AB temsilcisine Fatih'in Ahdname'si verildi

AB'nin Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko'ya, insan hakları üzerine yazılmış en eski belgelerden biri olan "Fatih Sultan Mehmed Ahdnamesi" takdim edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


SARAYBOSNA - Avrupa Birliği'nin (AB) Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko'ya, özgürlükler ve insan hakları üzerine yazılmış en eski belgelerden biri olan "Fatih Sultan Mehmed Ahdnamesi" takdim edildi.

Valentin İnzko'ya Ahdname'nin takdimi dolayısıyla başkent Saraybosna'nın Stari Grad Belediyesi'nde tören düzenlendi.

Bosfor Bosna-Hersek-Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Rizvan Haliloviç, törende yaptığı konuşmada, Ahdname'yi İnzko'ya 28 Mayıs Ahdname Günü'nde takdim etmeyi planladıklarını, ancak o dönemde program yoğunluğu nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini söyledi.

Törene katılan Bosna-Hersekli akademisyen Prof.Dr. Hasan Baliç de 21. yüzyılda insanlığın meşgul olduğu sorunların aslında 20. yüzyıldan miras kaldığını ifade etti. Baliç, "Aslında biz zorluklar içinde yaşayan güzel bir ülkeyiz. Yaşadığımız bu zorluklar, tarihin hiçbir döneminde bize karşı dostane yaklaşmamış komşularımızdan kaynaklanıyor. Umarım en azından gelecekte dost olurlar" dedi.

İnsanların genellikle Bosna-Hersek konusunda yanlış bilgilendirildiğini ifade eden Baliç, yakın zamanda başından geçen bir olayı aktardı. Baliç, "Geçtiğimiz günlerde konuştuğum bir diplomat, insan hakları ve demokrasi geleneğinden yoksun bir ülkeye geldiklerini söyledi. Bu çok erken yapılan bir açıklama. Bizler, insan hakları ve dinler arası yaşam geleneğinin mirasçılarıyız" diye konuştu.

"Sorunlar çözülene dek İnzko Bosna'da kalsın"

Saraybosna'nın Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacibayriç de gerek uluslararası birliklerin ve Yüksek Temsilciliğin gerekse Valentin İnzko'nun, Bosna-Hersek'teki önemli siyasi konular çözülene dek ülkede kalmaları gerektiğini söyledi.

Fatih Sultan Mehmed'in Bosna'yı fethinin ardından buradaki Fransisken din adamlarının can ve mal güvenliğini garanti altına alan Ahdname'nin bir örneğinin kendisine takdim edilmesinden dolayı onur duyduğunu belirten AB'nin Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko da "Burada, her zaman birlikte yaşandı. Gerginlikler ya da ayrımcılıklar oldu belki, ancak genel anlamda buradaki halk adaletli. Bir arada yaşam, Avrupa'dan önce burada vardı" diye konuştu.

Avrupa'nın gerek coğrafi anlamda gerekse hoşgörü ve diyalog anlamında burada her daim var olduğunu belirten İnzko, "Komşunuz Hırvatistan 6,5 ay sonra AB üyesi olacak. Böylelikle siz doğrudan AB'nin komşusu haline geleceksiniz" dedi.

AB'nin Bosna-Hersek'le komşu olmasının ardında Ahdname'de değinilen değerler de dahil olmak üzere birçok manevi değeri buradan alacağını ifade eden İnzko, "Batı'da ev alınırken konumuna bakılıyor, burada ise ev alınırken komşuluk ilişkilerine bakılıp öyle satın alınıyor" diyerek iki toplum arasındaki kültürel farka dikkat çekti.