3 siyasi partiye hazineden para yağacak

Siyasi Partiler Kanunu uyarınca devlet yardımına hak kazanan 3 partiye, 2015'in genel seçim yılı olması nedeniyle 3 katı tutarında Hazine yardımı yapılacak. AK Parti devletten 298 milyon lira, CHP 115.3 milyon lira, MHP ise 77.8 milyon lira alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Siyasi Partiler Kanunu uyarınca devlet yardımına hak kazanan AK Parti, CHP ve MHP'ye, 2015'in genel seçim yılı olması nedeniyle toplamda 531,1 milyon lira tutarında Hazine yardımı yapılacak. 

Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yardım ödeneği, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından onaylandı. 

Siyasi Partiler Kanunu uyarınca devlet yardımına hak kazanan 3 partiye, 2015'in genel seçim yılı olması nedeniyle 3 katı tutarında Hazine yardımı yapılacak. Bu çerçevede, söz konusu siyasi partiler, toplamda 531,1 milyon lira tutarında Hazine yardımı alacak. 

İlgili mevzuat gereğince, söz konusu yardımın 99,3 milyon lirası AK Parti'ye, 51,8 milyon lirası CHP'ye, 25,9 milyon lirası da MHP'ye olmak üzere toplamda 177 milyon lirası 9 Ocak 2015 tarihinde partilerin hesaplarına aktarılmıştı. 

Geriye kalan 354,1 milyon liranın da aktarılmasıyla, toplamda AK Parti 297 milyon 980 bin 95 lira, CHP 155 milyon 345 bin 804 lira, MHP ise 77 milyon 777 bin 715 lira Hazine yardımı alacak.

Maliye Bakanlığının, söz konusu 354,1 milyon liralık Hazine yardımını partilerin hesaplarına bugün aktarması bekleniyor. 

Yardım neye göre yapılıyor? 

Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve genel barajı aşmış bulunan siyasi partilere her yıl Hazineden ödenmek üzere o yılki genel bütçe gelirleri "(B) Cetveli" toplamının 5 binde 2'si oranında mali yardım sağlanıyor.

Bu şekilde hesaplanan ödenek tutarı, devlet yardımı yapılacak siyasi partilere, genel seçim sonrasında Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen toplam geçerli oy sayıları ile orantılı şekilde bölüştürülüyor. Bu ödeme o yılki genel bütçe kanununun yürürlüğe girmesini takiben 10 gün içinde tamamlanıyor. Bu hüküm uyarınca yapılacak yardımlar, sadece parti ihtiyaçları ve parti çalışmalarında kullanılıyor. 

Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların yüzde 3'ünden fazlasını alan siyasi partilere de devlet yardımı yapılıyor. Bu yardımdan faydalanabilecek siyasi partilere, milletvekili genel seçiminin yapılacağı yıl 3 katı, mahalli idareler genel seçim yılı için ise 2 katı olarak ödeniyor. Her iki seçim aynı yıl içerisinde yapıldığında ise bu ödemenin miktarı 3 katı geçemiyor. 

Bu çerçevede, 2015 yılında siyasi partilere ödenecek toplam devlet yardımı tutarları şöyle: 

Bu konularda ilginizi çekebilir