AB ile müzakerelerde 33. fasıl açılıyor

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinde "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33. fasıl açılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinde 6 ay içinde ikinci fasıl olan "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33. fasıl bu hafta açılacak.

Faslın açılacak olması dolayısıyla perşembe günü Brüksel'de yapılacak olan Hükümetlerarası Konferansa Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal katılacak.

Mali ve Bütçesel Hükümler faslı üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor.

"Üyelik müzakerelerini canlı tutmak açısından önemli"

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, açılacak 33. faslın esasında üyeliğe yakın bir zamanda açılan fasıllardan olduğuna işaret ederek,  faslın açılmasının üyelik müzakerelerini canlı tutmak açısından önemli olduğunu söyledi

"Rumlar'ın engellediği 5 fasıl hala duruyor"

Bu hafta açılacak 33. fasılla toplamda 16. faslın açılmış olacağını vurgulayan Yenel, "Rumlar'ın engellediği 5 fasıl hala duruyor. Eğer, Kıbrıs konusunda bir ilerleme olursa, bir nihai neticeye varabilirsek, bu fasıllar çok süratli bir şekilde açılabilecek ve üyelik müzakereleri normal seyrine dönecek." ifadelerini kullandı.

Vize muafiyeti kriterleri görüşülecek

33. Fasıl açılışı için Brüksel'e bu hafta Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik ve Maliye Bakanı Ağbal'ın geleceğini açıklayan Yenel, "Bunun dışında vize muafiyeti çerçevesinde bir takım tamamlanamayan kriterler vardı. 5 kriter vardı. Bu çerçevede AB Bakanımız ile Sayın Dışişleri Bakanımız, AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'la Hükümetlerarası Konferans'tan sonra bir görüşme gerçekleştirecekler. Geri kalan 5 kriteri de ele alacaklar. Bu konuda bir yol haritası yapılacak ve amacımız en kısa zamanda vize muafiyetini sağlamak." değerlendirmesinde bulundu. 

AB'de zaten İngiltere ayrıcalıklı bir konumdaydı

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı "Brexit"le ilgili Yenel, "AB'de zaten İngiltere ayrıcalıklı bir konumdaydı. Schengen'de değil, Avro'da değil, bir takım başka adli hükümlerde de değil. Kendisi zaten birçok yerden kendisini ayırmıştı. O bakımdan kendisi ayrıcalıklı bir üye konumundaydı. Şimdi bundan vazgeçiyor." diye konuştu.