8 ayda 1000 gümrükçü uzlaştı

Gümrükte uzlaşma uygulaması büyük ilgi gördü. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Turhan Gündüz, "devrim" olarak nitelediği uygulama kapsamında 1000'i aşkın dosyanın uzlaşmayla sonuçlandığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Gündüz, gümrükte uzlaşma uygulamasının büyük ilgi gördüğünü, yaklaşık 8 ayda bini aşkın dosyanın çözümlendiğini açıkladı.

Gündüz, geçen yılın ağustos sonunda Resmi Gazete'de yayımlanan "Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği" ile gümrükçe tahsil edilen vergiler ile gümrük kanununda ve ilgili diğer kanunlarda öngörülen cezaların tümünün uzlaşma kapsamına alındığını hatırlattı.

Turhan Gündüz, arkadaşımız Özlem ERMİŞ BEYHAN'a şu bilgileri verdi: "Bence bu bir devrim niteliğinde. Geriye dönük bir uygulama değil, yargı kararı kesinleşmeden başvurma hakkınız var. Şu an sadece İstanbul'da binin üzerinde dava, uzlaşma noktasında çözümlendi.

Uzlaşmaya gitmeniz, idari yargıya gitmenize de engel değil. Uzlaştığınız an sadece idari yargı süreci bitiyor. Bu çok önemli, hem yargıya hem de idareye nefes aldıracak. En önemlisi de tahsilatı hızlandıracak. Bu uygulama devam edecek. Çok önemli bir gelişme." Gündüz, 500 bin TL'ye kadar uzlaşmalar için Gümrük Bölge Müdürlüklerine, bu rakamın üzerindeki ihtilaflar için Bakanlığa başvurulduğu bilgisini de verdi.

"Bakan güvence verdi ama oda bu yıl zor"

Uzlaşma taleplerinin değerlendirilmesi için Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü Uzlaşma Komisyonları ve Merkezi Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Düzenlemeyle idareye, yükümlüden istenen gümrük vergileri ve cezalarının bir kısmından vazgeçilmesi karşılığında, vergi alacağının hemen tahsil edilmesi imkanı sağlanarak, yargı sürecinin uzaması nedeniyle doğacak sıkıntıların da önüne geçilmiş oluyor.

Dernek olarak odalaşmak isteklerini kaydeden Turan Gündüz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın bu konuda kendilerine güvence verdiğini, taslak metnin tamamlandığını belirtti. Takvimde 4 aylık bir sarkma olduğunu söyleyen Gündüz, "2012'de yasalaşmasını bekliyoruz ama gerçekçi olmak gerekirse gerçekleşme ihtimali zayıf" dedi.

Mesleki tarafsızlığın ve bağımsızlığın korunmasının, alınan ücretlerle ve o ücretlerin kontrolüyle ilgili olduğunun altını çizen Yazıcı, "Gümrük müşavirlerinin ücret tarifesi belirlenirken bizim teklifimiz hep son anda kesintiye uğruyor. Bizim maliyet analizlerine ve risklere dayalı ücret önerimize hiç itiraz edilmiyor ancak tam onay aşamasında bir müdahaleyle hiçbir ekonomik veriye dayanmadan bu ücretler biçiliyor.

Son 3 yılda maliyetlerimiz artarken ücreti düşen tek meslek örgütü olduk. İlk defa bu yıl yüzde 10'luk bir artış sağladık. Oda olmak ve yasal güçle yaptırım yapabilir hale gelmek istiyoruz. Şimdi meslek etik değerlerine uymamanın cezaları geliyor. Bunu teklif eden de biziz" şeklinde konuştu.

Tuvalet bile yokken, etkin denetimden bahsedilemez

Siyasi ve idari otoritenin etkin denetim konusunda kararlılığının tam olduğunu söyleyen Turhan Gündüz, "Etkin denetim iş hızını etkilememeli, ekstra maliyet getirmemeli" dedi. Gümrük müşavirlerinin zor şartlarda, mesai kavramı olmadan çalıştığını anlatan Gündüz şöyle konuştu: "Yeşilköy'de havalimanının oraya gidin, curcunayı görün. En temel insan ihtiyacı olan tuvalet altyapısı yoksa etkin denetim nasıl beklersiniz. Müşavir başına günlük 100 dosya düşüyorsa bu memurda sorun çıktığında ‘Niye bakmadın' diye hesap soruluyorsa, inisiyatifini ne yönde kullanacağını düşünebilirsiniz. Yaptığınız işin hesabını soruyorlar, yapmadığınız değil. Memur bir mükellefin yararına inisiyatif kullanırken tedirginlik duyuyor."

Etik Kodlar projesi bugün start alıyor

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD), 3850 müşavir yardımcısı ve 1747 gümrük müşavir üyesi ile son yılların en önemli çalışmasına Dünya Etik Günü olan bugün start veriyor. İGMD, 100 bin çalışanı olan 51 şirketin üye olduğu Etik ve İtibar Derneği (TEİD) ile "Gümrük Müşavirleri Etik Değerleri ve Kodları"nı oluşturuyor.

Çalışmada İGMD üyeleri "Etik Değerlere Uygun Çalışma" sertifikasına sahip olacak ve bunu kamuoyu ile de paylaşabilecekler. Ayrıca bu kodlar hem dernek tüzüğünde hem de Oda tasarısında da yer alacak.

İGMD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Gündüz dernek olarak çalışmayı çok yakında bitireceklerini, tüm üyelerin etik konusunda eğitimden geçeceğini söyledi

Bu konularda ilginizi çekebilir