66 yıl sonra 'ilk ziyaret'

Lüksemburg'un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius, ekonomik performansı mükemmel olan Türkiye ile ilişkileri geliştirmenin kendileri için büyük bir fırsat olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Lüksemburg Büyük Dükü Henri ile eşi Düşes Maria Teresa'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesi açıklamalarda bulan Büyükelçi Conzemius, bu iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1947'den bu yana bakan ya da ticari misyon düzeyinde birçok ziyaret yapıldığını ancak 18-22 Kasım'da gerçekleşecek ziyaretin 66 yıldan bu yana devlet başkanı seviyesinde yapılan ilk ziyaret olduğunu hatırlattı. 

Türkiye ile süregelen ilişkilerin bu ziyaretle daha da yoğunlaşmasını istediklerini belirten Büyükelçi Conzemius, "İlişkilerimizi ekonomik, politik, kültürel olmak üzere her düzeyde daha da geliştirmek istiyoruz" diye konuştu. Büyük Dük ve eşine bakan ve yüksek düzeyli iş adamlarının da ziyarete eşlik edeceğini anlatan Conzemius, heyetin Ankara, İstanbul ve Gaziantep'te temaslarda bulunacağını ifade etti.

Ankara'daki resmi törenin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile başbaşa ve heyetler arası, bakanlar düzeyinde görüşmelerin ardından dinamik bir kent olan Gaziantep'te temaslarda bulunacağını söyleyen Conzemius, bu kentin ekonomik potansiyelinden yararlanmak istediklerini vurguladı.

Suriyelilerin kaldığı kamplara ziyaret

Büyükelçi Conzemius, Büyük Dük'ün Gaziantep'te düzenlenecek Ekonomik Foruma katılacağını, Suriyeli mültecilerin ve özellikle çocukların durumunu yerinde görmek isteyen Düşes'in de kentteki mülteci kamplarını ziyaret edeceğini söyledi. Conzemius, İstanbul'daki temaslarda da Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi'nde iki ülke iş çevrelerinin bir araya geleceğine işaret etti.

ODTÜ ve Galatasaray Üniversitelerine ziyaret 

Heyetin Lüksemburg Üniversitesi ile bazı alanlarda ortak projeler hazırlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'i ziyaret edeceğini anlatan Conzemius, projelerden birinin Parkinson hastalığına ilişkin yüksek teknolojili bir çalışma olduğunu aktardı.

Conzemius, ziyaret kapsamında Galatasaray Üniversitesi'nde Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un da Türkiye ile Lüksemburg ilişkileri ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini anlatan Fransızca konuşma yapacağını ifade etti.

Conzemius, ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi için, iki ülke arasında, haziranda Lüksemburg'da tesis edilen "Ekonomik ve Ticari Ortak Komite"nin (JETCO), ilk kez Türkiye'de toplanacağını da dile getirdi.

Türkiye'nin bölgedeki önemli rolü ve büyüyen ekonomisi nedeniyle bu ziyaretin önemli olduğunu kaydeden Conzemius, "Ekonomik performansı mükemmel olan Türkiye ile bu anlamda ilişkileri geliştirmek bizim için büyük bir fırsat. Dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri ve ikinci en büyük yatırım fonu merkezi olan Lüksemburg da Türkiye için büyük önem taşıyor. Türkiye ile özellikle finans ve lojistik sektörlerinde işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliği 

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini yakından desteklediklerini belirten Büyükelçi Conzemius, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin AB'ye üye olacağına inanıyor ve reform programını destekliyoruz. Bu, uzun bir süreç. Üyelik süreciniz devam ediyor ve etmeli. AB standartlarına kavuşmak hem Türkiye hem de Türk halkı için çok iyi bir şey. Türkiye'nin 22. faslının açılması çok yavaş ilerleyen 3 yıllık bir sürecin ardından çok önemlidir. Bu faslın açılması sürece yeni bir ivme kazandırmıştır. Bu sürecin sağlıklı yürümesi için iki taraf da iyi niyetli yaklaşıma devam etmeli."

Bu konularda ilginizi çekebilir