600 Yıllık Haritalar Topkapı Sarayı'nda
Doğu ve Batı kaynaklı harita ve coğrafya kitapları ile Osmanlı'nın özgün eserleri, ilk kez 'Piri Reis'ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı'nda Haritalar' sergisinde bir araya geldi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarına yol gösteren eserleri bir araya getiren 'Piri Reis'ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı'nda Haritalar' sergisi, Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusundaki Has Ahırlar'da, tarih ve sanat sevenlerin ziyaretine açıldı. Sergi 20 Mayıs 2013 tarihine kadar gezilebilecek.
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Bilkent Kültür Girişimi'nin (BKG) ana sponsorluğunu üstlendiği sergide, Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarına kaynaklık eden, Doğu ve Batı kaynaklı harita ve coğrafya kitaplarının yanı sıra, özgün Osmanlı eserlerinden oluşan toplam 63 eser, ilk kez farklı bir tema ile bir araya getirildi.
Sergiye ilişkin olarak Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Dursun "Topkapı Sarayı Müzesi'nde teşhirde olup ziyaretçilerin gezebildiği ve görebildiği eserlerden çok daha fazlası depolarında bulunuyor. Bu eserlerin göz önüne çıkarılması bu tür özel sergilerle mümkün olabiliyor. Bu sene 2013 yılında, vefatının 500'üncü yıldönümünde Sultan II. Bayezid Sergisi, Çin Hazineleri Sergisi, Piri Reis Haritaları Sergisi'nden sonra, 'Piri Reis'ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı'nda Haritalar' sergisiyle Topkapı Sarayı kültür ve medeniyet tarihimizin önemli eserlerinden bir kısmını daha meraklıların ilgisine sunuyor" dedi.
Bilkent Kültür Girişimi'ni (BKG) de bünyesinde barındıran Bilintur'un Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Orhan Hallik ise "BKG olarak, kültürel mirasımızın yeniden keşfedilmesi amacıyla yürüttüğümüz projelerimiz kapsamında, Piri Reis yılına ait özel projeler hayata geçirmek ve destek olmak, en önemlisi de böyle değerli eserlerin yer aldığı sergiye sponsor olmak bizi gururlandırıyor. Bunu bir anlamda BKG olarak markalaştırdığımız Bilkent Kültür Girişimi'nin toplumsal bir sorumluluğu olarak da görüyoruz" dedi.
Üç bölümde 600 yıllık tarih
Üç ana bölümden oluşan serginin ilk bölümü, Doğu ve Batı kaynaklı harita ve coğrafya kitapları ile ünlü Osmanlı coğrafyacılarının eserlerinden oluşuyor. Bu bölümde 14-19'uncu yüzyıllar arasına tarihlenen 41 eser gösterime sunuluyor. Kale kuşatma planları ve çeşitli krokilerden oluşan ikinci bölümde ise yedi esere yer veriliyor. Saray Arşivi koleksiyonlarına ait kroki ve planlar ilk kez bu bölümde ziyaretçiler ile buluşuyor. 13 esere ev sahipliği yapan serginin üçüncü bölümünde ise, Pîrî Reis'in Kitâb-ı Bahriyye'sindeki Alanya tasviri ile Osmanlı resmine sızan Matrakçı Nasuh ile birlikte, Osmanlı resim sanatının yeni ve özgün bir konu olarak 16'ncı yüzyılda kazandığı 'topografik' resimler yer alıyor.
Toplam 63 eserli sergide şunlar yer alıyor:
18 coğrafya kitabı (14'üncü yüzyıla ait Ptolemaios nüshası ile bunun Floransalı Berlinghieri tarafından Fatih Sultan Mehmed için hazırlanan ve II. Bayezid'e sunulan İtalyanca nadir baskısı, Kanuni Sultan Süleyman'a sunulmak üzere hazırlanan nüsha olduğu kabul edilen Pîrî Reis'in Kitâb-ı Bahriyye'si, Janszoon Blæu'nun Atlas Major'unun IV. Mehmed'in emriyle el-Dımişkî tarafından Türkçe'ye çevrilen nüshaları ile Kâtib Çelebi'nin ünlü eseri Cihannümanın da bulunduğu)
Ali Macar Reis Atlası'nın olduğu dört atlas,
Nadir baskı dört resimli İstanbul haritası, beş plan, iki kroki,
Aralarında Pîrî Reis'e ait iki ünlü haritanın da olduğu 13 harita,
Üç suyolu haritası,
Dokuz resimli Osmanlı tarih kitabı
Topografik resimlere sahip beş dini içerikli eser.