300 bin dolarlık işi 25 liraya düşürdüler
Hacettepe Teknokent'te yer alan bir firma, tüm e-ticaret hizmetlerini bir araya getiren, yazılım ve donanım lisansı Türkiye'ye ait program geliştirdi.
ANKARA - Hacettepe Teknokent'teki bir Türk şirketi, ortalama 300 bin dolara mal edilen çağrı merkezini 25 TL'ye indiren bir donanım ve yazılım ile tüm internet sitelerini tek ekrandan yönetilmesine imkan tanıyan program geliştirdi. Sistemim Şirketi üst düzey yöneticisi Mehmet Atıf Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ticaretin sanal ortama yönelmesine rağmen Türkiye'nin "internetin ekmeğini yeteri kadar yiyemediğini" ifade etti.
"Türkiye'nin e-ticarette adı yok. Reklam, e-ticaretin hammaddesidir ancak 24 milyon internet kullanıcısına rağmen küresel pazarda Türkiye'nin payı yüzde 1" diye konuşan Karaca, yaklaşık 7 yıllık araştırma geliştirme çalışmalarının ardından Türk ticaretine büyük bir ivme kazandıracağını düşündükleri; "Reklam Mühendisi" adında bir yazılım ile bu yazılıma entegre çalışan portatif "çağrı merkezi" geliştirdiklerini anlattı.
"Google amcaya danışıyorlar"
Türkiye'deki internet kullanıcı sayısının artması ile tüketicilerin, herhangi bir alışveriş yapmadan önce "Google amcaya" danıştığını belirten Karaca, özellikle yüzlerce ürün satılan bir internet sitesinden ziyade tek bir ürün çeşidi üzerine satış yapan sitelere yöneldiğini bildirdi. Karaca, şöyle konuştu: "Yapılan araştırmalara göre tüketici, internette alışveriş yapacağı zaman bir çok ürünün yer aldığı sitede kararsızlık yaşıyor ve bu kararsızlık yüzünden alışverişten vazgeçebiliyor. Konuyla ilgili araştırmalarda, tek bir ürüne yönelik internet sitelerinde ise satış rakamının çok yükseldiği görüldü. Ancak şirketler için aynı ürün grubuna yönelik onlarca site açmak gerekiyor ve bu da yönetim problemi yaşanmasına sebep oluyor. Yıllardır tüketicilerin bu sorunun çözmek üzere çalıştık ve sonunda tüm yazılım ve donanım lisansı Türkiye'ye ait 'Reklam Mühendisi' programını ve bu programa entegre olacak şekilde çalışan çağrı merkezi modülünü geliştirdik.
'Reklam Mühendisi' programı; dünyada ilk üçün içerisindedir diğer ikisini bilmiyoruz, yani varsa yer bırakıyoruz ama hiç göremedik. Tamamen Türk yazılımı. Bu program; fatura basmadan raporlamaya kadar onlarca hatta yüzlerce internet sitesini tek bir çatı altında biriktiriyor. Buna çağrı merkezi ve yeni e-ticaret kanun yönetmeliği dahil, siparişini yönetebiliyor, ölçümleme yapabiliyor.
Geliştirdiğimiz çağrı merkezi modülü ise; gelen çağrı hangi internet reklamından geliyor hem onu çözüyor aynı zamanda gelen çağrının sisteme kayıtlı olması durumunda çağrı merkezi görevlisi, örneğin anında ürün kargo bilgisine ulaşarak son durum hakkında tüketiciye bilgi verebiliyor. Buna benzer teknolojiyi bankalar ve telekom operatörleri kullanıyor ancak yüz binlercelira yatırım gerekiyor. Bizim geliştirdiğimiz teknoloji ile e-ticaret sitesi sahipleri 25 liraya bunu kullanabiliyor."
e-ticaret devrimi
Türkiye'nin sanayi devrimini yakalayamayarak büyük bir fırsat kaçırdığını vurgulayan Karaca, internet devriminin ise "henüz" kaçmadığını ancak fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Almanya'da yapılan bir araştırmada; bir yıl içerisinde tatil hizmeti alanların yüzde 68'inin, internet üzerinden araştırma yaptığını ve yüzde 51'inin online alım yaptığını anlatan Karaca, teknoloji alanında ise online araştırma yaparak alım yapanların yüzde 81 olmasına karşılık, mağaza gezerek alım yapanlardan yüzde 67'de kaldığını anlattı. Karaca, şirketler için internetin çok geniş imkanlar sunduğunu vurgulayarak, elektronik ticaretin yine internet reklamları ile çok hızlı büyüdüğünün altını çizdi.
Mehmet Atıf Karaca, "İnternet reklamının en büyük avantajı şu; televizyonda reklamı kaç kişi izledi ve bunun karşılığında ne kadar e-ticaret döndü bunu ölçemiyorsunuz, internet reklamında ise 10 bin tıklamadan 3 bin 500 ciro yaptınız, bunu görüp raporlayabiliyorsunuz. Kazandıkça bütçeyi büyütebiliyorsunuz. Reklam, e-ticaretin hammaddesidir. Bunun dönüşüm oranı diye bir kavram var, bu oran ne kadar yüksekse fabrika o kadar verimlidir, az tüketir çok kazanır. Örneğin tek ürün bal sitesi yapıldı, inanılmaz cirolar gerçekleştirdiler" diye konuştu. Sistemim şirketinin Bilişim Direktörü Mehmet Fatih Özdemir ise kısa bir süre önce Hostbul.net internet sitesini satın aldıklarını, böylece elektronik ticaret için uluslararası bir ağ kurma imkanı yakaladıklarını söyledi.