AB Komisyonu'ndan 'Suriyelileri alın' çağrısı

AB Komisyonu, Türkiye kaynaklı düzensiz göç akışının azalmasına bağlı olarak,üye devletlerden Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları almasını istedi. Ancak bunda "gönüllülüğün" esas olacağını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Komisyonu, "Gönüllü İnsani Kabul Programı" adı altında, Türkiye'deki Suriyelilerin AB'ye kabulünü içeren bir tavsiye kararı sundu. Metinde "Türkiye üzerinden Avrupa'ya düzensiz göç akışının azalması durumunda üye devletleri, Suriye'deki çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş ve uluslararası korumaya muhtaç kişileri Türkiye'den almaya davet ediyoruz. Schengen üyesi ülkeleri de buna katılmaya davet ediyoruz" denildi. 

Metne göre, AB'ye kabullere, sadece 29 Kasım'da yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nden önce Türk makamlarınca kaydedilmiş Suriyeliler başvurabilecek. Katılımcı devletler arasında sığınmacıların dağılımı, alım ve entegrasyon kapasitelerinin yanı sıra nüfus, GSYİH, geçmişteki sığınmacı başvuruları durumu ve işsizlik oranları esas alınarak yapılacak. Bu programdan yararlanan kişilere, bir yıldan daha az olmamak kaydıyla geçici koruma statüsü verilecek. 

Alınacak kişi sayısı belli değil

Komisyon, alımlarda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin tavsiyesi ve Türkiye'nin referansını esas alan hızlandırılmış bir süreç önerirken, kabul edilecek kişilerin kimlik, güvenlik ve sağlık kontrolleri yapılacak, mevcut aile bağları değerlendirilecek.

'Bazı sığınmacılar da şimdi AB tarafından koruma altına alınacak'

AB Komiyonu Başkanı Jean Claude Juncker da konuya dair bir açıklama yayımlayarak, "Büyük bir kıta olmak, beraberinde sorumlulukları da getiriyor. Üye devletlere, kendi kapasiteleri doğrultusunda, Suriye'deki şiddetli çatışmadan kaçan savunmasız insanlara geçici koruma sağlamalarını tavsiye ediyoruz" dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Brüksel'de yaptığı açıklamada, AB'nin sığınmacıları alırken seçici olmalarına karşı olduklarını vurgulayarak, "Eğitimli olanları almaya çalışmaları, sadece Hristiyan olanları almak istemeleri veya bu konuda bazı kriterler getirmelerine karşıyız" demişti.