3 hedef, 72 eylem

Bakan Ergün, Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nin detaylarını anlattı. Orta ve yüksek teknolojili sektörler geliştirilecek, düşük teknolojili sektörlerde katma değeri yüksek ürünlere geçiş sağlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nin detaylarını açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, makroekonomik alanda sağlanan güven ve istikrarın üzerinde mikro alanda ihtiyaç duyulan reformları kararlı bir şekilde hayata geçirmenin zamanının geldiğini belirtti.

Bakan Ergün, Türkiye'nin makro alandaki cazibesinin Sanayi Strateji Belgesinin uygulanmasıyla birlikte mikro alana da yansıyacağını, yerli ve yabancı yatırımcıların ülkede yatırım yapma girişim ve heyecanlarını artıracağını belirterek, "Böylece daha fazla üretim ve ihracat yapılacak, milli gelirimiz artacak, işsizlik oranı gerileyecek, milletimizin refah seviyesi yükselecektir" dedi.

Bakan Nihat Ergün, belgenin kağıt üzerinde kalmayacağını, bugünden itibaren uygulamaya başlanacağını da dile getirerek, belgeyi yakından inceleyenlerin, belgede iyi niyet temennilerinin değil, somut ve gerçekçi projelerin yer aldığını göreceğini söyledi.

Ergün, İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin zaman içerisinde, belli dönemlerde Strateji Belgesine yeni eylemler ekleyebileceğini belirterek, "Bazı eylemlerin uygulaması gerçekleştiğinde düşecektir, yerine yeni eylemler eklenecektir. Çünkü bugün itibariyle hazırlıkları devam eden, henüz resmileşmemiş bazı projeler var. Strateji Belgesi, yaşayan, dinamik bir belgedir" dedi.

72 eylem var

72 eylemden oluşan strateji belgesinin, öncelikle rekabet gücünü ve verimliliği artırmayı, çevreye duyarlı ve sosyal sorumluluk sahibi bir sanayiye dönüşümü amaçladığını kaydeden Ergün, sanayi stratejisindeki uzun dönemli vizyonlarını "orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü haline gelme" şeklinde belirlediklerini bildirdi. Ergün, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, orta ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracat içindeki paylarını artırmak, düşük teknolojili sektörlerde katma değeri yüksek ürünlere geçişi sağlamak ve becerilerini sürekli geliştirebilen şirketlerin ekonomideki ağırlığını artırmak şeklinde, 3 stratejik hedef belirledik. Strateji belgesinde, teknoloji, Ar-Ge, yenilikçilik, tasarım, markalaşma, kümelenme, bölgesel farklılıklar ve işletme ölçeği, gibi alanlardaki sorunlara çözüm olabilecek eylemler bulunmaktadır. Ayrıca gelişmiş sanayi altyapısı, sanayi üretimindeki çeşitliliği, KOBİ sayısı, nüfus yapısı, coğrafi ve stratejik konum gibi güçlü yönlerimizi daha da güçlü hale getirecek eylemler de mevcuttur. Belge sanayiyle ilgili tüm paydaşların ortak bir akıl etrafında bütünleşmelerini de sağlayacaktır. Böylece KOBİ destekleri, sektörel politikalar, altyapı çalışmaları, teşvik programları veya bölgesel farklılıklar gibi çeşitli alanların uyum içinde çalıştığı bir yapı oluşturacağız."

"KOBİ'ler için özel yöntemlere başvuralım"

Ergün, "Strateji Belgesi'nin en önemli ayaklarından birisi; evet finansmana erişim herkes için kolay olsun, makro dengeleri sağlayalım ama KOBİ'ler için de ayrıca özel yöntemlere başvuralım" dedi.

Ergün, büyüme rakamlarının, Orta Vadeli Program hedefleri çerçevesinde ele alındığını ve yıl içinde revize edilebildiğini hatırlatarak, "Eğer Orta Vadeli Programlarda, Strateji Belgesindeki uygulamaları dikkate alarak yeni büyüme rakamları ortaya koymak gerekirse, onu, o belgelerde ortaya koyacağız" dedi.

Eleştirileri dikkate alıp almayacaklarına ilişkin bir soru üzerine de Ergün, bakanlık koordinasyonunda, alt sektörlerle ilgili çalışmaları da yürüten başkanlıklar ve İzleme Değerlendirme Kurulu bulunduğuna ve burada kamu ve sivil toplum örgütlerinin birlikte çalıştığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Strateji Belgesi, dinamik bir süreç ve esnek bir model olduğu için uygulama sırasında tabii ki eleştiriler olacak, bazı eylemlerin uygulanmasında ortaya çıkan aksaklıklarla ilgili yeni öneriler, eleştiriler olduğunda İzleme Değerlendirme Kurulu tam da söylediğiniz şeyi gerçekleştirmek için olan bir kuruluş. Eleştiriler var mı, uygulama aksaklıkları var mı veya yeni bir eylem koymak gerekiyor mu? Bu belgenin içerisine veya bir eylemi gündemden düşürmek mi gerekiyor, buna İzleme Değerlendirme Kurulu karar verecek. Dinamik bir süreç, eleştirilere de açık bir süreç."

Bakan Ergün, finansmanın, büyük veya küçük ölçekli işletmeler açısından zaman zaman sorun içerdiğine değinerek, şu bilgileri verdi:

"Finansmana erişimi düşündüğümüzde, elbette büyük sanayi kuruluşlarımız, büyük yatırımcılarımız için de KOBİ'ler için de birlikte düşünmemiz lazım. Büyük yatırımcılar için makro ölçekte dengeler, Türkiye'de büyük çapta sağlandı. Faiz oranları aşağı iniyor, kamunun borçlanma ihtiyacı azaltılıyor ve büyük yatırımlar için finansman kolaylıkları daha fazla olabiliyor. Ama KOBİ'ler bu konuya erişmekte daha büyük sıkıntı yaşıyorlar. Dolayısıyla Strateji Belgesi'nin en önemli ayaklarından birisi; evet finansmana erişim herkes için kolay olsun, makro dengeleri sağlayalım ama KOBİ'ler için de ayrıca özel yöntemlere başvuralım."

Bir gazetecinin, "Kamu, KOBİ'lerden yaptığı alımlarda ilk önce KOBİ'lerin parasını mı ödeyecek?" sorusu üzerine Ergün, "Evet, KOBİ'lerin parasını ödeyecek" yanıtını verirken, bunun vadesine ilişkin olarak da, bu konuda AB'nin küçük işletmelerle ilgili ödemeler direktifi bulunduğunu ve genel uygulama olduğunu kaydetti. Ergün, "60 günü geçmeyen ödemeler şeklinde genel bir uygulama var fakat yine de sözleşmelerle belirlenmektedir" dedi.

"Bu belge 13 yılın yol haritasıdır"

Ergün, Sanayi Strateji Belgesi'ni Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşma yolunda, önemli bir başlangıç ve araç olarak gördüklerini belirterek, "Yani bu belgeyi, aslında önümüzdeki kritik 13 yılın yol haritası olarak görüyoruz" dedi.

Ergün, Sanayi Strateji Belgesinde sanayi, ticaret ve hizmet sektörleri bir bütün olarak görüldüğünü, belgenin yatay ve sektörel politika alanları üzerine kurgulandığını belirtti.

Ergün, "Yatırım ve İş Ortamı", "Uluslararası Ticaret ve Yatırımlar", "Beceriler ve İnsan Kaynağı", "KOBİ'lerin Finansmana Erişimi", "Firmaların Teknolojik Gelişimi", "Altyapı Sektörleri", "Çevre" ve "Bölgesel Kalkınma" olmak üzere, 8 alt başlık altında topladıkları yatay sanayi politika alanlarının, ülkenin rekabet gücünü bir bütün olarak artırmayı hedeflediğini anlattı.

"Amaç rekabet gücübü artırmak"

Bakan Ergün, Sanayi Strateji Belgesi'nin ve Sektörel Strateji Belgelerinin temel amacının, özel sektör eliyle Türkiye'nin sanayideki rekabet gücünü artırmak olduğunu söyledi.

Sanayi Strateji Belgesinin, 4 yıllık bir süreci kapsıyor olmasına rağmen, bu belgeyi geniş bir perspektifle değerlendirmenin daha doğru bir yaklaşım olacağına işaret eden Ergün, "Biz Sanayi Strateji Belgesi'ni 2023 hedeflerine ulaşma yolunda, önemli bir başlangıç ve araç olarak görüyoruz. Yani bu belgeyi, aslında önümüzdeki kritik 13 yılın yol haritası olarak görüyoruz" dedi.

Sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde uygulayacakları reformlarla, Türkiye'yi hak ettiği seviyelere taşıyacaklarını dile getiren Ergün, Türkiye'nin, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamına, kişi başına 25 bin dolar milli gelire ulaşarak, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağını belirtti.

Ergün, "Bu hedeflere varmak için nasıl bir üretim, teknoloji, lojistik ve yasal altyapı olması gerekiyorsa, strateji belgesi ve eylem planı ile bunları gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Biz, Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesinin başarıya ulaşması için gerekli her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir