9 Türk öldüğünde neredeydiniz?

CHP'li İnce tezkerenin Meclis'ten geçişini "Mavi Marmara" olayını hatırlatarak eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Suriye konusundaki tezkereyi değerlendirirken, "Bugün kabadayılık yapıyorlar ama 9 vatandaşımız öldüğünde İsrail'e bu tepkiyi gösteremediler" dedi.
 
Suriye konusundaki tezkereyle ilgili Genel Kurul'un kapalı oturumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İnce, "Kapalı oturumda bilmediğimiz bir şey söylemediler. Gazete haberlerinden ibaretti" dedi.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu eleştiren İnce, şunları söyledi:
"Ortadoğu'yu, Türkiye'nin geleceğini, savaşı mezhep üzerinde okuyan bir Dışişleri Bakanı. Yazık bu memleketin çocuklarına. Bugün kabadayılık yapıyorlar ama 9 vatandaşımız öldüğünde İsrail'e bu tepkiyi gösteremediler. Askerin başına çuval geçirildiğinde bu tepkiyi gösteremediler. Boş laflardan ibaret bir kapalı oturum izledik. Söylenen hiçbir şey yoktu."
 
Savaş kararı değil
Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk de kapalı oturumda her gün konuşulan tartışılan konuların gruplar tarafından yeniden dile getirildiğini ifade etti.
Türkiye'nin Suriye'yi çok iyi tanımadığını savunan Türk, "Orada hem muhalefete hem Esad'a güvenmeyen bir topluluk da var. Bunu iyi görmek ve buna göre siyaset üretmek lazım" dedi.
Türk, TBMM'de alınan kararın bir savaş kararı olmadığını belirterek, "Bu sadece kamuoyunu tatmin etmeye yönelik bir karar olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.
 
Türkiye hiçbir şart altında Suriye ile savaşamaz
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, "Tezkerenin Meclis'ten ağır bir rakamla geçtiğini" belirtti. Tezkerenin Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru müdafaasını sağlayabilmek amacıyla geçtiğini vurgulayan Yeniçeri, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin sınırlarının içerisine Suriye tarafından şu veya bu biçimde müdahale edilmektedir. Bu müdahalenin durdurulabilmesi, engellenebilmesi amacına yöneliktir. Yoksa Suriye ile savaş anlamına gelmiyor. Suriye'nin Türkiye'ye yönelik tehditleri bir yerine iki defa düşünmesi için çıkarılmış bir tezkeredir. O bakımdan biz buna bu yönü itibariyle kabul oyu verdik. Şunu herkesin bilmesi gerekiyor; Türkiye hiçbir şart altında Suriye ile savaşamaz."
Tezkerenin Özgür Suriye Ordusu'nun lehine kullanılıp kullanılmayacağı sorusuna Yeniçeri, "Türkiye'nin şu veya bu ordunun lehinde bir davranış içine girmesi söz konusu olamaz. Kendi iç sorunlarını Suriye kendi içinde çözmek durumundadır. Türkiye burada taraf olamaz. Birbirini öldüren iki Müslüman grubunun arasında taraf olmak bir anlamda zalimliktir" diye cevap verdi.
Yeniçeri, tezkerenin ucunun açık olmadığını, Lübnan'a asker gönderme tezkereleriyle aynı mahiyette olduğunu ve bir savaş anlamına gelmediğini söyledi.
 
Suriye rejimi bu mesajdan doğru bir fotoğraf çıkaracaktır
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, tezkerenin Meclis'ten geçmesinin ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandırırken, Irak ile ilgili tezkerenin ayrıca geleceğini söyledi.
Bozkır, "Burada çok önemli olan husus, Türkiye'nin bir caydırıcı mesaj vermesi ve elini güçlendirmesidir. Ümit ediyoruz ki Suriye rejimi bu mesajdan doğru bir fotoğraf çıkaracaktır; katliamı ve Türkiye'ye olan saldırıları sona erdirecektir" şeklinde konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir