AB liderleri borç krizi için toplanıyor

Zirvede, AB ve Euro Bölgesi'nin ekonomi yönetiminde Brüksel'in belirleyici olmasını öngören "ekonomi hükümeti" önerisi tartışılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- AB devlet ve hükümet başkanları, Yunanistan'ın ardından Macaristan, Portekiz ve İspanya'yı etkisi altına alan borç krizine karşı önlem almak için yarın Brüksel'de toplanacak.

Zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, AB ve Euro Bölgesi'nin ekonomi yönetiminde Brüksel'in belirleyici olmasını öngören "ekonomi hükümeti" önerisi tartışılacak.

Euro Bölgesi'ne ayrı bir sekreterya isteyen Fransa'nın aksine tüm AB üyelerinin dahil olacağı bir yapılanmadan yana olan Almanya'nın isteği yönünde şekillenen ekonomi hükümeti, yüksek bütçe açığıyla AB'nin istikrar kurallarını ihlal etmekte ısrarlı davranan üye ülkelerin oy hakkından mahrum bırakılması dahil ağır yaptırımlar uygulanmasını, AB'ye üye ülkelerin bütçeleri üzerinde söz hakkı tanınmasını ve gerektiğinde Euro Bölgesi'nin AB'den ayrı toplanarak karar alabilme esnekliğine sahip olmasını öngörüyor.

Geleneksel olarak egemenliğini Brüksel'e devretmeye soğuk bakan İngiltere'nin, Londra'nın küresel finans sistemindeki ağırlığını tehlikeye atacak şekilde, ekonomi yönetiminde AB'ye söz hakkı tanıması beklenmiyor.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un Yunanistan örneğinin tekrarlamaması için üye ülkelerin hazırladıkları bütçe taslaklarını diğer ülkelerin önünde savunması teklifine İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "İngiliz bütçesi İngiliz parlamentosuna sunulur" diyerek karşı çıkmıştı.

İflas sınırına dayanan Yunanistan'ı kurtarmak için, 30 milyar Eurosu IMF'den gelecek şekilde 110 milyar Euroluk paket hazırlayan AB, borç krizinin yayılma belirtileri göstermesi üzerine Euro Bölgesi'nde mali istikrarı korumak için 500 milyar Euroluk güvence fonuna onay vererek, IMF'den de buna 250 milyar Euroluk katkı beklediğini bildirmişti.

İngiltere, Euro Bölgesi'ne dahil olmayan Polonya ve İsveç'in de desteğini alan güvence fonuna katılmama kararı almıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir