6 aylık bütçe açığı 15.4 milyar TL

Değerlendirmesinde vergi gelilerine dikkat çeken Bakan Şimşek, bütçe performansında olumlu trendin devam ettiği söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Yönetim Bütçesi, 2010 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33.5 oranında azalarak 15.4 milyar TL açık verdi. Ocak-Haziran döneminde faiz dışı fazla geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat artışla 12.1 milyar TL olarak gerçekleşirken, bütçe gelirleri yüzde 19.1 artışla 121.1 milyar TL’ye ulaştı. Bütçe giderleri ise anılan dönemde yüzde 9.3 artarak 136.5 milyar TL oldu.

Altı aylık merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "15.7 milyarlık açık yıllık bütçe açığı, hedefimizin yüzde 30,7'sine tekabül etmektedir. Dolayısıyla ilk 6 aydaki performansa baktığımız zaman aslında bütün yıl için öngördüğümüz açığa oranla iyi bir noktadayız" dedi.

Geçen yılın Ocak-Haziran döneminde 4 milyar lira olan faiz dışı fazlanın bu senenin ilk yarısında ise 12 milyar lira olduğuna işaret eden Şimşek, "Faiz dışı fazlada geçen senenin aynı dönemine göre 3 katlık bir artış söz konusu. Yani faiz dışı fazlada da Türkiye'nin performansı oldukça güçlü" diye konuştu.

Bütçede aylık rakamlardan çok, yılın tamamının önemli olduğuna işaret eden Şimşek, Haziran ayında bütçe açığında artış meydana geldiğini, bunun da faiz giderlerindeki artış ve sosyal güvenlik ödemelerinden kaynaklandığını belirtti. Şimşek, sosyal güvenlik ödemelerindeki artışın da Hazinenin prim ödemelerinin bir bölümünü karşılaması nedeniyle istihdam artışıyla yakından ilgisi bulunduğunu söyledi.

Yılın ilk yarısında bütçe giderlerinde yüzde 9,3 oranında artış olurken, bütçe gelirlerindeki artışın yüzde 19,1'e ulaştığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Gelirler niye bu kadar arttı? Birincisi hükümetimiz tedbir almıştır. Biz, mali disiplini oturtmak, bütçe açıklarını azaltmak için önemli tedbirler aldık. Bunların sonuçlarını da görüyoruz. İkincisi ekonomide hızlı bir büyüme ve bunun da gelirlere yansıması söz konusu. Üçüncü olarak Maliye Bakanlığı olarak denetimde ve tahsilatta çok daha etkin bir şekilde çalışıyoruz. Bunda Gelir İdaresinin etkin çalışmasının da katkısı var. 140 bine yakın yeni mükellef edindiysek, bunda proaktif Gelir İdaresinin yaklaşımları büyük rol oynamıştır."

Bütçe Gerçekleşmeleri

Vergi gelirlerinde yüzde 25 artış

Bakan Şimşek, Ocak-Haziran döneminde vergi gelirlerinin de yüzde 24,7 oranında artarak, 98,6 milyar liraya yükseldiğini bildirdi. Buna karşılık, faiz hariç bütçe giderlerinin sadece yüzde 11,6 oranında artış gösterdiğini kaydeden Şimşek, vergi gelirlerinin faiz dışı giderlere oranının geçen yılın ilk yarısında yüzde 81, bu yıl aynı dönemde ise yüzde 91 düzeyinde bulunduğunu belirtti.

2002'de toplanan her 100 liralık verginin 86 lirasının faize gittiğine işaret eden Maliye Bakanı, bugün gelinen noktada, son yıllarda yaşanan krize rağmen, uygulanan doğru politikalarla faiz giderlerinin vergi gelirlerine oranının düştüğünü anlattı.

"Türkiye krizden daha hızlı çıktı"

Bu yöndeki çalışmalara aynı hızla devam edeceklerini söyleyen Maliye Bakanı, şöyle konuştu:

"Temkini elden bırakmayacağız. Rehavet söz konusu değil. Yaz ayları, yatırımların arttığı aylar. İstihdam artışı var. Ama bütün bunlara rağmen bütçe sonuçları iyi. Biz, Orta Vadeli Programda Türkiye'nin 3 yıllık yol haritasını çizmiştik. O yol haritasına göre yolumuza devam ediyoruz. 2011 Bütçesi de o şekilde hazırlanacak. Aldığımız tedbirler ve ekonomik toparlanma sayesinde bütçe dengeleri iyi gidiyor. Beklenenden de daha iyi. Ama biz yine de ihtiyatlı davranmaya devam edeceğiz.

Geçen hafta Londra'da çok sayıda yatırımcı ile bir araya geldim. Herkes Türkiye'ye imrenerek bakıyor. Türkiye, krizden başarılı ve hızlı şekilde çıkmıştır. Bu pozitif trend, inşallah önümüzdeki dönemde azalarak da olsa devam edecek."

Vergi artışı veya indirimi yakın dönemde yok

Büyümede yavaşlama trendine geçilmesinin, önümüzdeki süreçte vatandaşa bir vergi artışı şekilde yansımasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de Şimşek, hükümet olarak önümüzdeki dönemde, yani bir yıllık bir perspektifle bakıldığında yakın dönemde, hiçbir şekilde ne vergilerde bir indirim, ne de artış öngördüklerini belirtti. Şimşek, program çerçevesinde bütçeyi uyguladıklarını ve bu çerçevede sonuçların da ortada olduğunu ifade etti.

"Çift haneli büyüme öngörülebilir değil"

Türkiye'nin sosyal devlet anlamında çok önemli mesafeler kaydettiğini belirten Şimşek, vatandaşın sosyal güvenliğini Avrupa ve dünya standartlarının çok ötesinde cömert bir şekilde sağladıklarını, sağlıkta da bunun aynı şekilde olduğunu söyledi. Çift haneli büyümenin şartları olduğuna işaret eden Şimşek, "o tabii ki Türkiye için şu anda öngörülebilir bir husus değildir" dedi.

Bütçe Gerçekleşmeleri

 

Bu konularda ilginizi çekebilir