AB ile üyelik müzakerelerinde 17. fasıl açıldı

AB ile üyelik müzakerelerinde 17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika faslı Brüksel'de açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brüksel'de gerçekleştirilen Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nın 11. toplantısında 17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika faslı müzakerelere açıldı. Böylelikle Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 15 oldu.  

Toplantıya Türkiye adına AB ile Müzakere Heyeti Başkanı Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Konseyi adına ise dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, müteakip dönem başkanlığı adına Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve Avrupa Komisyonu adına Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn katıldı. 

Bu fasıl, AB'nin ekonomi politikası, serbest rekabete dayanan açık piyasa ekonomisi prensibi temelinde rekabet gücünün arttırılması, inovasyonun teşviki, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, büyüme ve istihdamın arttırılması gibi ortak hedefler doğrultusunda üye ülkelerin ekonomi politikalarının uyumlaştırılmasını kapsıyor.  

Parasal politika kapsamında ise fiyat istikrarının muhafazasını amaçlayan tek para politikasının uygulanması hedefleniyor. Bu çerçevede, Merkez bankalarının bağımsızlığının sağlanması, kamu sektörünün finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi ve kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması amaçlanıyor. 

17. Fasıl müzakereye açıldıktan sonra düzenlenen ortak basın toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Komisyonu üyesi Johannes Hahn ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn katıldı.

'AB ile üyelik sürecimiz iyi bir şekilde ilerlemektedir'

Ortak basın toplantısında konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır “Türkiye AB Zirve toplantısı 29 Kasım’da gerçekleşti ve bu zirve, Türkiye AB arasında yeni bir oluşum kazandırdı, bu zirve sonrası birçok konularda anlaştık. Bu günde 17. Faslı açtık ve bizim AB ile üyelik sürecimiz iyi bir şekilde ilerlemektedir” dedi.

'Bugün mutlu oldum'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Bugün mutlu oldum 17. Faslın açılmasına katıldığım için, iki sene sonunda yeniden bir faslın açılması sembolik değeri yüksek olan bir gelişme. Yasadışı göç ve terör gibi karşı karşıya kaldığımız her konuları bu gün masaya yatırdık ve uzun, uzun görüştük. Birlikte karşılaştığımız engelleri ve terörle mücadeleyi konuştuk. AB, Türkiye arasındaki ilişkilerde de yeni bir fasıl açılması için iki yıl daha beklememize gerek kalmasın” dedi.

'Türkiye AB'ye sıkı sıkıya bağlıdır'

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek “Ben de bu gün burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum, 17. Faslın açılmış olmasından üç mesaj çıkarabiliriz. İlk mesaj Türkiye, çok net bir şekilde sıkı sıkıya AB’ye bağlıdır. İkinci mesaj tam üye olmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. 17. Fasıl çok önemli bir fasıldır ve biz bunu açmış bulunuyoruz, diğer fasıllar içinde bütün donanımlarımızla hazırız. Üçüncü mesaj şu, 17. Fasıl kurumların niteliği, kalitesi uzun dönemli refahı belirleyen bir unsurdur, o yüzden AB katılım süreci Türkiye için çok önemlidir. Çünkü katılım süreci yoluyla biz kurumların niteliklerini daha da yükseltme yolundayız ve bunlar Türkiye’nin refahına katkı sağlayan bir unsurdur, bu yüzden bu faslın açılmış olması bu mesajları veriyor, bu yüzden bu gün burada olmaktan mutluyum. Mart ayında da Türkiye, AB arasında üst düzey bir ekonomik diyalog oluşturacağız, özellikle Gümrük Birliği anlaşmasını genişletmek ve gelişmek amacındayız ” dedi.