AB, Kıbrıs sorununda konferans hazırlığı yapıyor

Söz konusu konferansın KKTC'de 18 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde gerçekleştirilmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı İspanya'nın, Kıbrıs sorununa ilişkin, AB ve BM'nin de temsil edileceği, garantör ülkelerle Kıbrıs'taki tarafların katılacağı bir konferansın düzenlenmesi hazırlığında olduğu, söz konusu konferansın KKTC'de 18 Nisanda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde gerçekleştirilmesi yönünde girişimlerde bulunduğu bildirildi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın da konferansın Madrid yerine Kıbrıs'ta yapılması ve AB'nin de Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso tarafından temsil edilmesi önerisinde bulunduğu belirtildi.

Rum Politis gazetesinin haberine göre, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, ressam Jouan Miro'nun büyük sanat sergisinin açılışı nedeniyle önümüzdeki Çarşamba günü Güney Kıbrıs'a gelecek ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile konferansının ayrıntılarını görüşecek. İspanya Dışişleri Bakanının konuyla ilgili temaslarda bulunmak üzere KKTC'yi de ziyaret etmesi bekleniyor.

Gazetenin haberine göre, İspanya bu konuda, AB Dışişleri Bakanları gayriresmi toplantısının yapıldığı İspanya'nın Cordoba kentinde de nabız yoklamasında bulundu.

Türkiye ve KKTC'nin konferansa olumlu baktığını yazan gazete, Rum tarafının ise henüz niyetini netleştirmediğini, Hristofyas'ın müzakerelerdeki gelişmelere baktığını kaydetti.

Konferansta BM yanında AB de temsil edilecek, yani dönem başkanı İspanya'nın Başbakanı Jose Louis Zapatero konferansa başkanlık edecek. Hristofyas'ın, konferansa Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso'nun da katılması önerisi kabul edildi.

Politis gazetesi, konuyla ilgili haberinde şunları yazdı:

"Kıbrıs'ta iki devlet çözümünü destekleyen Derviş Eroğlu'nun Kıbrıs Türk toplumunun liderliğine seçilme ihtimalinin çok yüksek olması, Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunması yönünde çalışan tarafları alarma soktu. Gazetemizin edindiği bilgilere göre hali hazırda nabız yoklamalarında bulunuldu ve bütün taraflar; Kıbrıs sorununun çözümünde böyle bir görüşmenin önemine işaret ederek rıza gösterdi. Şu anda geriye kalan, Başkan Hristofyas'ın olumlu yanıt vermesidir. Hristofyas çok defalar söylediği gibi, bir sonraki adımı atmak için doğrudan müzakerelerde gerçek olumlu sonuçlar görmeyi bekliyor."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir