80 yaşında hala demir dövüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ARTVİN - Artvinli 80 yaşındaki Muhammet Coşkun, 65 yıldır körüğün başında demiri döverek yaptığı tarım aletlerini satıp, geçimini sağlıyor.
 
1-249.jpg
 
[PAGE]
 
2-239.jpg
 
Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe, merkeze bağlı Erenler köyünde demircilik yapan ustasının yanında başladığını belirtti.
 
[PAGE]
 
3-213.jpg
Yarım asrı aşkındır körüğün başında yaşam mücadelesi verdiğini anlatan Coşkun, "Demir dövmek zor iş ama ben mesleğimi severek yapıyorum. Körüğün yardımıyla kömürü tutuşturup, kor haline getirdiğim demiri döverek çeşitli tarım aletleri yapıyorum. Daha sonra bu aletleri satarak ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. Her sabah erken saatte atölyemi açar, hava kararıncaya kadar çalışırım. Siparişleri müşterilerime zamanında teslim etmeyi vazife edindim" dedi.
 
[PAGE]
 
4-167.jpg
 
Coşkun, evinin karşısındaki 4 metrekarelik atölyede mesleğini sürdürdüğünü ifade ederek, "Kor halindeki demire şekil vererek balta, keser, kazma, kürek ve bıçak gibi aletler yapıyorum. Hepsinin çok kaliteli olmasına büyük özen gösteririm. Bugüne kadar yaptığım aletlerden dolayı şikayet almadım. Bursa'da yaşayan Artvinlilerden bile sipariş alıyorum. Aletleri kargo ya da otobüslerle kendilerine ulaştırıyorum" diye konuştu.
Sıcak demire demir tokmakla şekil vermenin zor olduğunu vurgulayan Coşkun, "Bu işten ekmek yedim, emekli oldum. 80 yaşındayım ama mesleğe başladığım günkü heyecanı ve çalışma azmini hala yaşıyorum. Boş durmayı hiç sevmem, sürekli bir şeyler üretmek istiyorum" dedi.
 
[PAGE]
 
5-117.jpg
Çırak bulmakta zorlanıyor
Coşkun, sağlığı elverdiği sürece mesleğini sürdürmeye devam edeceğini kaydederek, "Kaybolmaya yüz tutan demircilik mesleğini yaşatmak istiyorum. Artvin'de bu işi benden başka yapan sadece bir usta var. Gençlerimiz bu mesleği yapmak istemiyor. Çırak bulmak çok zor. Teknoloji hızla gelişiyor. Bizim elle yaptığımız birçok ürün artık makinelerle yapılıyor" diye konuştu.