36 milyon turist 'gerçekten' geldi mi?

15 Nisan'da start alacak yeni turizm sezonu öncesi, TÜİK'in turist sayısı rakamları, tartışma konusu oldu. Bazı turizmciler, bu rakamları gerçekçi bulmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Melih KOCAGİL

 
İSTANBUL - Turizm sezonunun başlamasına az bir zaman kala, TÜİK'in 2012 yılında gelen turist sayısının 36 milyon olduğu yönündeki tespiti, tartışma konusu oldu. Görüşlerini aldığımız turizmcilere göre, gerçek rakam 19 milyon 700 bin.
 
Gürcistan'ın yüzde 25'i mi geldi?
 
Turizmciler iddialarını 2 temele dayandırıyorlar. İlk olarak, Bulgaristan, Gürcistan, Suriye ve İran gibi çevre ülkelerden çalışmak için gelen ve çift pasaport sahibi çok sayıda soydaşın turist olarak sayıldıklarını ifade ediyorlar. Resmi rakamlara göre, Gürcistan'dan gelen 1 milyon 400 bin turistin gerçeği yansıtmadığını ifade
eden turizmciler, "Gürcistan'ın nüfusu 5.5 milyon. Bu istatistiğe göre, Gürcistan'ın yüzde 25'i Türkiye'ye geliyor. Bu ülkede alım gücü oranı çok düşük, nasıl olur da ülkenin yüzde 25'i sırf gezmek için Türkiye'ye gelir?
Gürcüler Türkiye'ye iş bulmak için geliyorlar ve 3 ayda 1 giriş çıkış yapmak zorundalar. Bu insanlar, 5-6 kere giriş çıkış yapsalar bu 1 milyon rakamına ulaşılır. Gürcistan'dan gelen gerçek turist sayısı 150 bini geçmez" diye konuşuyorlar. Aynı durumun Bulgaristan  için de geçerli olduğunun altınıçizen turizmciler, resmi verilere
göre, Bulgaristan'dan Türkiye'ye 1 milyon 600 bin turistin geldiğine dikkat çekerek, şunları ifade ettiler: "Bulgaristan'ın nüfusu 8 milyon. Bu durumda, ülke nüfusunun yüzde 20'si turistik amaçlı Türkiye'ye geliyor. Oysa, soydaşlarımız daha çok günübirlik akraba ziyaretleri yapıyorlar. Bulgaristan'dan gelen turist sayısı 200 bini geçmez." İran'dan gelen 1 milyon 100 bin turist sayısının da gerçeği yansıtmadığını dile getiren turizmciler, "Ambargolu oldukları için direkt uçamıyorlar. Zaten bu kadar rakamı kaldıracak havayolu şirketi yok. İran'dan gelen turist sayısı da 250 bin civarında" dediler.Turizmcilerin diğer iddiası da Türkiye'ye gelen turistlerin birkaç yerde sayılmaları. İstanbul'a gelen bir turistin, gezmek için gittiği Antalya'da da Kapadokya'da da sayıldığı belirtiliyor.
 
"Kapasite belli o kadar yerimiz yok"
 
Türkiye'nin yatak kapasitesinin belli olduğunu ifade  eden turizmciler, DÜNYA'ya yaptıkları değerlendirmede, ülkeye gelen yabancı turist hesabını şöyle yapıyorlar: “Akdeniz Bölgesi, 412 bin yatakla ilk sırada yer alıyor. 5 aylık turizm sezonu boyunca bu bölgeyi 10 milyon 800 bin turist ziyaret etti. Akdeniz Bölgesi'ni 110 bin yatakla İstanbul takip ediyor. 12 ay boyunca turizmin olduğu İstanbul'a 6 milyon 800 bin turist geldi. Ege'deki duruma baktığımızda 210 bin yataklı bölgeye gelen turist sayısı ise 2 milyon 100 bin. Buna göre, tüm turistik bölgeleri ele alıp rakamlar toplandığında 19 milyon 700 bin turist sayısına ulaşılıyor. Geriye kalan 16 milyon 300 bin kişi nereye geldi açıkçası biz de bilmiyoruz. Bu yanlış rakamlar, turizm politikalarını kökünden etkiliyor, yanlış yönlendiriliyor."