”AB fonları için değil değişim için üye olmak istiyoruz”

Bakan Şimşek, "Türk insanı değişimi hak ediyor. Türkiye, mutlaka AB üyesi olmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AMSTERDAM - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Avrupa Birliği fonlarını almak için değil, değişimi gerçekleştirmek için AB'ye tam üye olmak istediğini söyledi.

Amsterdam'da temaslarda bulunan Bakan Şimşek, PWC ve Hollanda İşadamları Federasyonu (PWC) tarafından düzenlenen "Türk Ekonomisi ve Türkiye'de Yatırım" konulu toplantıda bir konuşma yaptı.

AB'ye uyum çalışmalarının Türkiye'de yatırımcılar için güvenli bir ortam yarattığını kaydeden Şimşek, çeşitli uluslararası kuruluşların da Türkiye ile ilgili çok olumlu değerlendirmeler yaptığını belirtti. Goldman Sachs'ın bir araştırmasında Türkiye'nin 2050 yılında dünyanın 9. büyük ekonomisi olacağının ifade edildiğine dikkat çeken Şimşek, kendisinin de bu tahmini çok gerçekçi bulduğunu kaydetti ve Hollandalı yatırımcılara "Türkiye'ye yatırım yapın, kazanın" dedi.

Türkiye'nin çeşitli sorunlar yaşanan bir bölgede bulunduğuna işaret eden Şimşek, hükümetleri döneminde komşu ülkelerle ilişkilerin iyileştirilmesine dönük ciddi adımlar atıldığını, problemlerin de tek tek çözüldüğünü vurguladı.

Türkiye'nin bölgede büyük bir sempati yarattığını da söyleyen Bakan Şimşek, "Katar Emiri, 1 saatliğine Türkiye'ye geliyor. Elbette Türkiye'de bir takım zorluklar olabilir. Ama sıkıntısı olmayan ülke var mı? İşsizlik oranımız yüksek olabilir. Ama bunun çözümü için çalışıyoruz. AK Parti kurulduğunda, çevre ülkelerle olan ticaretimizin hacmi çok düşüktü. Biz, bu ülkelerle ilişkileri geliştirdik ve ticaret hacmini ciddi oranda artırdık. Afrika ülkeleriyle ticari ilişkilerimizi artırdık. Belki Çin, Afrika'da çok etkin ticari faaliyette bulunuyor ama bizde Afrika'da etkin ülke olma yolunda emin adımlar atıyoruz" diye konuştu.

AB ile ilişkiler

Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasında Türkiye-AB ilişkileri konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Tam üyelik konusunda politik sorunlar bulunduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Bizim tam üyelikteki amacımız, AB fonlarını almak değil, değişimi gerçekleştirmek. Türkiye, bunun için tam üyelik istiyor. AB, bizim değişimdeki motorumuzdur. Değişim, bizim için çok önemli. Bu yoldan vazgeçmeyeceğiz. Değişim için ne gerekiyorsa da yapacağız. İnsan haklarını artırmak, özgürlüğü, demokrasiyi geliştirmek, bunlar hak ettiğimiz şeyler. Bunları da kendi adımıza yapmak zorundayız.

Gümrük Birliği bile bize ciddi yararlar sağladı. Bizim daha rekabetçi bir yapı oluşturmamıza ciddi katkı yaptı. O dönem verimsiz çalışan birçok şirketimiz vardı. Gümrük Birliği ile şirketler, verimli çalışmak için yapı değiştirdi. Otomotivciler bile o dönem endişelenmişti. Ama bugün otomotivde Avrupa'ya ihracatımızı artırdık. Türk insanı değişimi hak ediyor. Türkiye, mutlaka AB üyesi olmalı."

Türk ekonomisi

Türk ekonomisiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Şimşek, küresel krizde birçok ülkenin bankacılık sektörüne kaynak aktardığını, ancak Türkiye'de sektöre 1 kuruş konulmadığını söyledi.

Çok iyi durumda olan Türk bankalarının, ekonominin gelişmesini desteklediğini anlatan Şimşek, "Bizim vatandaşımız tutucudur. Parasını ya altına yatırır ya da bankada tutar. Bu dönemde altına yatırılan paralar epey değer kazandı. Bankada tutulan paralarda da reel gelir elde edildi" şeklinde konuştu.

Türkiye'de genç nüfusa paralel, iş gücüne katılımın fazla olduğuna işaret eden Şimşek, işsizleri kamuya alarak Türkiye'deki işsizlik sorununun çözülemeyeceğini dile getirdi. Şimşek, işsizlik sorununun çözümü için daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin iç talebi güçlü olan bir ülke durumunda bulunduğunu da vurgulayan Maliye Bakanı, daha sonra şunları söyledi:

"Bu durum, Türkiye'ye yatırım yapmanın cazibesini daha da artırmaktadır. Türkiye'de yatırım yapacaklara, her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Yeni bir teşvik sistemini uygulamaya koyduk. Dünya Bankası'nın bir araştırmasına göre, dünyada 1 iş yeri kurulması için 6 gün gerekiyor. Yeni okudum, Türkiye'de internet üzerinden 5 dakikada şirket kuruluyor. Türkiye, diğer gelişmekte olan ülkelerden farklı bir ülke."

TUSKON Başkanı Meral

TUSKON Başkanı Rızanur Meral da konuşmasında, Türkiye'nin 10 yıl önceki Türkiye olmadığını, büyük değişim gösterdiğini ve krizden de hızlı bir şekilde çıktığını belirtti. Meral, "Hollandalı yatırımcılara tavsiye ediyorum. Lütfen Türkiye'ye gelin. Türkiye'de büyük iş fırsatları var" diyerek, iş adamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya çağırdı.

Sağlık ve enerji sektörlerinin yatırımcılar için büyük potansiyel arz ettiğini, aynı şekilde perakende ve inşaat sektörlerinde iş yapılabileceğini kaydeden Meral, Türkiye'yi "iş fırsatları ülkesi" olarak niteledi.

TUSKON Başkanı, 7 ayda 8 ülke ile vizenin kaldırıldığına da dikkat çekerek, bu durumun Türkiye'ye büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan da, Türkiye'de yatırımcılar için büyük imkanlar bulunduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir