3.köprüde tercihimiz özel sektör

Maliye Bakanı Şimşek, 3. köprünün de içinde yer aldığı Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin kamu imkanları ile de yapılabileceğini, tercihlerinin ise özel sektörün yapmasından yana olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesini Türkiye'nin istemesi durumunda kamu imkanları ile de yapabileceğini, ancak kendi tercihlerinin mümkün olduğunca bu türden, kendi kendini zamanla finanse edebilecek projelerin özel sektör eliyle yapılması ve özel sektör eliyle işletilmesi olduğunu bildirdi.
Bakan Şimşek, katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinde teklif gelmediğinin hatırlatılması üzerine Şimşek, gerek Avrupa'daki borç krizi gerek yine Avrupa'daki bankaların bünyelerinin zayıf olması nedeniyle şirketlerin finansman bulma konusunda sıkıntı çekmiş olabileceğini veya çalışmalarını tamamlayamamış olabileceklerini söyledi.
Türkiye'nin bu konuda çok büyük bir başarı örneği olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, İzmit Geçişi ile İzmir Otoyolu'nun çok büyük projeler olduğunu ve buralarda süreçlerin başladığını ifade etti.
"Özel sektörün tasarruflarını artıracak paket üzerinde çalıyoruz"
Cari açığın çözümü için özel sektörü daha çok ARGE yapmaya teşvik ettiklerini anlatan Şimşek, ARGE harcaması yapan şirketlere vergi avantajı sağladıklarını ifade etti.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerel kaynakların harekete geçirilmesi gerektiğini ve bu konuda da ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Şimşek, "Tasarruflar konusunda kamu üzerine düşeni yapıyor. Özel sektör tasarruflarını artırmak için de şu an bir paket üzerinde çalışıyoruz. Özellikle İstanbul'un bir finans merkezi haline getirilmesi ve dolayısıyla Türkiye'nin o anlamda da fonların aktığı bir cazibe merkezi olması için şu anda vergi dahil bir çok konuda teşvikler üzerinde çalışıyoruz. Özellikle bireysel emeklilik fonları olsun, finansal enstrüman çeşitliliği olsun, finansal piyasaların derinleştirilmesi olsun, şu anda bu paket üzerindeki çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.
Söz konusu paketin, yılın ilk yarısında TBMM'ye geleceğine inandığını ifade eden Şimşek, "Bu çalışmaları biraz ince yapmak lazım. Belki daha erken olur, bu Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan'ın başkanlığında yapılan bir çalışma" dedi.
 
"Enflasyon MB hedefine inecek"
 
Kurdaki düzeltme, iç talebin güçlü olması ve bir de cari açığa karşı alınan bir takım vergi tedbirlerinin enflasyonu geçici olarak yüzde 10'un biraz üzerine taşıdığını belirten Şimşek, enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren Merkez Bankasının hedefi olan yüzde 5-6'ya doğru inmeye başlayacağını söyledi.
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir