36 bin hükümlü tahliye edildi
Bazı hükümlülere erken tahliye yolunun açılmasıyla birlikte toplam 35 bin 972 hükümlü tahliye edildi. Tahliyelerin büyük çoğunluğu açık cezaevlerinde gerçekleşti.
Koşullu salıverilmelerine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak, bir yıl erken tahliye edilebilmesine ilişkin düzenleme kapsamında şu ana kadar 35 bin 972 hükümlü tahliye edildi.
Aldığı bilgiye göre, 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle kapalı ve açık ceza infaz kurumlarındaki bazı hükümlülerin erken salıverilme yolunun açılmasıyla 17 Ağustos'tan bu yana tahliye işlemleri sürüyor.
Söz konusu tarihten bu yana 35 bin 972 hükümlü tahliye edildi. Tahliyelerin 7 bin 450'si kapalı, 28 bin 522'si ise açık cezaevlerinden gerçekleşti.
Öte yandan, kapalı cezaevlerinden açık cezaevlerine 16 bin 223 hükümlü sevk edildi.
Yeni düzenleme kapsamındaki şartları taşıyan diğer hükümlülerle ilgili tahliye çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen diğer madde ile süreli hapis cezalarına mahkum edilenlerin cezalarının "yarısını" infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilmeden yararlanabileceği de KHK ile düzenlenmişti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuya ilişkin açıklamalarının ardından 1 Temmuz'a kadar işlenen suçları kapsayan düzenleme sonrası, Türkiye genelindeki cumhuriyet başsavcılıklarında tahliye işlemleri başlatılmıştı.
İlk etapta 38 bin mahkumun yeni düzenlemeden yararlanarak tahliye edileceği açıklanmıştı.
Kapsam dışındaki suçlar
Yeni düzenlemeyle Türk Ceza Kanunu'nun kasten öldürme, alt soya, üst soya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, casusluk ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçları işleyenler kapsam dışı tutuluyor.