7 Mayıs'ta yargılanacaklar
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük 7 Mayıs'ta bir arada yargılanacak.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" ve birinci "Ergenekon" davalarının ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesinin ardından, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 61'i tutuklu 256 sanık 7 Mayıs'ta bir arada yargılanacak.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" ve birinci "Ergenekon" davalarının ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesinin ardından 61'i tutuklu 256 sanık Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde 7 Mayıs'ta yapılacak olan ikinci "Ergenekon" davasının 177. duruşmasında bir araya gelecek.
Birinci "Ergenekon davası
Derlenen bilgiye göre, 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye'deki bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili olarak başlatılan soruşturmada, ilk etapta özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan iddianame, 25 Temmuz 2008 günü kabul edildi.
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, o tarihte Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı olan İlhan Selçuk, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, yazar Ergün Poyraz, Sedat Peker, Ali Yasak ve Sami Hoştan ile bazı emekli askerler ve İşçi Partisi yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianamede, Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin "maktul", aynı dairenin Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da "mağdurlar" olarak sıralandı.
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda, 20 Ekim 2008 tarihinde görülmesine başlanan dava, 3 Ağustos 2009 tarihinde, Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıya ilişkin Alpaslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 8 sanıklı dosyayla birleştirildi.
Eylül 2009'da da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, Vatanseverler Birliği Derneği (eski adıyla Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği) Genel Başkanı Taner Ünal ile Derneğin eski Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Cinali'nin, "Ergenekon örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüt üyelerine, bilerek ve isteyerek yardım ettiği" iddiasıyla yargılandığı davanın, fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle birinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesine karar verildi.
Bu arada, davanın tutuksuz sanıkları arasında bulunan İlhan Selçuk, 21 Haziran 2010'da da hayatını kaybetti.
Dava sanıklarından Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullanılan glock marka silahı sattığı iddiasıyla Üsküdar 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Erkan Ayyıldız, Aykut Metin Şükre, Kenan Özay ve Selçuk Özkan'ın dosyası da davayla 24 Mart 2011 tarihinde birleşti.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Fener Rum Patriği Bartholomeos'a yönelik suikasta hazırlandığı öne sürülen İsmet Reçber'in yargılandığı dava dosyası ile İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ü "Ergenekon" soruşturmasını yürüttüğü sırada tehdit ettiği iddiasıyla yargılanan Özkan Kurt'un dava dosyası da, birinci "Ergenekon" davasıyla birleştirildi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin Bayram Demir, Seyhun Zayim, Boğaç Kaan Murathan, Bora Ballı, Bedirhan Şinal, Fatih Derdiyok ve Murat Aplak yargılandığı dava dosyası da Yargıtay 5. Ceza Dairesinin 13 Nisan 2011 tarihinde verdiği karar üzerine "Ergenekon" davasıyla birleşti.
Serhan Bolluk hakkında Hakan Saraylıoğlu'nu "tasarlayarak öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılan dava da birinci "Ergenekon" davasıyla birleştirildi.
Birleşen dosyalarla dava kapsamında yargılanan sanıkların sayısı 108 oldu.
İkinci "Ergenekon" davası
İstanbul Cumhuriyet savcıları tarafından "Ergenekon" kapsamında hazırlanan 1909 sayfalık ikinci iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, 25 Mart 2009 tarihinde kabul edildi.
Bu iddianameyle, emekli orgeneraller Mehmet Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur, gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, eski ATO Başkanı Sinan Aygün, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli Albay Arif Doğan, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt, yazar Erol Mütercimler ve Emin Şirin'in de aralarında bulunduğu 19'u tutuklu, 36'sı tutuksuz, hakkında yakalama kararı bulunan Turan Çömez ile birlikte, 56 sanık hakkında dava açıldı.
Davanın görülmesine, 20 Temmuz 2009 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yeni oluşturulan duruşma salonda başlandı.
Bu arada, 52 sanık hakkında hazırlanan üçüncü "Ergenekon" iddianamesi de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 Ağustos 2009 tarihinde kabul edildi.
Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, Yarbay Mustafa Dönmez ve Mustafa Koç, eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, gazeteci-yazar Yalçın Küçük ve İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı ve Cihandar Hasanhanoğlu, üçüncü Ergenekon davasının sanıkları arasında yer aldı.
Bu davanın ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesinin ardından sanık sayısı 108'e yükseldi.
"Ergenekon" soruşturması kapsamında, Sivas'ta kuyumculuk yapan Minas Durmazgüler'e suikast düzenleneceği iddialarına ilişkin haklarında dava açılan Bekir Çelik ve Emrah Gönenci'nin dosyalarının da birleştirilmesiyle, davadaki sanık sayısı 110'a çıktı.
Aralarında avukat Yusuf Erikel'in de bulunduğu 8 sanık hakkında, "Ergenekon" soruşturması kapsamında açılan davada da aynı mahkeme, Erikel'in savunmasını aldıktan sonra birleştirme kararı verilmesiyle sanık sayısı 118 oldu.
Eski Özel Hareket Daire Başkanvekili İbrahim Şahin ve kendisiyle irtibatlı olduğu belirtilen Garip İrfan Torun hakkında, Sivas'ta kuyumculuk yapan Minas Durmazgüler'e suikast girişiminde bulunulduğu iddiasına ilişkin açılan yeni davanın, 3 Ağustos'ta ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesiyle sanık sayısı 119'a yükseldi.
Yargılama aşamasında davanın sanıklarından Engin Aydın, 4 Şubat 2011'de hayatını kaybetti.
"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davası
Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk'ün Ankara'daki ofisinde bulunduğu iddia edilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesine ilişkin hazırlanan iddianamede, Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan, Dursun Çiçek, Serdar Öztürk, Ufuk Akkaya, Mehmet Deniz Yıldırım, İlhami Ümit Handan ve MİT görevlisi Ö.Y yer aldı. Davanın ilk duruşması, 28 Haziran 2010'da Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapıldı.
"Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri kurulduğu" yönündeki iddialara ilişkin Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz, İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Mustafa Bakıcı, emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, albaylar Ziya İlker Göktaş, Sedat Özüer, emekli albaylar Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar ve Cemal Gökçeoğlu ile Orhan Güçlü, Bülent Sarıkahya, Murat Uslukılıç, Meryem Kurşun, Cem Şimşek, Altunay Şahin, Fatih Koca, Recai Alkan ve Hasan Ataman Yıldırım hakkında hazırlanan iddianame, mahkemece, 29 Temmuz 2011 tarihinde kabul edildi. Bu dava 8 Ağustos'ta, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasıyla birleştirildi.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında açılan davanın 17 Şubat'ta ana davayla birleştirilmesiyle, sanık sayısı 30'a yükseldi. Ancak, 22 Mart'ta yapılan duruşmada, mahkeme heyetinin tutuksuz sanıklardan Ö.Y'nin, MİT görevlisi olması nedeniyle, yapılan yasal düzenlemeler dikkate alınarak, hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar vererek, dosyasını ayırması üzerine sanık sayısı 29'a düştü.
"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" ve birinci "Ergenekon" davasının, ikinci "Ergenekon" davasıyla birleşmesiyle 16 ayrı iddianame ve 61'i tutuklu 256 sanık bir araya getirilmiş oldu.