AB, enerji verimliliğinde ‘A++’ sınıfı istiyor

Avrupa Birliği, artık enerji verimliliğinde ‘A’ sınıfı değil, ‘A++’ sınıfı elektrikli eşya istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) uyarıyor; “AB’de 1 Ocak 2015 itibariyle enerji verimliliğinde yeni bir dönem başladı. Pişirme araçları etiketlenecek. Kahve makinesi, modemler ve alıcılarda otomatik stand-by modu zorunlu oldu. Enerji tüketiminde A sınıfı olmak yetmiyor, A+, A++ olmak gerekiyor...” Yeni kurallar sektör için büyük önem taşıyor. Avrupa, Türkiye’nin en büyük pazarı. AB’de tüketicilerin yüzde 85’ten fazlası enerji verimliliğine dikkat ediyor. AB’nin düzenlemelerini kabul eden 59 ülke arasında Türkiye’nin pazardaki rakipleri de (Brezilya, Çin, G. Kore de) var. İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan da bu noktaya dikkat çekiyor. Vardan, “Bu düzenlemeler ihracatçıyı yakından ilgilendiriyor. Teknik standartları ve koşulları karşılamaları gerekiyor. Yerli üreticiler iç pazarda da pazar paylarını korumak durumunda kalacak. AB düzenlemelerine ülkemizin uyum göstermesi kaçınılmaz” dedi. 

Hükümet de AB uygulamalarına paralel ev tipi fırın, ocak, aspiratör, süpürge gibi ürünlerde motor ömrü, gürültü ve enerji tüketimi bilgisini basılı etikette belirtme zorunluluğu getiren yönetmeliği yayımladı. Sorun sektörün hazır olup olmadığı... 

Üreticiler ‘hazırız’ diyor 

Beyaz Eşya Üreticileri Derneği’nin (TÜRKBESD) Başkanı Hasan Özcan Aydilek, “Yeni devreye giren ve girecek yeni kurallara hazırız” dedi. TESİD Başkanı Müjdat Altay da sektörün hazır olduğu görüşünde. Altay, “Bu gelişmeler sektörümüz tarafından takip ediliyor ve uyum sağlanıyor. Bir sıkıntı oluşmayacak. Yeni dönem sektörümüzü zorlayacak gelişmeler olarak değerlendirilmemeli” dedi. 

Üreticiler de bu konuda hazır. Arçelik’in, son olarak tanıtımını yaptığı Piano Serisi, enerji verimliliğinde iddialı. 8147 CMK Çamaşır Makinesi A+++ enerji sınıfından yüzde 50, 3887 KT Kurutma Makinesi A+++ Enerji sınıfından yüzde 10 daha tasarruflu. 8388 I Bulaşık Makinesi Arçelik Piano Serisi bulaşık makinesi A+++ enerji performansına, 2487 CEI Buzdolabı A++ sınıfı üstün enerji performansına sahip. Vestel’in Ekomaks bulaşık makinesi ve Pyrojet teknolojisine sahip çamaşır makinesi ‘enerji verimliliğinde dünya rekortmeni’ ürünler olarak tanıtıldı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Ekomaks ve Pyrojet teknolojisine sahip çamaşır makinesinin enerji verimliliği ile Alman Elektrik, Elektronik ve Bilişim Teknolojileri Kurumu’ndan VDE onayı almaya hak kazandığını söyledi. 

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı da değerlendirmesinde, “Enerji verimliliğinde Avrupalı kurumlar birçok başlıkta dünyaya önderlik ediyor. Ülkemiz de bu mevzuatları kendi kanunlarına ekleyerek mecburi hale getiriyor. 1 Eylül 2014 itibariyle bizim ürün grubumuzda da olan ‘elektrik süpürgelerinde enerji etiketlemesi’ zorunlu oldu. Ülkemizde de çok yakında zorunlu hale gelecek. Arzum olarak bu tür çalışmaları destekliyoruz. Tüm ürün gamımızı yeni mevzuatlara uygun oluşturuyoruz” dedi. 

En büyük pazar Avrupa 

Beyaz eşyadan televizyona, kablodan elektrikli aletlere kadar pek çok farklı ürün gruplarını bünyesinde bulunduran elektrik-elektronik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke İngiltere, Almanya ve Irak. Bu ülkeleri Fransa, Türkmenistan, İtalya, Azerbaycan- Nahcivan, İspanya, Rusya ve Polonya izliyor. Bu ülke grupları içinde Avrupalı olanlara yapılan ihracat 5 milyar dolara yakın. Sektör 2014’te ihracatını 12 milyar 390 milyon dolara taşıdı. 2015’te bu rakamın üzerinde bir ihracat hedefleniyor. Sektör ihracatının en fazla yapıldığı ürün grubu 3 milyar 596 milyon dolarla elektronik ürünler. Elektroniği 3.5 milyarla beyaz eşya, 3.1 milyar dolarla elektrik ve elektrik üretim dağıtım ekipmanları 2 milyar 178 milyon dolarla kablolar takip ediyor. 

Yeni düzenlemeler ne getiriyor? 

İKV açıklamasına göre AB yeni regülasyonlar ile tüm ekodizayn ve enerji etiketlemesi düzenlemeleri ile yıllık 166 milyon ton petrole (İtalya’nın tüketimi kadar) eşdeğer bir tasarruf sağlayacak. Enerji verimliliği sınıfı A+ olan doğalgazlı fırın kullanım ömrü boyunca D sınıfa kıyasla 180 euro tasarruf sağlıyor. Diğer ürünler de böyle. Tamamen enerjiyi verimli kullanan ürünleri tercih eden Avrupa’daki bir aile 2020 yılına kadar yılda ortalama 465 euro tasarruf edebilecek. Yeni zorunluluklar şöyle: 

• Online satışlar: Toptancı enerji etiketleri göstermek zorunda. Eskiden sadece ‘A enerji sınıfı ürün’ diye belirtilirken artık ürünün A+ ya da A++ olup olmadığı görülebilecek. 
• Pişirme ürünleri: Elektrikli fırınların yanı sıra artık doğalgazlı fırınlar ve aspiratörler için de enerji etiketlemesi zorunlu olacak. 
• Ağa bağlı cihazlar: Modem, dekoder, alıcı, ağa bağlanan TV, yazıcı gibi yeni ağa bağlanan cihazlar, işlem yapılmadığında otomatik olarak stand-by ayarına geçecek şekilde üretilecek. 
• Kahve makineleri: Kullanılmadığında otomatik olarak standby ayarına geçecek şekilde üretilecek.

‘Tüm hazırlıklarımızı tamamladık’

Arçelik olarak, Avrupa’da online satış için tüm hazırlıklarımızı tamamladık yeni sisteme hazırız. Üyesi olduğumuz CECED aracılığıyla AB içindeki zorunlu enerji etiketi, ekotasarım ve enerji verimliliği kriterleri ile ilgili yasal gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sonuç olarak Arçelik, AB’de yeni devreye giren ve yakında girecek kurallara hazırdır.”

'Sektör regülasyonlara hazır'

TÜRKBESD Başkanı Hasan Özcan Aydilek, yeni kurallarla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "1 Ocak'ta yeni uygulama başladı. Yeni regülasyonlar networke bağlı elektrikli cihazlar için de yeni tanımlar ve ilave enerji verimliliği tedbirleri getiriyor. Geçen yıl mayısta yayınlanan AB Regülasyonuna göre, satıcı firmanın internet sayfasında ürün fiyatı ile beraber enerji etiketinin gösterilmesi zorunlu oldu. AB’deki bu uygulamanın yurtiçinde de zorunlu olmasına yönelik yerel mevzuat çalışmalarının 2015 içinde tamamlanacağı öngörülüyor. TÜRKBESD, Avrupa Ev Cihazları Üreticileri Birliği (CECED) aracılığı ile yasal gelişmeleri yakından takip ediyor. AB pazarında yürürlüğe giren ve girecek yeni enerji verimliliği kuralları ile beraber her türlü regülatif faaliyeti TÜRKBESD olarak yakından takip ediyoruz, dernek üyelerimizi bilgilendiriyoruz. TÜRKBESD üyeleri olarak AB’de yeni devreye giren ve yakın zamanda yürürlüğe girecek yeni kurallara hazırız."

Bu konularda ilginizi çekebilir