40'a yakın kişi gözaltında

Ergenekon operasyonu kapsamında Ankara'da gözaltına alınanların 6'sı İstanbul'a getirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - "Ergenekon" soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri, Sivas, Sakarya ve Tokat'ta 40'a yakın kişi gözaltına alındı. "Ergenekon" soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği "yakalama, arama ve inceleme" kararı, dün sabah saatlerinden itibaren 7 ilde polis tarafından uygulamaya geçirildi. Aralarında Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da bulunduğu 40'a yakın kişi sabah erken saatlerde terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Ankara'da 10 gözaltı

Soruşturma çerçevesinde Ankara'da gözaltına alınan 10 kişiden emniyette işlemleri tamamlanan Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve Erdal Şahin, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri nezaretinde İstanbul'a gönderildi. Soruşturma kapsamında Terör ekipleri tarafından 10'uncu kişi olarak gözaltına alınan Yarbay Mustafa Dönmez ile Ankara'da kalan Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkan Yardımcısı Engin Aydın, Yüzbaşı Muhammed Sarıkaya ve Özel Kuvvetlerden emekli Albay Mustafa Levent Göktaş'ın emniyetteki işlemlerinin sürdüğü, ilerleyen saatlerde bu kişilerin de İstanbul'a gönderileceği öğrenildi.

Yeditepe Üniversitesi ve İstek'de arama

Soruşturma kapsamında, İstanbul'da belirlenen adreslerde de arama ve gözaltılar oldu. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, dün sabah saat 07.15'de Kayışdağı'ndaki Yeditepe Üniversitesi yerleşkesine gelerek, rektörlük binasının 3. katında yer alan üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Bedrettin Dalan'a ait bölümde inceleme yaptı. Üniversiteye gelen avukat Fatih Volkan, Bedrettin Dalan'ın oğlu Barış Dalan'ın evinden gözaltına alındığını bildirdi. Öte yandan, aynı yerleşke içerisindeki İstek A.Ş'de de arama yapıldığı öğrenildi. İstanbul'da gözaltına alınanlar arasında emekli Orgeneral Kemal Yavuz ile son olarak Donanma Komutanlığında görev yaptığı öğrenilen emekli Kurmay Albay İlyas Çınar da yer aldı. Polis ekiplerince gözaltına alınan emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, Ataman Yıldırım, Mehmet Koral, İlhami Ümit Handan, Özkan Bektaş ve Çoşkun Umur, öğleden sonra götürüldükleri adli tabiplikteki sağlık kontrollerinin ardından yeniden emniyete getirildi.

Diğer gözaltılar

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Organize Suçlar Büro Amirliği ekipleri de İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Emniyet Amiri E.E. ile binbaşı E.Ç'yi gözaltına aldı.

Sivas Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler ise soruşturma kapsamında gözaltına aldıkları 11 kişiye ait yerlerde yaptıkları aramada, 2 adet el bombası, 1 adet "kalem silah", çok sayıda ruhsatsız av tüfeği, kesici aletler, 36 adet mermi ve bol miktarda dijital materyal ele geçirdi.

Sivas'ta soruşturması kapsamında aranan 1 kişi de polise teslim oldu. Sivas'ta gözaltına alınan zanlılardan bazılarının Sivas Ermeni cemaati temsilcisine suikast yapmayı planladıkları iddia edildi.

Yarbay Mustafa Dönmez'in Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki yazlığında da polis tarafından arama yapıldı. Aramada 5 tabanca, 22 adet el bombası ve çok sayıda Kaleşnikof mermisine el konuldu.

Tokat Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesinde görevli polis memuru O.Y.Ş. ile öğretmen O.S. de Tokat Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

Kayseri'de gözaltına alınan 1'i albay, 3 kişi de İstanbul'a götürüldü. 2. Hava İkmal Bakım Merkezinde görevli Albay C.K. ile F.K. ve F.C. adlı kadının evine eş zamanlı operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan zanlılar, evlerinde yapılan aramanın ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gelen bir ekip tarafından İstanbul'a götürüldü.

Komutanlar biraraya geldi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ başkanlığında kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık bir araya geldi. Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılan toplantı yaklaşık 6 saat sürdü. Toplantıya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.