut bir muhtıradır. Dolayısıyla '27 Nisan muhtıra değildir' gibi yaklaşımları doğru bulmuyoruz. 27 Nisan muhtırası açıkça siyasi iradeyi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hedef almıştı. Muhtıra, seçim sonuçlarına da açık müdahale özelliği taşımaktadır. Dolayısıyla, TSK'nın 27 Nisan girişimi tarihe muhtıra olarak geçmeli ve soruşturulmalıdır. Muhtırayı verenler, girişimlerinde daha ileri gidebilselerdi muhtıra açık bir darbeye dönüşecek, belki de sonuçları 28 Şubat'tan da vahim olacaktı."

Cumhurbaşkanı yorum yapmadı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise  bir gazetecinin "Bugün 27 Nisan e-muhtırasının yıl  dönümü. Bu konudaki görüşünüzü alabilir miyiz" sorusu üzerine "Bu konu çok  taze. Siyasi tarihimizin bir parçası olduğu için onunla ilgili fazla bir şey  söylemek istemem" diyerek soruları cevaplamaktan kaçındı.

(AA)