”5 yıl içinde şube sayısını 150'ye çıkaracağız”

Anadolu Grubu ve Alternatifbank Yönetim Kurulu Başkanı Özilhan, açmayı planladıkları yeni şubelerde 1000-1500 kişi istihdam edebileceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anadolu Grubu ve Alternatifbank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, bankada gelecek 5 yıl içinde şube sayısını 150'ye çıkaracaklarını belirterek, "Bireysele giriyoruz. 1 milyon dolar ile 5 milyon dolar arasında fona ihtiyacı olacak şirketlerin yapısını oluşturacak bir şekilde genişleyeceğiz" dedi.

Özilhan, Alternatifbank'a sağlanan 192 milyon dolar sendikasyon kredisinin imzalandığı tören sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bankanın geçmişte Alpha Bank ile ortaklık girişiminin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) "hayır" demesiyle durduğunu hatırlattı.

Söz konusu süreçten sonra yabancı ortak konusunda hiçbir arayış içinde olmadıklarını, hala da böyle bir arayışları bulunmadığının altını çizen Özilhan, şöyle devam etti:

"Alpha Bank ile hazırladığımız bir yol haritamız vardı. Kendimiz şimdi bu yol haritasını gerçekleştiriyoruz. Şu anda 47 şubemiz var. Önümüzdeki 5 yıl içinde 150'ye çıkaracağız. Bireysele giriyoruz. Bireyselden kastımız büyük bankaların milyonlarca kartıyla rekabet edecek yapı değil. Ama 1 milyon dolar ile 5 milyon dolar arasında fona ihtiyacı olacak şirketlerin yapısını oluşturacak bir şekilde genişleyeceğiz. Esasen 47 şubeyle biz Türkiye'nin çok önemli kısmını kurumsalda kapsıyoruz. Türkiye'nin aşağı yukarı yüzde 75-80'ini kapsıyoruz. Yeni açacaklarımızda hem bireysel hem de kurumsal bankacılık yapacağız. Dolayısıyla şu anda 5 bin 500 olan kurumsal müşteri adedimizi böylelikle çok daha yukarıya çıkarabileceğiz."

Bir şube açılışı maliyetinin 400 bin dolar civarında olduğuna işaret eden Özilhan, dolayısıyla 5 yıl içinde açacakları yeni şube yatırımlarını 50 milyon dolar sermayeyle gerçekleştirebileceklerini ifade etti. Özilhan, açmayı planladıkları yeni şubelerde toplamda 1.000 ile 1.500 kişi arasında ilave personel istihdam edebileceklerini dile getirdi.

"İstikrarlı atak içindeyiz"

Tuncay Özilhan, bundan sonraki süreçte yabancı bir bankayla ortaklığa nasıl baktıkları yönündeki bir soruyu ise "Şu anda denemeyiz. Ama konjonktür tekrar ortaya geldiği takdirde bize değer katacak, network oluşturacak, tecrübesi ve altyapısıyla 1 1=2 değil de 4 yapabilecek bir yapı olursa, kimyası da bizle tutarsa bakarız. Ama kısa vadede bunların hepsini biz unuttuk. Uzun vadede bir ortaklık yapabiliriz. Şu aşamada ise hedeflerimize ulaşmak için gerekli yapılanma içindeyiz. İstikrarlı bir atak içindeyiz" şeklinde yanıtladı.

Alternatifbank'ın bir "KOBİ bankası" olduğunu ifade eden Özilhan, 5 bin 500 müşterinin önemli kısmının KOBİ'lerden oluştuğunu, toplam mevduatın yüzde 80'ler civarındakini kredi olarak verdiklerini söyledi.

Kamu bankalarıyla ilgilenip ilgilenmeyecekleri sorusuna da Özilhan, "Biz büyütülmüş bir şeye değer vermektense, kendimiz büyüttüğünde o değerin ekonomik olarak daha faydalı olacağını düşünüyoruz" karşılığını verdi.

"Büyük boy da, ortak boy da bankalar olmalı"

Tuncay Özilhan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın orta boy bankaların güçlendirilmesi yönündeki açıklamalarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bir ülkede büyük bankalar da, orta boy bankalar da olmalı. Orta boy bankalar daha elastikler, daha orta ve küçük boy işletmelere kredi verebilirler. Daha az bürokrasileri var, daha dikkatliler. Çünkü daha büyük bankalar, çok büyük bankalar hata yaptığı zaman kaldırabilir. Ama orta boy, küçük bankalar hata yaptığında kaldırmıyor. Bundan dolayı o politikaya katılıyorum. Bunu, bir ülkede kuvvetli, orta boy bankacılığın olması gerekir diye yorumluyorum."

Özilhan, "Türk bankacılık sektöründe oligopol yapı olduğuna inanıyor musunuz?" sorusu üzerine ise "Oligopol demek 2 banka demek... Türkiye'de devlet bankalarını da koyduğunuz zaman 4, 2 daha 6 eder. 6 banka işin yüzde 75-80'ini kapsar. O tabii oligopol bir piyasaya itiyor. Rekabeti bozabilir, bozabiliyor. Dolayısıyla orta boyları daha büyüterek o yola gitmekte fayda var" şeklinde konuştu.

"Türkiye diğerlerinden ayrıştı"

Türkiye'nin Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in konuşulduğu bir  dönemde diğerlerinden ayrıştığının altını çizen Özilhan, Anadolu Grubunun faaliyet gösterdiği yurt dışındaki işlerinin normal trendde devam ettiğini, bu sene Rusya'da satışların düşmesini bekledikleri halde ilk çeyreği "bayağı yukarıda" kapattıklarını söyledi.

Özilhan, Türkiye'de de içecek sektörünün makul derecede gittiğini belirterek, "Bu sene (Türkiye) en az yüzde 5 büyür diye bakıyorum. Bunu da yavaş yavaş Türkiye hissedecek diye yorumluyorum. Bu, 2008'den evvelki dönemi kolay kolay getirmeyecek. Neticede Türkiye büyüme trendine girdi. Avrupa'da düzelme görebilirsek ihracat önemli artış sağlayabilir. İç talep büyümeden dolayı pozitif etkilenebilir" dedi.

Türkiye'nin önemli bir sıkıntısının işsizlik olduğuna da işaret eden Özilhan, "İşsizliğin kısa vadede çözülmesi ihtimali çok zayıf" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir