4 milletvekilin linç ediliyor, sen neredesin?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Sinop'ta milletvekillerinin de yer aldığı heyete yapılan eyleme ilişkin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tutumunu eleştirdi.
BDP, Danışma Kurulu toplanamadığından, "Kürt vatandaşlara şiddet uygulandığı" iddiasıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini, Genel Kurul'a getirdi.
Önerinin lehinde söz alan Tan, Sinop'taki olaylara değindi. "(Türkiye'nin çözümü aradığı bir dönemde, Ortadoğu'nun yeniden şekillendiği, gelecek yüzyılın dizayn edildiği bir dönemde birileri ülkeye çomak sokabilir, bu tip hadiseler olabilir, bu olaylara gülün, geçin) diyebilirdik, ancak durum öyle değil" diyen Tan, Sinop'ta Madımak gibi bir olayın tertiplendiğini iddia etti.
Tan, devletin olaylara müdahale etmekte geciktiğini savunarak, "Orada arabalar parçalanıyor, 'vali nerede?' diyorsunuz ama vali yok, vali kaçmış. Devlet nerede? diyorsunuz, devlet izinde" dedi.
Olaylardan sonra Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in açıklama yapmadığını ileri süren Tan, "Sayın Meclis Başkanı, 4 tane milletvekilin linç ediliyor sen neredesin?" diye sordu.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da önerinin aleyhinde konuşmak için kürsüye geldi.
Çalık'ın, "BDP'nin kadına karşı şiddetin kadın sağlığı üzerinde yarattığı etkilerin araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırma önergesi aleyhinde söz aldım" demesi üzerine, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, önerilerinin o konuyla ilgili olmadığını söyledi.
Konuşmasına devam eden Çalık, kadına şiddetle ilgili görüşlerini açıkladı.
 
"Ayakları altında ezdiğini zannettiği Atatürk milliyetçiliği..."-
Öneri lehinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "Bu öneriyi veren arkadaşların Silivri'de yaşanan o faşizan saldırıya da değinmelerini isterdim" dedi.
AK Parti'nin ciddiyetsizliğine dikkat çekmek istediğini ifade eden Çıray, "Öneri başka ama kürsüye gelen milletvekilinin konuştuğu konu başka" diye konuştu.
Çıray, içinde hiç bir güvenlik endişesi taşımadan yaşanılan yere vatan denildiğini belirterek, "Bugün ülkenin bir kısmına gidilemiyorsa bu acizliktir. AK Parti vatan topraklarını koruma konusunda acizdir" sözlerini sarf etti.
Meclis'in Anayasal olarak rejim değiştirmeye hakkı olmadığını iddia eden Çıray, "Kibre bağlı ağır bir sarhoşluk içinde Başbakan. Ancak bu sarhoşluk masasından her şeyini kaybetmiş olarak kalkacak Sayın Başbakan. Ayakları altında ezdiğini zannettiği Atatürk milliyetçiliğinin, asıl o altında ezilecek. Başbakan'ın ağır sarhoşluktan kurtulması için kibir tedavisine ihtiyacı var" dedi.
Çıray, bundan sonra her konuşmasını "Ne mutlu Türküm diyene" diyerek bitireceğini söyledi.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, BDP'nin kadına şiddetle ilgili öneri getireceğini söylediğini ifade ederek, "Ancak Danışma Kurulu toplanamadığı için hangi konuda öneri getirdiğini burada öğrendik" dedi.
Konuşmaların ardından BDP'nin önerisi kabul edilmedi.