35 yıllık cenaze kaldırılmalı
CHP'nin 34'üncü Olağan Kurultayı'nda konuşan Kılıçdaroğlu, "Değişim için yola çıktık ve yolumuzu sürdürmeye kararlıyız" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - CHP 34. Olağan Kurultayında konuşan Kılıçdaroğlu, ister Kürt, ister Doğu, Güneydoğu, ister terör sorunu denilsin, ortada 30-35 yıldır bir cenaze durduğunu söyledi.
ANKARA CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen CHP 34. Olağan Kurultayı'nda, sosyal demokratların toplumda var olan eşitsizlikleri, haksızlıkları ve mağduriyetleri gidermek için yola çıktıklarını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, onun için ''sosyal demokrasinin temelinde değişim, değişim, değişim vardır'' dediklerini kaydetti.
Kılıçdaroğlu, bilgi toplumunun entelektüellerin katkısıyla, çabalarıyla gelişip, serpildiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Ama maalesef entelektüellerin aşağılandığı, toplumda söz sahibi olmamaları için çaba harcandığı, hapislere atıldığı bir süreci yaşıyoruz. Suskun üniversitelerimiz, Ortaçağ medreselerine dönüştürülen üniversitelerimiz. Bunu kabul etmiyoruz. Cumhuriyet Halk Partili olarak kabul etmiyoruz. Yurtseverlerolarak kabul etmiyoruz. 'Özerk üniversite, özgür bilim adamı' diyoruz''
Bu cenaze kalkmalı
Kılıçdaroğlu, ister Kürt, ister Doğu, Güneydoğu, ister terör sorunu denilsin, ortada 30-35 yıldır bir cenaze durduğunu, bunun kaldırılması gerektiğini söyledi.
CHP olarak bu sorunu çözmeye, bu coğrafyaya barışı getirmeye kararlı olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, şehit annelerine; ''Yetki verin, halkın iktidarını kuralım Türkiye'yi anaların ağlamayacağı bir barış cennetine dönüştürelim'' diye seslendi.
Suriye konusu
Dış politikada çifte standart olamayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, 'Suriye'de katliam var'' deyip, sabah akşam savaş tamtamları çalınırken, öbür yandan Ömer El Beşir'in Türkiye'de olmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin katillerle işinin olmadığını ifade ederek, ''Uluslararası mahkemelerin mahkum ettiği bir katili, hangi yüz, hangi insan hakları anlayışyla Türkiye'ye davet ediyorsun?'' diye sordu.
Kılıçdaroğlu, Suriye'de yapılan katliamlara uygulanan orantısız güce her zaman karşı olduklarının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:
Katliamları kınıyoruz, kınamaya da devam edeceğiz. Mısır'daki sağır sultan bunu duydu. Ama bazıları hala duymamış. Batının egemen güçlerinin Ortadoğu'daki taşeronluğuna soyunmayın, ateşi elinizle tutmayın. Onurlu olun, dik durun, kimseye boyun eğmeyin. Korkmayın, burası Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkesidir.''
Kılıçdaroğlu, yasama, yargı, yürütme arasındaki dengenin bozulduğunu, yürütmenin; yasama ve yargıyı kontrol ettiğini, böyle bir düzenin olamayacağını söyledi.
Adaletin, yargının tümüyle iflas ettiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, ''Siz, Yargıtay'a, Danıştay'a militan yargıç seçerseniz, bu ülkede tuz kokar, tuzun kokusu da bu ülkede yaşayan her insanın burnunda. Yargıya ve adalete duyulan güven sarsıldı'' dedi.
Halkın oylarıyla seçilen milletvekillerin hapiste bulunduğu demokrasinin, sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın ayıbı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sıkıyönetim mahkemelerine, DGM'lere, Özel Yetkili Mahkemelere karşı çıktıklarını dile getirdi. Gücüne ve adamına göre iki mahkeme oluşturmaya çalışıldığını savunan Kılıçdaroğlu, bunların ''Silivri toplama kampı mahkemeleri ve AK Parti'nin terörle mücadele mahkemeleri'' olduğunu öne sürdü.
Değişim ve dönüşüm
Kılıçdaroğlu, ilerlemeciler ve devrimcilerin, çağdaş uygarlık bağlamında değişimden yana olduğuna dikkati çekerek, CHP'nin köklerinde devrimci ruhu olduğu için değişimi ve dönüşümü her ortamda savunacaklarını söyledi.
Statükocuların değişime karşı olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Onlar bazen istikrar bozulmasın diye, kendi statükolarının devamı için çaba harcarlar. Ama biz ülkemizin, halkımızın çıkarları için, onların çıkarları üzerine inşa edilen bir değişim için yola çıktık ve yolumuzu sürdürmeye kararlıyız. Sosyal demokrasinin 3 temel özelliği vardır. Bir, sosyal demokrasi insan merkezlidir. İki, sosyal demokrasi evrenseldir. Üç, sosyal demokrasi katılımcılığı öngörür. İnsan merkezlidir. Çünkü insana onurlu bir gelecek vermek için yola çıkmıştır. Ona onurlu bir gelecek yanında özgürlüğü ve güvenliği veren bir partidir.
Cumhuriyet Halk Partililer laik, aydınlanmacı, idealleriyle evrenselliği benimsemişlerdir. Yolumuz budur, evrenselliğimiz budur. Laik, aydınlanmacı, idealleriyle evrenselliğidir. Bu bağlamda yola çıktık, bu bağlamda sürdüreceğiz kararlılıkla çalışmalarımızı. Katılımcılık, elbette ki demokrasi geliştikçe, özgürlükler geliştikçe, çok önemli bir süreç olarak önümüzdedir. Siyasal karar mekanizmalarını, siyasal karar süreçlerine, halkın daha fazla katılmasını sağlamak, Cumhuriyet Halk Partililer, sosyal demokratların temel hedefi, görevi ve amacıdır."
Öymen Divan Başkanı
Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda, 81 il başkanının imzasıyla Divan Başkanlığı'na Altan Öymen seçildi.
Genel Başkanlık seçimi bugün
İki gün sürecek kurultayda bugün Genel Başkan seçimi yapılacak. Kılıçdaroğlu'nun tek aday olarak katılması beklenen kurultayın ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi ile 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.