425 yabancı sağlıkçıya çalışma vizesi çıktı
Çalışma vizesi alan 425 yabancı sağlıkçı, devlet memurları için Türk vatandaşı olma şartı bulunduğundan sadece özel hastanelerde çalışabilecek.
ANKARA - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yurt dışında iş arayan Yunanistan vatandaşı doktorları Türkiye'ye davet etmesiyle yabancı sağlıkçılar konusu tekrar gündeme geldi.
Sadece özel hastanelerde çalışmasına izin verilen yabancı sağlıkçılardan bugüne kadar Sağlık Bakanlığına 443 başvuru geldi, bunlardan 425' i uygun bulundu, 188'i çalışmaya başladı, başvuruların 24'ünü ise Yunanistan vatandaşı sağlıkçılar yaptı.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yaptığı açıklamada, devlet memurları için Türk vatandaşı olma şartı bulunduğundan yabancı sağlıkçıların sadece özel hastanelerde çalışabildiğini söyledi.
Şencan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de çalışmak isteyen yabancı sağlıkçıların diploma veya uzmanlık belgesinin denkliğinin YÖK tarafından onaylanması, göreve başladıktan sonraki bir yıl içinde TÖMER'in Türkçe sınavından B veya daha üstünde not almaları gerekiyor. Bu süre sonunda belge ibraz edilmezse çalışma belgesi iptal ediliyor.
Türkiye'de öğrenim görenlerden denklik ve Türkçe için belge istenmiyor
Türkiye'de ilk defa çalışacakların ayrıca, ülkelerinin yetkili makamlarından kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığını gösteren belge getirmeleri de gerekiyor. Başvuru tarihinden önceki bir yıl içerisinde Türkiye'deki öğretim kurumlarından mezun olanlardan, başvuru tarihi itibarıyla 5 yıldır Türkiye'de kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyenlerden, ülkelerindeki olağanüstü hal nedeniyle Türkiye'ye sığınanlardan bu belge istenmiyor.
Ayrıca bu kişiler çalışacakları özel sağlık kuruluşu ile yaptıkları aylık ücret miktarının da belirtildiği ve her sayfasında tarafların isim ve imzalarının bulunduğu hizmet sözleşmesini de bakanlığa sunmak zorunda.
Bugüne kadar 443 başvuru yapıldı
Yabancı sağlıkçıların Türkiye'de çalışmasını düzenleyen geçen yılın başında çıkan yönetmelik sonrası 211'i pratisyen hekim, 136'sı uzman hekim, 79'u hemşire, 4'ü sağlık memuru, 6'sı fizyoterapist, 2'si anestezi teknikeri, 1'i laboratuvar teknisyeni, 3'ü radyoloji teknikeri ve 1'i de acil tıp teknikeri olmak üzere toplam 443 yabancı sağlık meslek mensubu özel hastane/tıp merkezinde çalışma başvurusunda bulundu.
Bu başvurulardan 425' i uygun bulundu, çalışma ve ikametle ilgili izinlerin alınması kaydıyla başvurduğu sağlık kuruluşunda çalışabileceği bildirildi. Çalışma ve ikamet iznini alan 188 kişi ise çalışmaya başladı.
443 başvurunun 24'ünü Yunanistan vatandaşı sağlıkçılar yaptı.