9. Kadir Has Ödülü iki bilim insanına gitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - Merhum iş adamı Kadir Has adına verilen "Kadir Has Ödülleri" sahiplerini buldu. 9. Kadir Has Ödülleri 2 büyük bilim adamına verildi. Bu yıl Bilim-Eğitim alanlarında verilen "Üstün Başarı Ödülü” Dünyaca tanınan ünlü Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na verilirken; "Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” ne Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Koşar layık görüldü. 9. Kadir Has Ödülleri’nin sahiplerini bulduğu törende ayrıca Fener Rum Ortodoks Patriği I. Bartholomeos’a da "Kadir Has Üniversitesi Dostluk ve Komşuluk Şükran plaketi” verildi.
 
Değerli işadamı Kadir Has’ın vefatının 6. yıl dönümü olan 22 Mart Cuma günü Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen törende 9. Kadir Has Ödülleri de sahiplerini buldu. Törende, Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve  Fener Rum Ortodoks Patriği  I. Bartholomeos ile Kadir Has Üniversitesi öğetim üyeleri, öğrenciler, Has Ailesi ile işdünyasının önemli isimleri hazır bulundu.
 
Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has törende yaptığı konuşmada "Kadir Has'ın 'vatan borcu ödüyorum' sözü bu Vakfın varoluş ilkesi olarak hep aklımızda. Kadir Has'ın bize vasiyeti, Vakfı'n bugüne kadar tüm Türkiye'de yaptırdığı ilk ve orta dereceli okulların sayısını 30'a çıkarmamızdı. Kadir Has Vakfı olarak bu okulları hızla tamamlıyoruz. Bu okullarda Türkiye'nin aydınlık geleceği yetişecek. Mutluluğumuz bugün daha da arttı. Çünkü bize bu konuda büyük katkı sağlayan, Yeniköy Rum Vakfı'na ait İstanbul'daki araziyi Vakfımızın kullanımına tahsis ederek değerli desteklerini esirgemeyen Fener Rum Patriği I.Bartholomeos ve Azınlık Vakıfları temsilcisi Sayın Laki Vingas aramızdalar. Huzurlarınızda Türk Milli Eğitimine yaptıkları bu destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.
 
Kadir Has’ın sadece arkasında bıraktığı eserlerle değil, ilkeleri, düşünceleri ve felsefesi ile de örnek olan mümtaz bir şahsiyet olduğunu belirten Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, "Onun hiç bitmeyen ülke ve insan sevgisi, eğitime olan inancı, enerjisi, sorumluluk duygusu ve hizmet aşkı bugün bizlere yol göstermeye devam ediyor.” dedi. Aydın sözlerine şöyle devam etti: "Bu çerçevede son yıllarda geliştirdiğimiz önemli bir projemizi kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. "Komşuluk hakkı” olarak adlandırdığımız bu proje kapsamında Üniversitemizin merkez kampüsünün yerleşik bulunduğu Cibali’den başlayarak, yakın çevremizin tarihi dokusuna sahip çıkmaya, kültürel ve sosyal gelişiminde itici güç olmaya talibiz. Bunun için üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız. Bir taraftan bizi biz yapan değerleri korumaya gayret ederken, diğer taraftan tarihi yarımadanın sosyo-kültürel gelişimin öncüsü ve dünyaya açılan kapısı olmaya kararlıyız. Dünyanın dört bir tarafındaki en üst düzey kurumlarla oluşturduğumuz uluslararası ilişkiler ve birlikte geliştirdiğimiz ulus-ötesi işbirliği projeleri, bu bölgeyi dünyanın önemli bir kültür, sanat ve eğitim merkezi haline getirmeye katkı sağlayacaktır.”
 
Acemoğlu ve Koşar'a ödül
 
Bu yıl 9.su gerçekleştirilen Kadir Has Ödülleri’nden "Üstün Başarı Ödülü” Dünyaca ünlü ekonomist, Massachusettes Institute of Technogy Ekonomi Bölümünden Prof. Dr. K. Daron Acemoğlu’na verildi. Ekonomi, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği ile kurumların ekonomideki rolü üzerine bugüne kadar yapmış olduğu uluslararası düzeydeki çalışmalar ile dünya çapında tanınan Acemoğlu’nun çalışmaları, gerçekleştirdiği sentezi günümüz dünyasını ve içinde yaşanılan koşulları anlamaya büyük katkılar getiren, yeni ufuklar açan nitelikte.
 
Acemoğlu’nun çalışmaları özellikle insanın politik tasavvurları bakımından en ileri nokta olan demokrasinin temellendirilmesi, bu siyaset yönteminin ekonomi ve yönetişimsel tutumla olan ilişkisinin saptanması bakımından da tüm Dünya’da tartışma yaratıyor.
 
"Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” ise Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Koşar’ın oldu. Akışkanlar mekaniği, iki fazlı akış, kaynama ısı 
transferi, konvektif ısı transferi, elektronik soğutma, mikrosistemler, mikro/nano ölçekte ısı transferi, nanoakışkanlar, mikroakışkanlar ve kavistasyon alanlarında yaptığı başarılı ulusal ve uluslararası çalışmaları ile tanınan Koşar bu ödüle,  kariyerinin erken bir evresinde alanındaki en saygın bilimsel dergilerdeki olağanüstü yayın başarısı ve yükselen bilimsel grafiği sebebiyle layık görüldü.
 
 
9. Kadir Has Ödülü Değerlendirme Kurulu
Prof. Dr. Mustafa Aydın / Kadir Has Üniversitesi Rektörü
Prof.Dr. Şükrü Hanioğlu/Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr.Gökhan Hotamışlıgil / Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Cemal Kafadar /Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman / Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. Gülsün Sağlamer / Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi 
Prof. Dr. İlhan Tekeli / Orta Doğu Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi